Kære alle aminoer. Måske har I allerede hørt en del om det, men for dem som ikke har, så er 2 danske virksomheder for ca. 1,5 måneds tid siden blevet godkendt af Finanstilsynet til at måtte drive udlånsvirksomhed via det såkaldte "crowdlending". Det er en slags crowdfundiing (tænk Kickstarter), bare med finansiering i stedet for produkter. Og så er det en finansieringsform som er meget almindelig i USA og England og har været det i flere år. Jeg tænkte, at jeg her ville forklare lidt om det, samt dele ud af mine egne personlige erfaringer med denne nye låneform. Konceptet går i al sin enkelthed ud på, at man som virksomhed lægger et lån på på en portal, hvorfra forskellige personer så kan gå ind og låne et lille beløb til virksomheden. Det bliver så samlet sammen til en stor pulje, og virksomheden får udbetalt et samlet lån. Virksomheder betaler så selvfølgelig tilbage med renter. Der er en del fordele ved dette kontra normale banklån, både set fra långiver og låntagers synspunkt: For virksomheden er det ofte er nemmere og billigere end at gå i banken. Derudover har de mulighed for at skabe nogle brandambassadører og fortælle folk en historie om virksomhedens projekt, som de ellers ikke kunne. For privatpersonen har de mulighed for at få en meget bedre rente, end de vil kunne i banken. Typisk tjener de 7-9 %, hvilket man skal være meget heldig for at få i indlånsrente i banken. Derudover kan man være med til at støtte et projekt man tror på. Selvfølgelig er der en risiko ved at udlåne sine penge på denne måde. Men alle virksomheder skal igennem et kreditcheck først, og det er ofte relativt lave beløb (100-300.000 kr) som der finansieres således. Derudover skal ejerne af virksomheden alle give personlig kaution. Risikoen for at man slet ikke kan få f.eks. 200.000 kr tilbage enten via virksomheden eller privatpersonerne bag ser jeg ikke som voldsomt stor. Man skal jo huske på, at platformen har lavet et godt og grundigt check inden, da de jo ikke vil risikere historier i medierne om folk der har tabt penge igennem dem. Vi lånte penge til at opstarte et nyt rejsekoncept for kvinder, kaldet Chamica. Vi mener at Danmark mangler et rejsebureau målrettet tøseturene med drinks, spa&shopping og fantastiske oplevelser med de bedste veninder. Hvis I har lyst til at læse mere om crowdlending og vores kampagne, har Iværksætteren skrevet disse artikler om det: http://ivaerksaetteren.dk/flx/nyheder/lendino-underskud-af-virksomheder-der-soeger-laan/ (om at Lendino mangler flere virksomheder som vil låne penge) http://www.ivaerksaetteren.dk/flx/nyheder/pressemeddelelse-fra-lendino-fjerde-laanecrowdfundede-laan-paa-dansk-grund/ (om at projektet lykkedes) Hvis nogle af jer går og skal bruge penge til at vækste jeres virksomhed, så kan jeg bestemt anbefale at hive fat i Lendino. De er flinke og forklarer om tingene hele vejen igennem. Og de vil meget gerne have nogle flere virksomheder ind til at låne penge ud! |
Hej Rasmus
Først og fremmest tillykke med jeres finansiering i gennem Lendino. Håber I får succes med jeres nye rejsekoncept. Også en tak for at dele din erfaring med Lendino, det tendere jo til at være direkte reklame, men når jeres oplevelse har været så god, er det jo nok uundgåelig og selvfølgelig ok.
Jeg sidder dagligt og arbejder med virksomheder og iværksættere, som mangler kapital og likviditet til at få søsat deres ideer, så Lendino's tiltag er absolut aktuelt.
Det jeg synes Lendino's koncept mangler er at tilbyde finansiering til start-ups. Lendino kræver 2 års reviderede regnskaber og det kan en start-up jo ikke fremvise. Der er helt klart en højere risiko ved start-ups og det skal jo afspejles i prisen på lånet.
Min pointe er, at mange start-ups kan ikke få finansiering i bankerne pga. at de mangler bagvedstående kapital (sikkerheder). Her kunne ansvarlig lån opnået via Lendino være den afgørende faktor for at en start-up kan få en lang større finansiering efterfølgende i banken og til en væsentlig lavere pris. For jeg synes personligt at 10 % er en høj pris for en virksomhed som Lendino har vurderet til at have en god kredithistorik. Vil da også være rart høre dine/jeres overvejelser omkring prisen og hvorfor I ikke kunne få finansiering i banken.
Jeg synes, der er kommet mange gode tiltag i de seneste år til at hjælpe virksomheder med alternativ finansiering fx. fra Vækstfonden, LEF (Langfristet erhvervsfinansiering) og nu Lendino, men de er alle kendetegnet ved at man skal være i go drift og for de to første skal beløbet der er behov for være meget stor.
Vi mangler en Crowlending for start-ups! Jeg hører, gerne hvis nogen mener, at det allerede eksistere.
Hvad hedder den anden virksomhed som er blevet godkendt til Crowlending, egentlig? Den har man ikke hørt noget om i medierne.
Go dag og go weekend.