4 måneder kan være rimeligt
Såfremt der er tale om et customized webprojekt, hvor alt er bygget op fra bunden efter dine ønsker og behov, vil jeg mene at fire måneder lyder rimeligt - men så skal det også være HELT færdigt, når de fire måneder er gået!
Sådan bør projektet forløbe
Et sådan projekt vil normalt være opdelt i en række faser, med deadlines for hvornår de enkelte faser skal være afsluttet. Løbende bør du som kunde informeres om, hvordan projektet skrider.
En god betalingsløsning
En "rate betaling", er efter min mening den mest fornuftige løsning for begge parter, da det som kunde ikke er optimalt at betale for en vare, der endnu ikke er overdraget - og da det som virksomhed er forbundet med en vis usikkerhed, at udføre et stykke arbejde over længere tid, med betaling ved projektets afslutning (I praksis kan det ende med, at virksomheden må betale moms mv. af en indtægt der ikke har fundet sted, da det er den faktureret leveringsdato og ikke den faktiske betaling, der er afgørende for dette).
Dine lovmæssige rettigheder
Har du modtaget en faktura fra dit bureau, skal der, ifølge dansk lovgivning, fremgå en leveringsdato - er denne dato overskredet, har virksomheden ikke opfyldt den indgåede aftale og dermed har du en juridisk fordel, jf. Købelovens paragraf 21:
Om forsinkelse fra sælgerens side
§ 21. Leveres salgsgenstanden ikke i rette tid og skyldes dette ikke køberens forhold eller en hændelig begivenhed, for hvilken han bærer faren, har køberen valget mellem at forlange genstanden leveret og at hæve købet.
Det er dog vigtigt at du beder om at få leveret den aftalte vare (send anbefalet brev), da du ellers mister din mulighed for at ophæve købet (§26)!
Har du bedt om at få leveret varen og finder leveringen sted efter den aftale dato, kan du påråbe dig din ret og ophæve købet jf. Købelovens paragraf 27:
§ 27. Har levering fundet sted efter leveringstidens udløb, må køberen, når det ved genstandens fremkomst eller underretning fra sælgeren viser sig, at leveringen er sket for sent, i handelskøb straks og ellers uden ugrundet ophold meddele sælgeren, at han vil påberåbe sig forsinkelsen. Undlader han dette, kan han ikke senere påberåbe sig forsinkelsen. Vil køberen benytte sin ret til at hæve købet, må han under denne rets fortabelse uden ugrundet ophold meddele sælgeren dette.
Købeloven kan læses på: http://www.forbrug.dk/klage/love/forbrugerlove/13/koebeloven/'
Nordlys Medier ønsker dig held og lykke med projektet.