Likvidator udpeges af bestyrelsen
Bestyrelsen vælger selv, hvilken eller hvilke likvidatorer, der skal stå for likvidationen. Som udgangspunkt bør likvidator være advokat og have en revisor tilknyttet sig under likvidationen, om end dette ikke er noget krav.
For mindre selskaber og fonde mv. vil det ikke være nødvendigt med mere end én enkelt likvidator. Til større selskaber er det dog normalt at have 2 eller flere likvidatorer tilknyttet likvidationen med henblik på at sikre dennes gennemførsel så hurtigt som muligt. Det er ikke uset, at en likvidation trækker sig over mange måneder, da det at samle og sælge et større selskabs aktiver er en endog særdeles tidskrævende opgave – både for én og flere likvidatorer.
Likvidator overtager under likvidationen reelt ansvaret og driften af selskabet. Dette sker dog under et skærpet erstatningsansvar, et såkaldt professionsansvar, hvorefter likvidatoren kan blive stillet til ansvar for handlinger, der ikke ud fra et professionelt synspunkt kan forsvares. Denne erstatningssag skal i givet fald køres efter likvidationens færdiggørelse.
Likvidator skal sørge for, at der gives meddelelse til alle selskabets kreditorer (der har penge til gode hos selskabet) om at selskabet er trådt i likvidation. Selskabets kreditorer vil herefter have 3 måneder til at indsende krav om tilgodehavender hos selskabet. Meddelelse sker dels direkte til kendte kreditorer og dels ved meddelelse i Statstidende.
Likvidator sælger alle selskabets aktiver og betaler alle de kreditorer, der har penge til gode hos selskabet. Denne proces skal mindst vare 3 måneder, da det er den periode, hvor kreditorerne kan gøre deres krav gældende. Hvis der er krav fra kreditorer, som likvidator ikke vil godkende, skal dette afklares i denne periode. Det er dog muligt at udbetale acontobeløb til selskabets ejere, hvis der stilles garanti for disse beløb.
Når alle kreditorer er betalt, og det kan fastlægges, hvordan det resterende overskud skal fordeles, skal der laves et likvidationsregnskab. Likvidationsregnskabet er selskabets afsluttende regnskab, som dækker over perioden fra sidste årsrapport til datoen for afslutningen af likvidationen.
Når de 3 måneder er gået, skal der afholdes en afsluttende generalforsamling, hvor selskabets ejere skal godkende det afsluttende likvidationsregnskab og likvidationens afslutning. Selskabets ejere vil herefter modtage et eventuelt overskud fra likvidationen (likvidationsprovenu).
Når ovenstående skridt er gennemført, registrerer likvidator på Virk.dk, at selskabet er likvideret. Selskabet er nu lukket ned.