Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Anne Skare Nielsen Don´t feed evil dog - del 2 af 5

Don´t feed evil dog - del 2 af 5

3,778 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
28 August 2012

Ikke fodre den onde hund

Det fede ved at være menneske, er at der er noget der hedder vilje. Ligegyldigt hvor onde tanker vi har, kan vi vælge at være gode mennesker. Vi er ikke cause and effect. Når der sker noget, er der faktisk en lille fordybning før reaktionen kommer, og i den fordybning kan eftertænksomheden ligge i tusind år. Bare fordi en tanke kommer op i ens hoved, behøver den jo ikke komme ud af ens mund. Og kommer konen sur hjem fra arbejde, må man gerne sige “hov da, tror du ikke lige du skal gå ud i bilen igen, og så komme ind når du er i godt humør?”. Mona Sharar, en af vores interns, fortalte mig at man skal gå med en kurv foran sig. I den kurv putter man alle dagens indtryk, og så kigger man dem igennem når dagen er omme og smider alt det væk, man ikke kan bruge til noget eller som suger ens energi. Godhed skal trænes. Især hvis man gerne vil være en af dem, der reagerer rigtigt when the shit hits the fan.

Måske kan dem med de ondeste tanker blive de bedste af alle (for så er der håb for mig). Måske kan dem med allermest kuk i kalechen blive dem der ændrer verden mest - tænk her på matematik-geniet John Nash i den scene hvor han finder ud af, at hans omgangskreds har ret - han lider rent faktisk af skizofreni: han kigger på den lille pige, der har været en del af hans liv i 15 år og siger “du er ikke blevet ældre”. Og han ved han aldrig bliver “normal”. Han vælger blot aldrig at tale med sine fantasivenner igen. Selv den dag han får Nobelprisen er de der stadig, og han kigger på deres længselsfulde ansigter og siger “so sorry, kan ikke snakke med jer. Jeg bliver tosset i hovedet af det”. De 3 fantasi-venner er hans onde hund. Eller Siri Hustvedt, der ser lyserøde grise og nisser, pga. en mærkelig sygdom (beskrevet i The Shaking Woman) men blot vælger at bruge det som konstruktivt afsæt til sine fortællinger: “Jeg er ikke syg; det er bare sådan jeg er”. 

“Religionen har helvede, og det er en meget virksom idé til at få folk til at blive gode. Men hvad gør man uden helvede? Moderne teologers svar er, at ideen om helvede og djævlen er latterlig og teatralsk og designet til at skræmme folk, men at grundideen bag ’det onde’ handler om, at man svigter sig selv. Hvis man bruger hele natten på at drikke sig i hegnet eller downloade hardcore porno, sidder man jo ikke bagefter og tænker ’det var dog en helt fantastisk brug af min tid’; man synes jo, at det er lidt trist, og man vil gerne ændre det. Vi har med andre ord ikke brug for tanken om, at Gud vil have, at du skal være god, eller at djævlen kommer og tager dig, hvis du ikke er det. Vi vil gerne være gode mennesker. Selvfølgelig vil vi det.  Spørgsmålet er, hvordan vi bliver det.”

-Alain de Botton


Ikke engang Hitler var gennemført ond. Men han fodrede sin onde hund, med onde tanker og handlinger og i de sidste 3-4 år af hans liv med metamfetamin som i bogstaveligste forstand dræber den gode hund ved at slå det center i hjernen i stykker, der producerer belønnings-stoffet dopamin. Metamfetamin skaber lykkerus, en følelse af uovervindelighed, hallucinationer, og ekstremt højt energiniveau afløst af depression og ja.. det modsatte af alt det rare, som man nu ikke længere kan opnå på naturlig vis. Mennesker der er blevet behandlet med metamfetamin - for at øge deres motivation, humør og produktivitet - er bl.a. japanske produktionsarbejdere, soldater og husmødre. Og blandt disse findes der et radikalt højere antal af depressive, af selvmordere, og mordere der f.eks. dræber hele deres familie og til sidst sig selv.

Metamfetamin er ekstremt - men ondskabens stimuli kommer i mange farver og former. Den lille banale hverdagsondskab er den vi udfører, når vi vælger på opportun vis at gøre noget som er rart på kort sigt, men som vi ved vi fortryder bagefter. Skal jeg kigge i egen bagage kan jeg nævne: råbe af mine børn, skælde ud på min mand over petitesser, droppe løbeturen fordi jeg ikke gider, købe ting på nettet jeg ikke har brug for, sige ja til møder og arrangementer for at være flink osv. Nogle jeg hører fra omgangskredsen er: flegne ud på folk i trafikken, tømme slikskålen, drikke for meget kaffe, tale for meget i mobiltelefon, tale for meget i det hele taget, eller for lidt, ikke turde tage springet, fokusere ensidigt på vækst og profit og ikke give plads til engagement og begejstring, komme hjem senere end man har lovet, udføre tusind overspringshandlinger, købe statussymboler for at føle man er med i klubben, øve vold på sig selv for at passe ind, behagesyge, m.m.

Det er dit valg og beslutningen, der skal i fokus. Ikke kun handlingen i sig selv. Hvis du f.eks. har besluttet dig for at ryge 4 cigaretter hver dag og nyde det, og det føles godt i nuet og resten af dagen, så go ahead. Men hvis du ønsker at holde op, og gang på gang falder for fristelsen, så er det noget at arbejde med. Kend dig selv, sagde de gamle grækere. De kendte den gode hund som en daimon, en skytsengel der følger og rådgiver én, hvis man lytter til den og nærer den med gode handlinger og tanker, men som kan forfalde til en dæmon, der overtager styringen med ens krop og sjæl, og dermed saboterer det der er meningen med det hele - at man opfylder sit livsformål. Vi kender det som Star Wars: ondskabens emperium mod jediridderne. Den blå eller den røde pille i The Matrix. Hvis ikke vi kan holde aftalerne med os selv, og konsekvent vælger det nemme og opportune, konstant sælger ud, så ender vi som storm troopers i ondskabens emperium, som batterier i The Matrix. Vi skal have lov til frit at vælge, og det der er godt for én kan være skidt for én anden, men vi skal lære at holde aftalerne, vi indgår med os selv. For når man svigter sig selv, så starter derouten mod the dark side. Og vi ved jo godt, hvordan det gik for lille Anakin Skywalker. Jeg har klippet en artikel ud om en meget overvægtig kvinde, der med egne ord, er ved at æde sig selv ihjel: “Jeg ved godt, at jeg har gang i et langsomt selvmordsforsøg. Men jeg har fundet mig til rette med det. Sådan er det bare”. Fri vilje my ass - nogle mennesker ligger så langt nede i bunden af hundekurven, at de aldrig selv kommer op af den igen.

"The greatest trick the devil ever pulled is to convince the world he does not exist". Men det gør han. Han bor inde i mig. Og han bor inde i dig. Og du kommer aldrig af med ham. Han er den onde hund, de dårlige vaner, de mørke tanker. Han er svigtede aftaler, brudte løfter, købekage, overvægt, ensomhed, angst, depression, selvfedhed, misundelse, grådighed. Han er gammel klam olie og ikke-bæredygtige løsninger. Han er i de fleste pomfritter og rigtig meget legetøj. Det bedste vi kan gøre er at lade være med at fodre den onde hund.

Sig det -100 gange hver dag: Don’t feed evil dog!

Læs næste afsnit her

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Anne skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere