Dette betyder mere konkret følgende:
1) At man ikke behøver registrere sig som virksomhed hos Erhvervs og Selskabsstyrelsen før man når denne grænse.
2) Hvis man vælger at registrere virksomheden alligevel, så SKAL man derimod opkræve og betale moms selv man ikke når de 50.000,- kr.
3) Det betyder også, at så længe man holder sig inden for denne grænse, så skal man ikke opkræve moms af sine klienter og således ikke betale moms til Told og Skat og heller eller udarbejde momsregnskab.
4) Man skal derimod lave et simpelt virksomhedsregnskab alligevel, men skal kun forelægge Told og skat virksomhedsregnskabet, hvis de beder om det. Men ellers skal man bare udfylde en udvidet selvangivelse, som man selv skal bede om inden 1. maj hvert år.
5) Man skal dog være meget opmærksom på, at momsgrænsen på de 50.000,-kr. IKKE følger kalender og skatteåret, men hele tiden regnes 12 måneder tilbage fra dags dato. Med andre ord så skal man hver måned tjekke 12 måneder tilbage og holde sig indenfor de 50.000,-kr, hvis man skal slippe for momsen. Hvis man pludselig overser, at man har overskredet grænsen, så falder hammeren og man skal betale moms bagudrettet og vil vist nok også skulle slippe en mindre bøde.
6) De driftsudgifter man har løbende nedsætter IKKE momsgrænsen. Det er bruttoomsætningen, som momsgrænsen beregnes ud fra
7) Alle driftsudgifter kan trækkes fra selv om man ikke er registreret som virksomhed, men man skal kunne dokumentere at det ikke indgår i den private husholdning.
8) Når man mener at man nu har nået et niveau, hvor man fremadrettet vil overskride momsgrænsen, så skal man blot lade sig registrere på det tidspunkt. Det man har tjent indtil man vælger at registrere er stadig momsfrit. Der er altså ikke tale om at betale moms med tilbagevirkende kraft, hvis man f.eks. har tjent 49.999,-kr de sidst 12 måneder og så på en skæringsdato vil lade sin praksis registrere som virksomhed.
9) Alle ydelser man leverer under denne grænse er momsfri. Det er altså underordnet om man har privat- eller erhvervskunder. Det er simpelthen en bagatelgrænse som Told og Skat har indført, så typen af ydelser er ligegyldig.
10) Nettoomsætningen beskattes på samme måde som A-indkomst – man betaler f.eks. også AM-bidrag af B-indkomsten fra en virksomhed.
11) Man kan vælge at forskudsregistrere sin forventede indkomst på B-siden, og så vil man løbende skulle betale 10-rater B-skat om året. Eller man kan holde styr på sin indtjening og gemme til skatten, når selvangivelsen er skrevet og årsopgørelsen er afsluttet.
12) I praksis har man altså kun brug for følgende til at påbegynde en momsfri virksomhed under de 50.000,-kr bruttoindtjening: En regningsblok med kvitteringer og kopi til virksomhedsregnskabet, et regneark til at holde styr på indtægter og udgifter og de 12 måneders løbende bagudrettede omsætning, et simpelt virksomhedsregnskab, og udfyldelse af en udvidet selvangivelse.
/Peter |