Der er principielt fradag for alle rejseudgifter når man som erhvervsdrivende er på rejse (transport, ophold og fortæring). Der er så nogle begrænsninger hvad moms- og skattefradrag angår her og der, som jeg vil undlade at komme ind på her.
Du spørger nemlig konkret til transportdelen og skattefradrag, og jeg går ud fra at du tænker på at benytte km-sats-metoden (3,56 kr. pr. km), og ikke faktiske-udgifter-metoden (kørebog/erhvervsprocentandel)
Hovedregel: Der er fradrag for al erhvervsmæssig kørsel.
Din kørsel København-Kolding (kunden) og Kolding (kunden)-København er i min optik erhvervsmæssig. Det udløser kørselsfradrag og fradrag for brobilletten (frem og tilbage)
Om du tager hjem i dag eller i morgen er sagen uvedkommende. Selve turen frem og tilbage mellem København og Kolding (kunden) er pr. definition erhvervsmæssig.
At du så vælger at overnatte en hel uge hos en bekendt er en anden problemstilling.
En (forretnings)rejse må iflg. Ligningsvejledningen ikke indeholde ”det mindste turistmæssige islæt”. Så det skal DU sørge for ikke er der.
Man behøver ikke partout at overnatte på hoteller ifbm. forretningsrejser. Man kan sove i bilen, på en parkbænk, under en bro eller hos en ven/familie. Derved spares der bare normalt penge!
Dette forandrer ikke, at selve transportudgiften er erhvervsmæssig.
Selvstændige kan udbetale sig selv rejsegodtgørelse når de er på rejse for virksomheden; 455 kr. pr. døgn (24 timer) til dækning af fortæring og småfornødenheder, samt 195 kr. pr.døgn til dækning af logi (som alternativ til faktiske regninger/kvitteringer).
Det er her, du ikke skal blive for grådig og hæve/udbetale både fortærings- og logisatsen for de dage du bor hos din bekendte. Men se på dette ophold hos vennen som et helt privat anliggende. Et enkelt døgn kan du dog nok godt snuppe med….
Hvis man eksempelvis tager på forretningsrejse i Thailand og bliver hængende en uge mere efter at alt det erhvervsmæssige er overstået, så kan det sagtens lade sig gøre. Det vil da være nærliggende at tilknytte en badeferie, nu hvor man er der alligevel. Man skal bare sørge for at der ikke dukker nogen bilag op i regnskabet vedrørende ferieugen overhovedet. Den uge er privat. Tilbage er der faktisk blot at diskutere flybilletten (transporten). SKAT vil nok nægte fuld fradrag, da der jo også er en privat ferieuge involveret. Omvendt til du hævde, at hjem skulle du jo alligevel (som erhvervsdrivende), - om det blev den lørdag eller næste lørdag, ja det ville jo ikke gøre turen dyrere. Flybilletten ville koste det samme. Og så har man en lille diskussion kørende med SKAT…
Man kan ikke slå facit op i hverken faglitteraturen eller "Håndbog For Snedige". I det tænkte eksempel med Thailandsturen, tror jeg man i praksis vil mødes i porten med SKAT og lave en fifty-fifty løsning. Men som nævnt; det kan du ikke slå op nogen steder….