Hej
I princippet er det ikke svært at lave et likviditetsbudget. Men alligevel...
Du skal have styr på periodiseringen af dine indtægter og dine udgifter. I forhold til dit driftsbudget, har du antagelig styr på hvornår dine faste udgifter falder. Problemet er de variable udgifter og indtægterne.
Hvis du i dit driftsbudget for en given måned har budgeteret med et salg på 100,000, så skal du prøve at beregne hvor meget det koster at fremstille og levere produktet og hvor langtid det tager at få pengene ind fra din kunde. Lad os for enkeltheds skyld sige at du får leveret dine varer fra din leverandør den 1. i måneden, med samme fakturadato og har 14 dages kredit på de 50.000 varene koster inkl. fragt. Salget fordeler sig jevnt over måneden, og den 30. er alt solgt. Dvs. at du skal lægge 50.000 den 15.
Hvis du nu sælger kontant så har du ca. 50.000 den 15. Hvis du sælger via kortløsninger så har du mindre end 50.000 den 15. Hvis du sælger på faktura med f.eks. 1 mnd forfald, så har du ingenting den 15. Kort sagt, du skal beregne salget, og hvor lang tid det tager at få pengene ind. Tag højde for at folk så ikke betaler til tiden, hvis du fakturerer, at dit site kan gå ned hvis du har netsalg, at du får returer osv. Og så skal du selvfølgelig have de faste udgifterne med.
En virksomhed som har været i gang en stund, vil oftest kunne beregne sin likviditet ud ifra visse nøgletal, men for en nystartet virksomhed kan det være svært at tage højde for alle parametre. Disse nøgletal kunne også afdække en øgning i kredittiden, generelt eller hos specifikke kunder, som en varsellampe.
Selv om likviditetsbudget er nemmere end at fotografere vinflasker, synes jeg du skal tage kontakt med din revisor for hjælp.
En anden mulighed er at spørge banken; de har jo likviditetsberigningssystemer. Vel og mærke hvis du har tænkt tingene gennem på forhånd. Med en revisor kan du spille bold, på banken kan det tyde på usikkerhed. En revisor koster så penge.
mvh Øyvind