Følgende er uddrag fra en artikel, der bliver bragt i et fransk tidsskrift: (ITEBE, Institut des bioenergies):
Mobil pelletering af biomasse On location
Status i projekt "ONLOCATOR" primo 2009
Gennem mit arbejde med at undersøge, om der er basis for at lave en mobil pelleteringsmaskine til pelletering af biomasse, har jeg erfaret, at der indenfor området "Bæredygtig, vedvarende og CO2-neutral energiforsyning" er megen interesse for hvordan man bedst udnytter det enorme potentiale der ligger i at udnytte biomasse-energi. At pelletere biomassen på det sted den gror synes indlysende logisk men virkeligt effektive maskiner med en tilfredsstillende kapacitet samt en tilfredsstillende driftssikkerhed synes at være vanskeligt tilgængelige.
En sådan maskine skal have en meget høj kapacitet for at kunne fremstille et højt antal tons brændselspiller i en relativt kort høstperiode. Høstperiodens længde i de Skandinaviske lande er relativt kort men det ser naturligvis anderledes ud i andre lande. Det optimale er naturligvis, at biomassen tørres ved hjælp af solens energi således at kunstig tørring undgås. Derudover kan man godt tænke sig, at den biomasse, der ikke kan pelleteres direkte fra marken/skoven indsamles og presses i store baller og bringes til lokale, decentrale lagre der kan fungere som opmagasineringssteder som f.eks en gruppe landmænd har sluttet sig sammen om at oprette og drive.
Den tænkte maskine ; ONLOCATOR, skal ifølge planerne udformes således, at den både kan anvendes direkte på marken og også fungere som en let flytbar maskine, der udenfor høstsæsonen relativt let kan omstilles til at fungere som en stationær enhed, der kan pelletere biomassen der er opmagasineret på disse lagre. Der opnåes også en risikominimering ved at begrænse lagrenes størrelse da en eventuel brand kun vil have lokale konsekvenser. Det er som regel en regulær katastrofe hvis der opstår brand som følge af uheld eller selvantændelse i nogle af de store lagre da brandbekæmpelse her er meget vanskelig.
I Danmark skal der være klima-topmøde i dette år og det er den danske regerings vision på sigt at gøre sig uafhængig af fossile brændsler samt at have en betydelig reduktion af CO2 udledningen og her kommer effektiv udnyttelse af biomasse stærkt ind i billedet. Fordelen ved at bruge biomasse energi er jo som alle ved, at den har den ønskede buffer-effekt. Man er således uafhængig af, om vinden blæser eller om solen skinner.Biomasse energi samt de to førnævnte energikilder supplerer derfor hinanden godt.
Der eksisterer dog en række tekniske problemer, der skal løses først inden at mobil pelletering for alvor kan komme ind i billedet.På marken er der det problem, at pelleteringsmaskinen vil være ret tung og derfor skal trækkes af en rimeligt stor traktor og den skal endvidere være forsynet med en solid dækmontering. Disse problemer kan dog løses.
Et andet problem er det, at der skal opnås en endog meget grad af sikkerhed for at fremmedlegemer såsom jord,sten samt eventuelle metaldele bliver frasepareret inden de når frem til maskinens snitte-enhed samt pelleteringsenheden. Der findes en række løsningsforslag på dette problem som eventuelt i kombination med hinanden vil kunne give en rimelig høj grad af sikkerhed mod meget omkostningskrævende maskinhavarier.
Kravene til brændselspillerne er, at de skal være lagerfaste og mængden af smuld skal være yders begrænsede. For at mængden af smuld skal være begrænset skal pillerne have en god komprimering og i nogle tilfælde er det påkrævet, at der tilsættes et bindemiddel f.eks. i form af damp inden selve pelleteringsprocessen. Det drejer sig i høj grad ved mobil pelletering om at have fuldstændigt styr over pelleteringsprocessen som tænkes foretaget i en ringmatricepresse eller skivematricepresse. Hulgeometrien i ringmatricen eller skivematricen er af stor betydning for såvel kraftforbrug som for pillernes mekaniske stabillitet. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at skifte matrice ved skift fra en biomassetype til en anden.
Da ONLOCATORen som før nævnt skal have en høj kapacitet skønnes det at, at traktoren, der skal trække maskinen samt drive pick-up, snitter samt knuser/findeler som minimum skal have en effekt på 200 kW. Med de størrelser traktorer har nu om dage er dette dog ikke noget problem. Til at drive selve ring- eller skivematriceenheden skønnes en installeret effekt på 350 - 400 kW at kunne give en rimelig høj kapacitet .
Udover at være godt sikret imod, at fremmedlegemer kommer ind i maskinen skal der også være anordninger der beskytter mod overbelastning eller blokering. Endvidere skal der være køling af de færdigpressede piller da der forudses en ret kraftig varmeudvikling i presseenheden hvadenten der er tale om en ringmatrice-type eller en skivematrice-type.
Nogle af disse ovennævnte tekniske problemer løses bedst ved at eksperimentere sig frem til den optimale løsning. INNOACTIVE forsøger fortsat at finde finansiering til at en prototype kan fremstilles således, at teorierne kan blive afprøvet i praksis. I Danmark foregår der meget forskning på biomasse energi området og der haves adgang til den nyeste viden indenfor området.
Fremtiden for mobil pelletering skønnes at være væsentlig selvom hovedparten af biomassen ihverttilfælde indtil videre vil blive pelleteret på store centrale anlæg. Der er næppe nogen tvivl om, at der foregår meget forskning indenfor området og der er også lavet en del analyser, der viser at hvis der kan fremstilles en mobil pelleteringsmaskine, der er pålidelig, vil mobil pelletering være økonomisk og miljømæssigt attraktivt mange steder world-wide.