Hvis sælger har trukket moms fra på købet af bilen i sin tid, skal der også opkræves 25% salgsmoms den dag han sælger bilen videre. Salgsprisen fastsætter sælger selv….. og så: Plus moms! Eksempelvis 80.000 kr. ex.moms + 25% moms 20.000 kr.= I alt 100.000 kr. incl. moms.
Momsbeløbet skal fremgå af Slutsedlen/fakturaen. Ellers er der ingen – i hvert fald set med købers øjne!
Men nu skriver du noget momsmæssigt interessant: Sælger har haft bilen i 5 år! Og lad og forudsætte at han har trukket momsen fra ved købet – fordi den skal bruges kun erhvervsmæssigt.
Hvis det er tilfældet, så kan ejeren/virksomhedsindehaveren købe bilen ud til sig selv privat, uden at der skal ske en momstilbagebetaling til statskassen. Det er det, der hedder momsreguleringsforpligtelse på investeringsgoder. Den gælder 5 år – for driftsmidler.
Det skal forstås derhen, at hvis man køber et investeringsgode som skal anvendes til momspligtige formål (f.eks. omtalte bil) så trækker man hele momsen fra på købstidspunktet, men man optjener faktisk fradragsretten i de kommende 5 regnskabsår – med 20% om året! Så hvis bilen overgår til ikke-momspligtige formål inden for de 5 år, skal der ske en tilbagebetaling af for-meget-fratrukket købsmoms. Men EFTER de fem år er gået, kan virksomhedsejeren købe den ud til sig selv – uden momsregulering. Købsprisen skal være markedsprisen på tidspunktet – hvad bilen er værd i handel og vandel.
Herefter ejer virksomhedsejeren bilen privat, og kan sælge den – som privat – uden moms!
I dit eksempel køber Hans en bil til 200.000 incl. moms, som han vil bruge både privat og erhvervsmæssigt. Da han vælger at bruge bilen blandet, er der ikke fradrag for købsmomsen! Den har Hans dermed selv betalt. Derfor er der IKKE moms i den nævnte salgspris på 100.000 kr. i eksemplet……. Og af samme grund heller ikke momsfradrag for Jens.
Som nævnt et andet sted: Der skal kun betales moms (til statskassen) af en bil én gang i den levetid. I eksemplet har Hans betalt den.
hilsen
/Andreas Stahlberg