Se nu hvad jeg fik sat i gang!! Alle har en mening om CO2 lige nu - nogle er dog meget usaglige, men lad det nu være. Lad dem få afløb...
Jeg synes bare, jeg vil runde af med lidt info om ingenCO2, da jeg kan se at nogle ikke ved så meget:
Som led i Kyoto-aftalen er EU forpligtet til i perioden 2008-2012 at reducere sin CO2-udledning med 8 pct. i forhold til niveauet i 1990. Derudover har EU besluttet en yderligere reduktion på 20 pct. frem mod 2020.
Et af de tiltag, EU har lavet for at nå målet, er CO2-kvote-systemet (EUA), som alle større og energitunge virksomheder er omfattet af. Én CO2-kvote giver en virksomhed retten til at udlede 1 ton CO2. I Danmark kontrolleres virksomhedernes CO2-udslip af Energistyrelsen og det er EU kommissionen, der styrer, hvor mange kvoter, der udstedes i alt i hele EU.
Det er muligt for virksomheder at handle med CO2-kvoterne indenfor EU. Det betyder, at hvis en virksomhed ikke kan reducere sit CO2-udslip tilstrækkeligt selv, så skal den betale andre for at gøre det. For virksomheder, der har nået målene i CO2-reduktion, sikrer systemet, at det fortsat kan svare sig at reducere yderligere. Det skyldes, at hvis en virksomhed har kvoter i overskud, som følge af opnåede reduktioner i CO2-udledningen, så kan disse sælges.
Bag initiativet
Initiativet er startet som et frivilligt projekt. Efter en overvældende tilslutning fra både store og små virksomheder er setup’et bag initiativet nu også styrket gevaldigt. Den 1. maj 2009 er Videnskabsministeriet og Østjysk Innovation A/S gået ind med kapital, så initiativet kan udbredes og videreudvikles.
Hvad betyder det at annullere CO2-kvoter?
Når Ingenco2.dk køber CO2-kvoter og efterfølgende får dem annulleret hos Energistyrelsen, så bliver der færre kvoter til rådighed for de virksomheder, der er omfattet af lovgivningen. Det betyder, at disse virksomheder derfor bliver tvunget til at reducere deres CO2-udledning, for at opfylde kravene i Kyoto-aftalen.
Dermed sikrer vi, at den samlede CO2-udledning falder tilsvarende.
Hvem bruger europæiske CO2-kvoter?
Det er et bredt anerkendt princip at købe CO2-kvoter. Derfor benytter flere, store danske virksomheder sig af ordningen. Her kan du se eksempler på danske virksomheder, der enten har købt eller solgt kvoter for at nedbringe den samlede CO2-udledning:
Danisco A/S
Carlsberg Danmark A/S
Arla Foods Energy A/S
Danfoss A/S
Novo Nordisk a/s
Novozymes A/S
Rockwool A/S
Mærsk Olie og Gas A/S
Det er jo heldigvis op til folk selv at vurdere hvad der virker for netop deres butik. Men jeg synes det er et godt initiativ, og tror p ådet belaster miljøet mindre.
Rigtig god dag.
Kh Trine www.umas.dk