Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Salgsprisen på en virksomhed

Side 2 ud af 2 (19 indlæg)
Fra Aabenraa
Tilmeldt 25. Jul 06
Indlæg ialt: 1269
Fra  PB Tryk & Grafik v/Peter Boyford Skrevet kl. 21:59
Hvor mange stjerner giver du? :
Tommelfingerregler er gode at lege med. Men slet ikke nøjagtige nok til at sætte en reel værdi.

Jeg har også snakket med en revisor om "reglen" om at man ganger næste års forventede overskud med 3 + det løse. Den rammer om ikke andet indenfor en boligkarrés længde af en eventuel omtrentlig salgspris. Men der er jo mange faktorer, som er lidt sværere at regne ud:

Hvad med alle de kontakter og alt det umålbare goodwill, som der ligger til en sådan virksomhed? Alene de kontakter, jeg har høstet på Amino er da guld værd - ikke lige nu, men lige om lidt, når jeg skal bruge dem. Og når jeg begynder at få et mere personligt købmandsforhold til mine leverandører - hvor jeg også sælger varer til dem... Det er jo også noget værd i form af goodwill.

Goodwill er i det hele taget den sværeste faktor at prissætte sammen med branding, kundetække og image. For hvad er det værd, at jeg ved at jeg til enhver tid kan få Søren Hansen til at løbe rundt i nabolaget med 10.000+ flyers for mig - og samtidig vidt, bredt og stolt fortæller om alle mine produkter til alle dem, som han møder?

Og hvad er det værd, at min leverandør og jeg har aftalt, at fordi vi nu har det gode forhold, vi har, at så behøver jeg ikke at betale fragt hos dem?

Og hvad er det værd, at jeg har god kontakt til en af mine konkolleger i branchen, som altid er villig til at give mig et fif i ny og næ, så jeg sparer en ærgelse eller et kursus?

I det hele taget er disse bløde værdier det faktiske grundlag for virksomhedens fremtidige vækst. Skulle jeg vælge at sælge mit firma her-og-nu, men ville ikke sælge navnet, kundebasen og leverandørregistret med - så er det jo back to the roots for køberen, der står med en flok maskiner og et varelager i et lokale. Det eneste, som har goodwill-værdi i handelen er, at lokalet dog ligger på den adresse, hvor "gode og pålidelige PBTryk huserede i sin tid". Det kunne endda være, at jeg heller ikke ville sætte køberen ind i forretningsmetoden til dato samt instruktion i maskinpark og produktionsmetoder.

Salgsprisen er altså (og min revisor er enig - når jeg trykker ham lidt på de rigtige steder, heh) en skønsom blanding af direkte inventar og forventning om økonomisk overskud og en følelse af, hvor godt de bløde værdier virker.

Jeg har engang hørt om en, der satte et direkte tal på, hvad 1 kunde var værd at have i sin database. Det er noget pladder, mener jeg.

Vh
Peter

http://pbtryk.dk: Danmarks billigste bannere!

Tilmeldt 11. Jun 06
Indlæg ialt: 995
Skrevet kl. 22:10
Hvor mange stjerner giver du? :
Ja du har i hvert fald en tilfreds kunde, tak for hjælpen med visitkortene i dag

Som udgangspunkt må vi jo sige at vi snakker om den komplette virksomhed, med kundekartotek, assets, goodwill etc. Ellers snakker vi jo køb af maskinpark, at du sparer fragten påvirker jo din bundlinie og dermed dit resultat. Jeg tror nok fra gammel tid at 3-5 gange virksomhedens bundlinie var god latin, men med lave renter, mange penge i samfundet etc. er der jo nok en vis stigende tendens. Men i sidste ende, er den rigtige pris for sælger, den pris køber vil betale, og den rigtige pris for køber, er en der kan give et fornuftigt payback.

I sidste ende er alle disse regler jo kun anvendelige for ongoing virksomheder med et rimeligt stabilt resultat og ikke et enormt potentiale. Baseret på alle disse regler havde eksempelvis Skype jo ikke kostet en brøkdel af den faktiske salgspris.

Fra Aabenraa
Tilmeldt 25. Jul 06
Indlæg ialt: 1269
Fra  PB Tryk & Grafik v/Peter Boyford Skrevet kl. 22:22
Hvor mange stjerner giver du? :
Thomas-> Tak for tilkendegivelsen om din tilfredshed :-)

Du har ret i eksemplet med Skype - det ville ikke give mening at sætte en salgspris efter de regler, som er nævnt her. Der går en lille historie om selveste Google, som startede i en garage. Hende, som havde garagen, blev tilbudt en andel i Google, hvis de så kunne sidde i garagen gratis, men hun sagde "nejtak" og ville hellere kræve den beskedne leje af $et-eller-andet-latterligt-lavt-beløb.

Google er jo også en virksomhed, som sandsynligvis fortsat er svær at værdisætte.

Men, som de siger i det store udland: "What goes around, comes around..." Eller den danske pendant: "Du høster, som du sår", og hvis du i din virksomhed planter mange frø, så vil de senere blive til store blomstrende frugter. Men ikke nødvendigvis målbart før et salg...

Vh
Peter

http://pbtryk.dk: Danmarks billigste bannere!

