Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

For og imod Joomla

Side 1 ud af 3 (30 indlæg)
Fra København
Tilmeldt 6. May 07
Indlæg ialt: 648
Fra  Webbureauet ComboWeb ApS Skrevet kl. 14:35
Hvor mange stjerner giver du? :

Der har i den seneste tid været en hæftig debat omkring open source-systemet Joomla, og til særdeleshed om, hvorvidt det kan erstatte et system, der er opbygget fra bunden.

Jeg kunne godt tænke mig at høre nogle argumenter for og imod at brugen af Joomla, så vi én gang for alle kan tage diskussionen her. Smile

Fra 9500 Hobro
Tilmeldt 29. Sep 07
Indlæg ialt: 237
Skrevet kl. 14:58
Hvor mange stjerner giver du? :

 Hej,

Det kommer jo voldsomt an på "til hvad"?

Jeg kan nemt komme i tanke om løsninger, hvor Joomla meget vel kan anvendes med fordel, og løsninger hvor Joomla måske kan anvendes, men vil hurtigt blive en hæmsko og løsninger hvor det vil være direkte umuligt at anvende Joomla.

Jeg ved godt at Joomla har rigtigt mange extensions og moduler, men jeg ser stadigt Joomla's hovedformål som værende et web-cms hvor man dynamisk kan ændre tekstuelle stykker indhold. Så er der template delen, som ofte kræver en mere eller mindre go' PHP programmør, derfor mener jeg ikke det er en del af Joomla's styrke - der er for meget "kode" i templaten.

Personligt kunne jeg godt finde på (og har) at bruge Joomla til "visitkort" hjemmesider, hvor ejeren selv kan/skal ændre indhold, men jeg vil aldrig basere en mere dynamisk hjemmeside på Joomla, men det er mit valg.

 Mvh / Lars Borup Jensen 

 

it-arbejde.dk - specialister i middleware og server-side softwareudvikling, J2EE konsulent og Django.

 

Fra Odense
Tilmeldt 22. Aug 07
Indlæg ialt: 2539
Fra  redWEB ApS Skrevet kl. 15:34
Hvor mange stjerner giver du? :

I Joomla 1.5 er hele templatedelen blevet endnu mere omfattende og det kræver en god php programmør at lave en god template hvis man for alvor ønsker at customize joomla. Tilgengæld kan man nu lave en masse ting uden at skulle ændre i core filer - og derved kan man fastholde de nemme systemkode opdateringer m.v.

Jeg deler som sådan dit syn på at joomla er genialt "out of the box" til små simple cms sider - men joomla kan meget mere end det.
Med 3100+ officielle extensions og ihvertfald 1000+ yderligere (som ikke er at finde på extensions.joomla.org fordi de er på kommercielle vilkår m.v. og ikke er offentliggjort under GNU GPL) kan man desuden mere eller mindre sammensætte et site som kan løse ufatteligt mange behov på relativt få timer i forhold til hvad det vil tage at kode fra bunden.

Der er derfor typisk enorme besparelser forbundet med at bruge et open source cms som Joomla - netop fordi man kan stå på skuldrene af andres arbejde og dermed kan man typisk spare op imod 75% af omkostningerne til at etablere en lang række af websites (i forhold til den funktionalitet sitet skal have).

Men er der så en ulempe? Ja det er der da - Et generelt system som er basispakken Joomla er jo beregnet til at en masse personer, firmaer og organisationer med vidt forskellige formål og behov skal kunne bruge det og derfor er der selvfølgelig "for" meget kode - det betyder også at hvis du har et website med 100.000 daglige besøgende er Joomla nok ikke det mest optimale da et custom kodet site fra bunden ville kunne afvikles med meget færre ressourcer - men her snakker vi altså om meget store websites og det er i virkeligheden en diskussion om skalering af kode i forhold til servere (clusterservers osv.).

