@ Kirsten og Hans: Tak for jeres kommentarer, der giver mig mulighed for at uddybe mit overordnede svar.
Der er flere nuancer i det her, hvilket alt efter situationen kan betyde, at svaret vil variere.
Vi skal skelne mellem 1) rettigheder til teknikken i opskriften, 2) rettigheder til det produkt, som fremkommer på baggrund af opskriften og 3) aftaler, som parter vælger at indgå frivilligt med hinanden.
1.Selve teknikken, dvs. hvordan man teknisk strikker et bestemt mønster, er ikke beskyttet ophavsretligt. Det betyder, at en "opfinder" af en opskrift ikke kan forhindre andre i at bruge opskriften med henvisning til ophavsretten.
2. Det er klart, at det produkt, der fremkommer på baggrund af en opskrift, kan være beskyttet, enten af ophavsretten ("værk"), markedsføringloven ("adskillelsesevne") eller designreglerne ("nyt med individuel karakter"). Det kan, men vil ikke altid være tilfældet for moderelaterede produkter. Kommer an på situationen.
3. Der er selvfølgelig mulighed for, at man som køber af en opskrift vælger at indgå den aftale, at man ikke må sælge produkter kommercielt, som fremkommer på baggrund af opskriften. Men dette vil i givet fald være en begrænsning, som man vælger at påtage sig.
Endelig vil varemærke- og markedsføringsloven forhindre, at man kalder sine produkter ved det navn, som opskrifterne er markedsført under, hvis man ikke har tilladelse til dette.