Tænkte nok jeg bevægede mig ind på et område, hvor der ville være forskellige religioner.. men jeg er rigtig glad for de mange besvarelser! Ud fra diskussionen vil jeg prøve at sætte mig ind i lidt CSS og evt. finde en der kan hjælpe mig med det, da det ser ud som om at det er en ting alle er rimelig enige om. Mange tak!! :-)
|
Wauv, folk svarer godt nok hurtigt her på en søndag :-)
Så spørgsmålet for et par timer siden og tænkte jeg ville tage det når jeg kom på kontoret. Beaten by the clock, men da jeg er en af dem som annoncerer med tableless kodning, vil jeg også gerne give mit besyv med.
SEO:
Først og fremmest så er jeg ikke enig i den SEO mæssige gevinst ved at bruge tableless kode, frem for tabeller. Langt hen af vejen mener jeg at det er misforstået, at tabeller ødelægger alt indeksering i søgemaskinerne, endsige vanskeliggører det.
Påstanden er korrekt, der hvor en hjemmeside er kodet helt ude i skoven, hvor menuer er lavet med JavaScript fordi man ikke kendte en ordentlig stylingsmetode, hvor indhold styres af Javascript eller hvor der generelt er lagt så mange fælder i koden, at en søgemaskines bot simpelthen ikke kan tygge sig igennem.
Tabeller i tabeller i tabeller:
Se dette er den generelle dødssynd når det kommer til tabeller. Folk der ikke kan nøjes med en enkelt tabel og en serie kollonner og celler, men laver tabeller inde i tabellerne - og nogle gange flere tabeller inde i igen. Her kan vi begynde at tale om et SEO problem, omend jeg ikke mener det er graverende.
Værste problem her, er hvis man skal arbejde videre med hjemmesiden senere, eller andre skal ind over. En rodebutik af tabeller gør det umuligt at danne sig et overblik, vanskeligt at skalere designet og tungt at omstruktere.
Overskueligt
Man kan egentlig sagtens lavet det overskueligt med både tabeller og Div tags. Problemet med tabeller her er, af man oftest forfalder til at lave meget af stylingen i tabelkoden, hvorved man mister den logiske navngivning. Når man arbejder med Div og styling smidt ud i en ekstern CSS fil, så tvinges man til at give div-tagene navne og kan der lige så godt gøre det logisk (header, footer, navigation, content etc.). Dette gør det straks hundrede gange lettere at arbejde videre med. Hverken dig selv, din programmør eller hvem der nu har været inde over, kan huske en sindrig og komplekt struktur af tabeller et halvt år efter, men med ordentlig opbygning, logisk navngivning af elementer og lidt kommentering i koden, så er det en drøm at skulle sætte sig ind i enten egen gammel kode eller kode som er lavet af andre.
Implementering og fleksibilitet
Kort og godt: Det er bare så meget nemmere at arbejde med en ren og simpel HTML kode, hvor alt "overflødigt" styling er smidt ud i CSS filen. Særligt, hvis man skal implementere koden i et CMS eller webshopsystem. Har man kun en stribe Div tags (med mere) at skulle forholde sig til, så er det let for programmøren at se, hvor man skal indsætte den dynamiske kode der henter indhold, menuer etc. Har man et hav af tabeller, så skal programmøren bruge langt mere tid på at finde hoved og hale i html'en for at kunne implementere det rigtigt.
Samtidig er det lettere at lave en tableless kode fleksibel, således at den opfører sig rigtigt når der kommer mere indhold i, end påtænkt da man startede. Det hænger jo nok sammen med, man typisk også håndkoder tableless-kode og dermed kan tage højde for den slags ting - et program som automatisk spytter HTML ud kan ikke tænke :-)
Dertil er det meget lettere at ændre eller lege med dit design, når der er kodet tableless. Lad os sige, at du her til jul smider et rødt julebanner på designet (det er blot at udskifte en fil), men også gerne vil ændre alle overskrifter fra blå til rød, for at det skal matche banneret. Er koden opbygget korrekt med CSS, så skal du kun ind og ændre ét sted, for at overskrifterne på alle sider er røde. Endvidere, er CSS'en lavet rigtigt rigtigt, så kan du også skifte farven på links i indholdet, uden at links i menuen skifter farve.
Photoshop/Dreamweaver VS. håndkodet:
Det er meget lettere og sparer indledende meget tid, enten at lade Photoshop selv eksportere noget kode eller sætte sig ned med programmer som Dreamweaver og kaste sig over en tabelopbygning. Det giver dog unægteligt problemer af overstående karakter, primært fordi man ikke ved hvad programmerne laver for en. Hvis man får lavet det helt og holdent elendigt, så risikerer man også at søgemaskinerne ikke kan læse noget som helst, eller kun ganske lidt.
Hvis man selv koder sin HTML og CSS - uanset om man så koder det med eller uden tabeller - så lærer man hurtigt fordelene ved at holde en overskuelig struktur i koden, som gør det til at arbejde videre med. Her kommer så også en af de steder, hvor man kan vinde SEO-point, for når man alligevel er i gang med at sætte sig ind i kodningen og har hænderne nede i alle afdelingerne af koden, så laver man typisk også de rette title, heading og alt tags, som fortæller søgemaskinerne lidt om hvad de er i gang med at indeksere :-)
Skyd endeligt på mig, hvis nogen er uenige eller spørg hvis jeg ikke for tydeligt nok :-)