Fordelen ved Joomla er til gengæld at du kan få ufatteligt meget funktionalitet og dynamik for utroligt små penge i forhold til at få et firma til at kode det fra bunden og derudover så har du stort set leverandør uafhængighed - Bliver du uenig med din leverandør eller lukker firmaet m.v. så findes der et hav af andre leverandører som kan overtage. Du er altså dermed sikret at du ikke sidder tilbage med et website kodet i forældet/kryptisk kode som du så skal til at betale et andet firma penge for at sætte sig ind og "lappe" videre på.

Jeg har kunder fra små "visitkort" hjemmesider - selvom der ingen tvivl er om at det typisk er granholms segment - til store dynamiske og funktionalitetstunge websites.

Jeg nævner i flæng nogle typer:

Forenings website med komplet medlemshåndtering/databaser og intranet.
Website med konference- og tilmeldingssystem samt online betaling.
Website med kursustilmeldinger og kalender integration.
Website med flashintegration og alternativt indhold genereret direkte af joomla hvis brugeren ikke understøtter flash.
Websites og Webshops med totalt teknisk SEO/SEF indbygget (endda også i 1.5 med komplet rebuild af hele frontenden i joomla direkte fra template).
Websites med custom page output, rangerings, kommentar og forum integration
Websites med communities integreret til såvel fora, kalender, arrangementssystemer osv. osv.

Der er altså et ton af muligheder - og ja Hr eller Fru Jensen kan muligvis ikke selv gøre ret meget mere end at sætte "visitkort" versionen op selv - Men til gengæld kan virksomheder, foreninger og organisationer sparer rigtigt mange penge i etablering ved at baserer deres website på et open source system og her betaler man så typisk for design, opsætning og tilpasning hvor tilpasning kan være alt fra tilpasning af kode til decideret kodning af custom udvidelser for at efterkomme ønsket funktionalitet hos kunden - men kunden skal altså kun betale for de ekstra ting der kommer til og ikke for hele basis pakken og derved bliver det jo til en rigtig god idé.

Derudover er der selvfølgelig hele den åbenlyse fordel ved Open Source - Når mange hoveder arbejder sammen og kollektivt udbygger og udvider et system baseret på de kollektive erfaringer får man mulighed for at arbejde videre på erfaringer fra rigtigt rigtigt mange mennesker. Det betyder altså elementer som testing og fejlretning m.v. af systemerne typisk er noget der ligger i 1000 vis af timer bag - timer som små privat udviklede løsninger typisk ikke har ressourcerne til at ligge i løsningerne. Altså kan man også hente nogle fordele ud af at det community der ligger bag er så stort og at så mange privat personer, firmaer og organisationer alle bidrager til at systemet som helhed løbende udvikler sig.

Så måske skulle emnet for tråden have været - hvorfor skulle man i alverden betale for custom kodet systemer til små og mellemstore løsninger? For det er godt nok svært at se fordelen i det.

Tilmeldt 20. Apr 07
Indlæg ialt: 16014
30% af profil udfyldt
Skrevet kl. 15:35
Hvor mange stjerner giver du? :

 Jeg har Joomla med VirtueMart til min netbutik. Det fungerer rigtig godt. Vi har skulle hacke lidt hist og her, men intet særligt. Det er, i mine øjne, et rigtig gennemtænkt system. Min mand bruge Joomla uden andre moduler til sin netbutik covops.org.Det er han også godt tilfreds med.

Men det kommer da bestemt an på, hvad man man skal bruge det til.  

Fra Hadsten
Tilmeldt 1. Jun 06
Indlæg ialt: 935
Fra  Hadsten Computer ApS Skrevet kl. 17:00
Hvor mange stjerner giver du? :

Joomla er kanont, det er nemt og lige til, og hver dag vokser systemet.

En bagside kan være at nye kunder skal lære at opdatere joomla, men vejet op med hvor let det er arbejde med online, så det jo fedt.

Men så der fx. gratis designs på www.joomlaos.de 

Tror også mange vil skyde joomla ned, da det er gratis og ofte en trussel for de dyre IT folk, som lever af at lave CMS (som de aligevel er begyndt at outsource).

Det er klart, at ved em 4-5000 besøgende om dagen, er joomla måske ikke helt optimalt, men har man denne mængde besøgende, er der jo nok også en del penge i det, så man kan programere sig fra bunden i eget CMS.

