Selvstændig og kautioneret privat - risikoen for min - Amino.dk
på Amino
Bliv gratis medlem på Amino

Nye ekspertblog-indlæg
om  Alt det andet..

Læs flere ekspertindlæg
 

Top karmaliste (30 dage)

De flinkeste Amino’er der hjælper mest med "Konkurs hjælp "

 

Selvstændig og kautioneret privat - risikoen for min virksomhed og ansatte

Side 1 ud af 1 (7 indlæg)
Amino-karma 45
Fra Hjortshøj
Tilmeldt 16. okt 12
Indlæg ialt: 12


Skrevet 12-07-2018 kl. 10:16

A er selvstændig med 15 ansatte i et ApS. For 4 år siden kautionerede A for et familiemedlem B ifbm. vedkommendes opstart af virksomhed, privat selvskyldnerkaution. A var på daværende tidspunkt lønmodtager med alm lønniveau.

B lukkede dog efter 1, og med gæld omkring 1 mio. Og uden afvikling på sin gæld siden. Og nu igang med gældssanering

Hvad er risikoen for A’s virksomhed og ansatte i den situation? En ting er A’s privat økonomi, såsom huset kan tvinges solgt (friværdi 200-400.0000, og ellers ikke yderligere aktiver)

A er mest bekymret for evt. negativ fremtid for virksomheden og de 15 ansatte. Virksomheden som selvfølgelig også er A’s levebrød (løn 35.000 md. og overskud før skat omkring 80.000 i 2017) Desuden er A i forhandling om en fusion af sin virksomhed/opkøb af konkurrende virksomhed. Men er det noget A skal holde sig helt fra før sagen er afsluttet?

Skal A foretage sig tiltag for at sikre sig bedst, til når/hvis kautionen gøres gældende?

Kautionen er IKKE gjort gældende endnu. 

Har du yderligere spørgsmål til ovenstående, så skriv endelig. 

Pft. 

/ Jeanne 

Amino-karma 174.588
Fra 2800 Lyngby
Tilmeldt 2. mar 11
Indlæg ialt: 38.019
Amino Plus
Cookie - John Hannover
Fra John Hannover
Skrevet 12-07-2018 kl. 10:25

risikoen for A i forhold til virksomheden må ligge i om kautionsholder vil tage pant i anparterne - uden det som sådan har indflydelse for de ansatte. OM kautionsholder vil det er nu nok ikke vældigt sandsynligt ud fra det du beskriver med en helt normal løn og mindre overskud

Med hensyn til salg, synes jeg A skal ofre en vurdering hos en advokat. Dette for at få en vurdering af om kautionsholder kunne mene det var ond tro når A kendte til kautionen mm - men omvendt, hvis A sælger og får en pris som er helt uafhængigt af at skulle skynde sig at blive af med et aktiv, så ville der jo blot blive den værdi mere - lettere at gøre udlæg i.

Huset er heller ikke ligetil at kræve solgt for ofte er sådan et jo ejet med en ægtefælle og dermed kan der vel kun gøres udlæg i A´s personlige andel - og det er jo ikke meget værd at kræve at ½ hus skal sælges hvis den anden ½ ejer ikke vil

vh John Hannover

Amino-karma 5.629
Tilmeldt 17. dec 07
Indlæg ialt: 1.321

BroncofanDK
Skrevet 12-07-2018 kl. 10:35

Der er som John nævner en risiko mht udlæg i anparter, men hvis det sker på en måde så det er en "virksomhedsovertagelse" så indtræder kreditor/bank juridisk på en vis der gør at de lige pludselig har ansvar overfor ansatte, leverandører.... så de vil nok meget hellere lave en betalingsordning.

En helt anden effekt på de 15 ansatte og virksomheden er så at det kan være langt sværere/dyrere at styre likviditeten, få kreditter mv da du ikke kan stille personlig sikkerhed som banker synes at kræve uagtet kapitalforholdene. Måske kan det løses med vækstfonden og måske er der tilstrækkelig formue i firmaet til at belåne, men kreditværdigheden overfor banker bliver meget belastet.

Amino-karma 45
Fra Hjortshøj
Tilmeldt 16. okt 12
Indlæg ialt: 12

Jeanne Maria Fjorback
Skrevet 12-07-2018 kl. 11:27

A er ikke ude i et salg af sin virksomhed, men enten opkøb af anden konkurrent/eller fusion med konkurrent.

Altså et ønske om at vækste sin virksomhed og skabe yderligere arbejdspladser - “konvertere” til A/S

Men kan der være risiko for den anden virksomhed (ejer) hvis der fusioneres og kautionen pludselig gøres gældende?

Det privatejede hus, ejes med 50% sammen med A’s søster (arv).

Kan A fortsætte driften af sin virksomhed og gå efter vækst og større og større overskud, eller bør han holde omsætning og overskud på et lille niveau (50.-200.000) til sagen er afsluttet?

Må jo indrømme, at man nok ikke vil knokle for et kæmpe overskud, hvis det alligevel bare ryger til banken. Lidt taktisk må man vel være, så længe man ikke er ude i snyd med salg af aktiver osv. (som der dog ikke er i dette tilfælde)

Investering i feks. ejendom i virksomhedsregi bør vel også vente til sagen er slut?

Amino-karma 174.588
Fra 2800 Lyngby
Tilmeldt 2. mar 11
Indlæg ialt: 38.019
Amino Plus
Cookie - John Hannover
Fra John Hannover
Skrevet 12-07-2018 kl. 11:34

Fusionere eller andet-  det er anparterne og dermed deres værdi som A kan risikere kautionsholder tager pant i uanset nuværende eller alt andet de anparter og dermed A kommer til at eje

Ligefrem at satse på tingene ikke skal udvikle sig bedst muligt - mens man går og venter på, om kautionsholder vil gøre kaution gældende og i det hele taget tage pant i anparter som ikke sig selv måske har stor værdi - men blot arbejde for kautionsholder - virker ikke som en god ide - han skal drive firmaet så godt han overhovedet kan synes jeg

Ejendom eller ikke har næppe heller stor betydning for at kautionsholder tager pant i anparterne - da den vel ikke kortsigtet ændrer  ved om anparterne har en egentlig værdi for kautionsholderen, hvis den indgår i driften - Jeg ville drive firmaet som det var bedst for firmaet uanset pant risiko som A ikke har den store indflydelse på

vh John Hannover

Amino-karma 45
Fra Hjortshøj
Tilmeldt 16. okt 12
Indlæg ialt: 12

Jeanne Maria Fjorback
Skrevet 12-07-2018 kl. 11:49

Tak, det var et rigtig fint svar, og rart at vide der ER fornuft i at fortsætte den positive drift og udvikling :)

Amino-karma 290
Tilmeldt 6. okt 10
Indlæg ialt: 76

WalterBP
Skrevet 12-07-2018 kl. 12:01

Tag en dyb indånding og tænk over situationen.

Hvis kautionen gøres gældende overfor A, kommer A til at skylde 1 mio. Gælden er ikke afhængig af hvor godt han driver sin virksomhed, men tilbage betalingen er helt afhængig af den indtægt A kan skabe sig.

Det betyder for A's videre liv sikkert meget hvor hurtigt A kan komme af med gælden. Hvis gælden hurtigt kan afvikles bliver A jo igen en "fri mand" og kan så tænke på at komme frem over stepperne.

Side 1 ud af 1 (7 indlæg)

RSS-feed
 
Besøg vores samarbejdspartnere :