Hej Vi er lidt hurtigt blevet kastet ud i et liv som selvstændig med bistro/grillbar. Jeg har giftet mig med en mand med en økonomisk fortid, og firmaet er derfor oprettet som mit enkeltmandsfirma. Men jeg skal i første omgang passe mit fuldtidsjob som lønmodtager, samt firmaets regnskaber - plus være forretningen i weekenderne. Han bliver den daglige leder, men hvordan aflønner jeg ham (nemmest, bedst, klogest - og naturligvis billigst :o)...). Kurset hos SKAT for vi "nye" var desværre booket, så vi afventer en ny dato hvor vi forhåbenligt bliver lidt klogere. Men har nogen måske alligevel et par tips og gode ideer, vi vil jo gerne undgå de værste fælder? Venligst CasaMunkholt |
Hej CasaMunkholt
Tillykke med livet som selvstændig.
Der er flere løsninger på din problemstilling og de afhænger bl.a. af jeres øvrige indkomst og i særdeleshed af din mands økonomiske fortid. Betyder den økonomiske fortid, at der kurator eller kreditorer venter på eventuelle indtægter, vil der have konsekvenser for, hvordan løn skal udbetales.
Men objektivt kan løn udbetales således:
Hævning i virksomheden:
Af virksomhedens overskud kan du hæve beløb til jeres privat økonomi. Disse beløb beskattes hos dig som person. Beskatningen afhænger dels af din nuværende indkomst og dels af om du vælger at lade virksomheden beskatte efter reglerne i personskatteloven eller virksomhedsskatteloven.
En andel af virksomhedens overskud før renter mv. kan overføres til din ægtefælle. Beløbet må udgøre optil 50% af overskudet og maksimalt kr. 215.500 i 2010.
Almindelig løn:
Din ægtefælle kan ansættes som almindelig medarbejder. Dvs. at din virksomhed skal registreres som arbejdsgiver i Webreg. Herefter udbetaler du almindelig løn til din mand, herunder indeholder A-skat og AM-bidrag som løbende indbetales til SKAT.
Hvilken model, der er mest hensigtsmæssig i jeres situation kan ikke afgøres her. Jeg vil anbefale jer, at tage kontakt til jeres revisor, og få en beregning af de forskellige modeller udfra jeres faktiske forhold.
Med venlig hilsen