Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Import fra Kina – CIF eller FOB

13.728 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
14 March 2014

Jeg har tidligere skrevet om købsaftaler med producenter i Kina. I dette indlæg tager vi fat på handelsbetingelserne og diskuterer de overvejelser du bør have inden du når til enighed med din leverandør.

 

Er det ikke ligegyldigt?

Handelsbetingelserne (du kender dem måske som CIF, FOB, EXW, o.l.) fortæller hvornår ejerskabet af dine produkter skifter fra din producent (sælger) til dig (køber). 

Når ejerskabet af produktet skifter fra sælger til køber, skifter ansvaret for beskadigelse eller tab af produktet og omkostningerne forbundet med transport også.

Når du køber et produkt i en butik er det mindre vigtigt præcist hvornår det er, men når du køber fra en producent på den anden side af kloden – med flere ugers transport imellem jer – er det vigtigt at vide helt nøjagtigt hvornår produktet er dit.

 

International handelsbetingelser

For at undgå misforståelser har International Chamber of Commerce udviklet et sæt handelsbetingelser som i dag er globalt anerkendt. De kan illustreres som følger, hvor du skal forestille dig at din producent er ansvarligt for produktet og omkostningerne i den blå del a transportkæden, og du, som køber, er ansvarlig hvor den er grå.

 

For eksempel, hvis du har en producent i Suzhou (ca. 100km vest for Shanghai), og i aftaler at du køber dine produkter FOB Shanghai, så vil producenten stå for alle omkostninger forbundet med transporten indtil dine produkter er lastet om bord på et skib i Shanghai. Derefter er det dig som betaler for transporten til søs og levering til din adresse, samt fortoldning og forsikring.

 

Hvad skal jeg vælge?

De mest anvendte handelsbetingelser ved import fra Kina er EXW, FOB og CIF. Hvad du vælger afhænger af hvor meget tid og interesse du har for selve transporten. Nedenfor prøver jeg at beskrive nogle fordele of ulemper du skal være opmærksom på.

Køber du EXW (Ex-Works) er du ansvarlig for at arrangere dør-til-dør transport fra din leverandør til din adresse i Danmark. Du skal sikre dig at din transportløsning inkluderer fortoldning af produkterne i både Kina og Danmark, og så skal du overveje om du vil have forsikret dine produkter under transporten.

Ved FOB (Free On Board) er det dig som finder en speditør, men omkostningerne i Kina bliver faktureret direkte til din producent. Din producent vil muligvis prøve at påvirke dit valg af speditør, således de får lavere lokale omkostninger, men beslutningen er din. Når du købet er produkt FOB vil din producent indregne omkostningen til lokale omkostninger i Kina, og sandsynligvis en buffer så de ikke risikere at have tab.

Hvis du køber dine produkter CIF (Cost Insurance Freight), så bliver i enige om hvor fragten er betalt til. Det kan f.eks. være CIF Århus. I det tilfælde skal du kun betale speditøren for lokale omkostninger i Danmark, inklusiv levering og fortoldning. Vær opmærksom på at disse omkostninger ofte bliver meget høje, da du reelt ikke har mulighed for at vælge en anden speditør end den som speditøren har valgt at benyttet.

 

Listen med fordele og ulemper er ikke udtømmende – hvis der er andre som har input og erfaringer, håber jeg i vil dele dem her til alles gavn.

 

Læs også

Godstransport for begyndere

7 ting du skal vide før du booker stykgods med en speditør

Hvordan gør man import af varer let og smertefrit?

For at importere fra Kina skal producenten have eksportlicens

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Morten skriver Skriv dig op