Fra Roskilde
Tilmeldt 30. Jul 06
Indlæg ialt: 2298
Skrevet kl. 22:31
Hvor mange stjerner giver du? :
Enig med Thomas. Goodwill, branding og en flink fyr der løber med flyers er allerede indregnet i overskuddet. En MEGET vigtig ting at tage højde for ved køb af virksomhed er dog om der før overskud er udbetalt løn der nogenlunde modsvarer den arbejdsbyrde der lægges i virksomheden. Hvis ikke, kan en virksomhed der på papiret giver overskud faktisk være en underskudsvirksomhed. Det er jo ikke ligegyldigt om der arbejdes 10 eller 70 timer om ugen i virksomheden. Især med hobby webshops skal man have dette for øje.

Om en pris der ligger på 10x overskuddet er favorabelt afhænger i høj grad af ens alternative investeringsmuligheder. Det kan være aktier, obligationer eller naturligvis andre virksomheder. Kan man købe to virksomheder der begge koster 100.000, men den ene har et overskud på 10.000kr og den anden på 20.000 kr, er det oplagt at man vælger den på de 20.000kr.

Fra Aabenraa
Tilmeldt 25. Jul 06
Indlæg ialt: 1269
Fra  PB Tryk & Grafik v/Peter Boyford Skrevet kl. 22:45
Hvor mange stjerner giver du? :
Jesper-> jeg har ikke sagt, at goodwill, etc, ikke er indregnet i overskuddet. Jeg siger blot, at det er en variabel, som ikke direkte kan sættes op imod "tommelfingerregler". Der er rå tal - og der er bløde værdier. Bløde værdier kan ikke bare ganges op med en eller anden tommelfingerfaktor for at give en konkret værdi.

Og i forlængelse af Thomas'' kommentar om at den rigtige pris er opgjort i, hvad køber vil give og sælger vil have, så er det igen en understregelse af at salgsprisen i høj grad også baserer sig på et følelsesmæssigt indskud.

Vh
Peter

http://pbtryk.dk: Danmarks billigste bannere!

Tilmeldt 2. Apr 07
Indlæg ialt: 5
Skrevet kl. 06:41
Hvor mange stjerner giver du? :
Hej Peter...

 

Alle de bløde værdier med flinke leverandører, gode kunder og personer der delers flyers ud, er gode at have. Ingen tvivl om det !! Men det skal helt konkret udmønte sig i en bedre bundlinie, hvis du står i en salgssituation med virksomheden. Hvis jeg skal købe og værdisætte en virksomhed, vil jeg ikke betale for "potentialet". Det er jo noget arbejde jeg selv skal ud og gøre. Man køber vel en virksomhed efter de faktuelle tal den præsterer, og ikke hvad den måske præsterer næste år !! Jeg siger ikke at de bløde værdier er værdiløse, men jeg vil ikke selv betale for "luft". Ret beset kan kundekartoteket være direkte afskrevet fra telefonbogen, og leverandørerne tage en overpris for varerne, således at den "gratis" levering er tjent hjem.

Tilmeldt 5. Mar 07
Indlæg ialt: 10
Skrevet kl. 15:41
Hvor mange stjerner giver du? :
Det var jo derfor at .com-virksomheden på et tidspunkt kunne sælges for så meget !!!!

 

Potentiale betyder meget i værdisætningen af virksomheden. Der er mange virksomheder, som er meget mere værd end deres overskud ganget med en eller andet konstant. Goodwill er den mest betydende faktor i værdisætningen. Kig f.eks. på AGF. Værdien af denne forretning er steget med 300% på et halvt år, uden at der præsteres noget som helst af økonomisk betydning. Det sker kun fordi folk forventer et større afkast med tiden. AGF har jo heller ikke i nærheden af varelager eller lignende i størrelsesordenen 500-700 millioner, men det er alligevel hvad den aktiemæssigt er værd. SELVOM det er over ti år siden forretningen har givet overskud.

 

Goodwill og potentiale er ALFA og OMEGA i værdisætningen.

Tilmeldt 29. May 07
Indlæg ialt: 1
Skrevet kl. 12:03
Hvor mange stjerner giver du? :
Hvis du ser på køb af en virksomhed som en ren investering, skulle du gerne tjene mindst det samme som hvis du investerer dine penge på andre måder. fx aktier.

Hvis du regner med at tjene 10% om året på dine aktier, skal du tjene mindst det samme i en virksomhed. Vel og mærke efter lønudgifter er trukket fra.

Hvis et firma tjener 100.000,00 om året, så skulle du ved 10% investere 1.000.000,00 på anden måde for at tjene det samme. Så hvis tommelfinger reglen er 1-10, regnes der med 10% alternativt afkast.

Men hvis du har en enkeltmand virksomhed hvor du tjener 100.000,00 i løn ved at arbejde fultids, uden andet overskud, så kører den investeringsmæssigt med underskud. Da indtjeningen er mindre end en normal årsløn. En investor skal jo ikke arbejde for sine 10% ved aktier.


Fra Roskilde
Tilmeldt 30. Jul 06
Indlæg ialt: 2298
Skrevet kl. 14:12
Hvor mange stjerner giver du? :
Men hvis du har en enkeltmand virksomhed hvor du tjener 100.000,00 i løn ved at arbejde fultids, uden andet overskud, så kører den investeringsmæssigt med underskud. Da indtjeningen er mindre end en normal årsløn.

Læg godt mærke til denne betragtning. Det er super vigtigt at tage højde for ved køb.

Side 2 ud af 2 (19 indlæg)