Hejsa Jeg overvejer at købe et hus i Thailand og leje det ud det meste af året (og selvfølgelig også bruge det noget af året). Mit spørgsmål er hvordan jeg bedste strukturerer dette. Jeg havde tænkt mig at lave en virksomhed som købte huset og stod for udlejningen, men her rammer jeg ind i første spørgsmål: Når jeg udlejer en bolig i udlandet til fx en dansker, skal jeg så opkræve moms? Hvis jeg gør dette så taber jeg jo penge på at udleje til en dansker fremfor at udleje til en tysker (hvor jeg ikke skal opkræve moms). Den anden del af mit spørgsmål går på finansiering. Da der ikke er mange banker der lige låner 1mil. DKK til en nystartet virksomhed havde jeg tænkt mig at optage et lån i min bolig hvor der er rigelig friværdi til dette. Jeg går udfra at jeg snildt kan dette og så skyde pengene ind ind i virksomheden ved start af denne. Men nu skylder jeg jo så privat 1 mill. mere væk som skal afdrages på. Så mit andet spørgsmål er: Hvordan kommer pengene tilbage fra virksomheden så jeg kan betale mit private lån? Sidste spørgsmål er angående hvilken type virksomhed. Egentligt havde jeg tænkt et aps ville være fint, men: Er der krav om at der skal stå 125k (eller er det 80k her efter nytår) på en bankkonto hele tiden, eller er det iorden af have midlerne bundet i den investerede ejendom (mursten) Håber at nogen af jer med lidt mere forstand på jura kan hjælpe med dette. Og hav så et fantastisk nytår. |
Hej Rasmus
Jeg ejer jo Thai-invest , hvor jeg sælger boliger til stort set samme formål som du beskriver.
Jeg anbefaler altid kunderne at diskutere konstruktionen nøje med deres egen advokat/revisor, og det vil jeg også anbefale dig at gøre.
Men derfor kan jeg da sige nogle generelle fordele/ulemper.
For det første er der forskel på hvilken bolig du køber i Thailand:
Villa/hus, ligger jo på et stykke jord, og det kan du som udlænding ikke eje, så enten
leaser ( lejer) du dette for en periode på 30 år ( med mulighed for forlængelse til 3 x 30 år)
eller der oprettes et selskab i Thailand, hvor du indsættes som "direktør", og har fuld råderet over selskabet. ( denne metode bruges ofte, men der er stor uenighed omkring lovligheden af denne, alt efter hvordan selskabet arrangeres.) Det bliver lidt omfattende her at komme ind på...
Lejlighed derimod har du mulighed for at eje fuldt ud via Freehold ordningen i Thailand, hvilket betyder at 49% af arealet i et lejlighedskompleks kan sælges til udlændinge med ejerbevis/skøde. Den resterende del af lejlighederne sælges så med Leasing aftaler - eller til Thaier, som selvfølgelig kan købe både villa, jord og lejligheder.
Fordel ved at købe som virksomhed er f.eks en mildere beskatning af lejeindtægter + du kan fratrække udgifterne iforbindelse med drift at selskabet/boligen.
Ulempen er at en evt. fortjeneste via værdistigning på boligen skal beskattes ved salg.
Hvilket jo ikke sker hvis du køber den privat, og selv bruger den løbende.
Samtidig er beskatningsreglerne ved udleje faktisk rimelig attraktive, da du via bundfradrag osv. som regel havner på omkring 25 % netto. Det er ikke mange indtægter hvor du kan nøjes med at skulle betale 25%.........
Hvis du stifter et selskab herhjemme, kan du bruge midlerne i selskabet til køb af boligen.
Der er også mange andre forhold at tænke over, f.eks. hvilken størrelse bolig giver bedst afkast i form af lejeindtægter , vedligehold af boligen, beliggenhed osv. osv.
Her det det min klare erfaring at mindre boliger giver det bedste afkast pr. investeret krone, da du ikke blot kan fordoble lejen , selvom boligen koster det dobbelte. Samtidig er de mindre boliger lettere at leje ud - efterspørgslen er bare større året rundt på en lille billig bolig.
Ydermere er det lettere at "korttidsleje" de små boliger ud til f.eks handelsrejsende der lige skal bruge en bolig nogle dage. Det interessante her , er at taksten for korttidsleje er meget bedre for dig end langtidsleje.
Beliggenhed er også meget vigtig. Selvfølgelig synes alle at et eksotisk sted ved vandet og skøn natur lyder lækkert. Fakta er bare at ligge du for langt fra by / lufthavn osv. er det meget vanskeligere at få en høj belægning.
Vi sælger f.eks. nogle rigtig fede lejligheder 36 kvm/72 kvm. incl. alt i hårde hvidevarer, møbler, TV , suveræne fællesfaciliteter ( som også er meget vigtigt iforhold til udleje) for en pris af DKK 240.000 - 280.000 .
En lejlighed som denne kan du så prøve at regne baglæns, for at se hvad den skal lejes ud for, for f.eks at have 10% brutto i forrentning ( bare på udleje ). Værdistigning komme i tillæg.
Lad os sige 250.000 x 10% = 25.000 om året , delt med 50 uger = 500 kroner om ugen
Realistisk skal prisen være 1.000 - 1.500 dkk om ugen , men så kan man heller ikke regne med fuld belægning året rundt.
Årlige udgifter til sådan en lejlighed er:
Indboforsikring : dkk 1000,-
Fællesudgifter: dkk 1800,-
I Danmark skal du så betale ejendomsværdiskat : 1% af boligens pris - tilbagediskonteret til 2001 værdi ; her 250.000 = Ca. 125.000 ( 2001 værdi) x 1% = 1.250,- dkk
Her har du så ingen bekymringer over, vedligehold, privat swimmingpool, ordne have, klippe græs udvendig vedligehold osv. osv.
Nå det blev sku en lang smøre - sorry....
Håber du kunne bruge noget af dette i dine betragtninger, og du er også velkommen til at kontakte mig direkte.
Ha en super nytårs aften.
Mvh
Jesper