Jeg er igang med at tænke på årsafslutningen efter det første regnskabsår og har ikke rigtigt kunnet finde nogen steder på nettet hvor jeg kan læse hvordan man gør, sådan step by step. Vi anvender e-conomic regnskabssystem, og deres eneste beskrivelse af en årsafslutning er helt basis kun omhandlende programmets funktion.
Det jeg gerne vil vide er: Hvordan er proceduren for når man skal afslutte året og dermed betale selskabsskat, revisor mm. for sit regnskab? Hvornår gør man hvad? Afventer man med at "afslutte" regnskabsåret i systemet indtil revisoren har været det hele igennem? Umiddelbart er man jo fra 1/1 nødt til at have mulighed for at bogføre, så hvordan fungerer det i forhold til saldi mm.? Nogen der ved det?
Der kommer helt an på hvad du har aftalt med din revisor. Normalt kan du oprette et nyt regnskabsår og så bogføre i det, selvom det gamle ikke er afsluttet endnu. Det mener jeg også man kan i e-conomic.
Det jeg kender til: Kunden afleverer sit materiale for regnskabsåret, bilag osv. til revisor. Revisor gennemgår kundens bogføring, og laver evt. efterposteringer (rettelser mm.) til kundens bogføring. Revisor laver et skatteregnskab, hvori der reguleres for f.eks. repræsentation, ej fradragsberettigede renter mm. Revisor beregner årets skat, og bogfører det ind i e-conomic. Når det hele så er færdigt, så kan man holde en generalforsamling, og du kan godkende regnskabet. Herefter indberetter revisor regnskabet til Erhvervsstyrelse, samt indberetter selvangivelse og evt. udbytte.
Jeg kan have glemt noget. :) Men håber det giver mening.
Du laver en årsafslutning og afleverer materialet til revisor som derefter vil gå det igennem, lave de efterposteringer der skal til (bl.a. beregne og afsætte selskabsskat). Derefter vil han nok indberette det til Erhvervsstyrelsen og SKAT hvorefter han kan ligge de efterposteringer han har lavet i forbindelse med hans gennemgang ind i din bogføring. Derefter skal der laves nye primoposteringer (de bliver nok forklaret i efterfølgende link).
Er det den du har læst/set? Det kan være svært at forstå det hvis man ikke er regnskabsmand :)
Hvis det er du ingen revisor har kan jeg godt hjælpe lidt til hvis det er.
Er det 30/9 regnskab du har? Sidste fornuftige chance for at indbetale selskabsskat skal indberettes og betales her d. 20/21. november. Hvis ikke det sker kommer der rentetillæg på selskabsskatten og for indkomståret 2016 bliver der opkrævet selskabsskat på selskabets skattekonto i november 2017.
Ja det er e-conomics gennemgang af hvordan man laver en årsafslutning jeg har set.
Og ja, jeg synes ikke den forklarer hvilken proces man skal igennem.
Jeg har en veninde som er bogholder, hun kommer til at hjælpe os med at se det igennem før det går til revisoren. Vi har fået en anbefalet, men ellers tak for det fine tilbud.
Vi har 1/1-31/12 (dog er det første fra 7/4 - 31/12). Som jeg kan læse mig til, er det muligt at lave en frivillig indbetaling af skatten men egentlig forfalder den senest november 2017 (dog med renter som du skriver). Vi har ikke helt klarhed over hvor meget der skal betales i skat, så derfor kommer vi til at vente til revisoren har lavet årsregnskabet.
Jeg synes det mest udfordrende i det her er at der er flere ting som skal efterposteres. Det ville alt andet lige være nemmere hvis de udgifter som er betalt (altså trukket fra kontoen) bare stod på det regnskabsår de var betalt i :-)
Frivillig indbetaling af restskat er fornuftigt så længe i ikke har rentebærende gæld med over ca. 4% i rente. Dvs. hvis i positiv indestående på en konto der ingen renter trækker alligevel kan det være en rigtig fornuftig ide at indbetale frivillig her om 1½ uges tid. Modsat hvis trækket/skatten blot skal hæves på en kassekredit med 5% i rente er der ingen ide i det alligevel og så er det bedre økonomisk at æde et rentetillæg fra SKAT.
Jeg håber ikke at der er flere ting der skal efterposteres. Hvis det er i har udgifter som først betales i 2017 men som vedrører 2016 så skal de jo bare bogføres ind og modkonto på kreditor.
Om du kan få trumfet et kasseprincip i virksomheder igennem hos SKAT er jeg ikke overbevist om, men du skal have held og lykke med det hvis du forsøger at overbevise dem om det! :D
1. man indtaster alt data i regnskabet. 2. man holder en generalforsamling hvor det udprintede regnskab godkendes og underskrives. 3. man indberetter årsrapporten ved igen at bruge regnskab 2.0 4. man indberetter virksomhedens selvangivelse på skat