 

Computer reparation i Favrskov, Randers Hammel, Hinnerup og Hadsten.

www.hadstencomputer.dk

Fra Odense
Tilmeldt 22. Aug 07
Indlæg ialt: 2539
Fra  redWEB ApS Skrevet kl. 17:23
Hvor mange stjerner giver du? :

5000 besøgende om dagen er altså kun 3.4 besøgende per minut og intet problem på nogen vis.

Vi skal altså op i 100.000+ besøgende klassen per døgn før man får alvor får valuta for pengene i sparede hardware ressourcer m.v. i udnyttelse af et custom kodet site.

Fra København
Tilmeldt 6. May 07
Indlæg ialt: 648
Fra  Webbureauet ComboWeb ApS Skrevet kl. 17:46
Hvor mange stjerner giver du? :

Ronnikc:

5000 besøgende om dagen er altså kun 3.4 besøgende per minut og intet problem på nogen vis.

Du glemmer lige, at folk ikke kommer på alle døgnets 24 timer - der er spidsbelastninger og desuden er det jo ikke besøg, man måler efter, men derimod antal sidevisninger. Den udregning siger ikke en pind, men jeg kan dog godt følge din logik.

Fra Odense
Tilmeldt 22. Aug 07
Indlæg ialt: 2539
Fra  redWEB ApS Skrevet kl. 17:56
Hvor mange stjerner giver du? :

Selvfølgelig er det ikke et regnestykke baseret på præcise tal med indregnede peakbelastninger osv. osv. - det var en generel estimation på hvornår det for alvor kan betale sig at gå efter noget kode der reelt er optimeret til skalering og direkte til et projektet der er kodet fra bunden til formålet.

Der findes mange joomladrevne sider der peaker med over 1000 simultane brugere - bruger de i snit 5 minutter på sitet snakker vi altså i omegnen af 3,33 nye bruger per sekund hvilket ville svare til næsten 300.000 brugere på et døgn så her kommer det an på hvor mange ressourcer hver besøgende trækker og om det ville være mere profitabelt at få kodet et system fra bunden.

Når alt kommer til alt skal det jo gerne være en cost / benefit analyse der ligger til grund for den enkelte virksomhed på om det overhovedet kan betale sig ikke at satse på et open source baseret system.

Denne tråd kunne altså i lige så høj grad handle om closed source vs. open source og ikke så meget joomla specifikt.

Tilmeldt 8. Mar 08
Indlæg ialt: 183
Skrevet kl. 18:09
Hvor mange stjerner giver du? :

Granholm IT og PC support:
Det er klart, at ved em 4-5000 besøgende om dagen, er joomla måske ikke helt optimalt, men har man denne mængde besøgende, er der jo nok også en del penge i det, så man kan programere sig fra bunden i eget CMS.

Hvad skulle der være i vejen for, at have flere frontend servers med load balancing ?

Granholm IT og PC support:
Tror også mange vil skyde joomla ned, da det er gratis og ofte en trussel for de dyre IT folk, som lever af at lave CMS (som de aligevel er begyndt at outsource).

Jeg har endnu ikke set et rammesystem implementeret i en større organisation uden tilpasninger. Det er nok her de fleste IT konsulenter tjener deres penge.

Det er umuligt at tale for eller imod rammesystemer. Medmindre du kender kundens specifikke behov.

Generelt kommer du hurtigere igang med et rammesystem. Omvendt tager tilpasninger længere udviklingstid i et rammesystem.

 

 

 

Fra Nykøbing Sj
Tilmeldt 2. Jan 08
Indlæg ialt: 328
Skrevet kl. 23:33
Hvor mange stjerner giver du? :

Martin Hegelund Møller:

Der har i den seneste tid været en hæftig debat omkring open source-systemet Joomla, og til særdeleshed om, hvorvidt det kan erstatte et system, der er opbygget fra bunden.

 

..... nu bliver jeg da helt nysgerig ..... kan du sende et par link med den hæftige debat? 

Side 1 ud af 3 (30 indlæg)