Jeg faldt også over denne overskrift og må indrømme at jeg 1) giver ham 100% ret og 2) bestilte "Det gennemsnitlige menneske" på saxo.com for at læse hvad han egentlig synes.
Når jeg så læser denne tråd på Amino - så giver det mig ihvertfald et par issues, som jeg godt kunne tænke mig at dele...
1)
Kære Aminoer.
Morten Albæk er udover at være marketingdirektør for Vestas også filosof. Det betyder (for dem som skulle være i tvivl) at man godt kan anskue verden fra andre steder end sin egen navle - det er er noget som mange Aminoer kunne lære af. Jeg har været på Amino i nogle år og bliver så utrolig træt af Amino engang imellem at jeg i perioder simpelthen ikke gider logge på og se de samme debatindlæg overskrifter "hvordan starter jeg virksomhed når jeg er under 18 år", "Tekster 50% rabat idag", "hvorfor fungerer mit wordpress site ikke på samme måde som amazon.com" - sådan for at overdrive lidt. Som selvstændige burde det være en daglig opgave at forsøge at hæve os over det helt generelle jantelovsniveau og i det mindste forsøge at tænke ud af boksen, tænke nyt, være innovative osv. Og sætter man "det gennemsnitlig menneske" i det perspektiv og "de dovne danskere", så rammer Morten Albæk spot on - for vi synes vi er nogle af de bedste i verden til alt. Vi vil gerne se os selv som foregangsmennesker for hele verden og vi roser, priser og lovsynger vores såkaldte velfærdsstat, som i bedste fald gør os endnu mere dovne, mindre innovative og ikke sultne - og i værste fald når vi ikke at se kollapset af et samfund, som har alle mulighederne.
Morten Albæks kommentarer er interessante fordi de stiller et helt generelt spørgsmål til os alle.. Hvordan kan vi tro at vi er verdens bedste, verdens dygtigste og verdens mest flittige mennesker, når vi helt faktuelt arbejder mindre end stort set alle andre i den vestlige verden. Når vores bruttonational produkt vokser forholdsvist mindre end stort set alle andre i verden og derved på relativ kort tid gør at vi ikke engang er blandt verdens rigeste mere. At sætte spørgsmålstegn til vores selvfede selvopfattelse er super - for vi HAR mulighederne hvis vi tør. Det som måske skal gøres er drastisk for vi skal for det første erkende at vi ikke er bedre end alle andre - vi skal være 'sultne' efter magt, penge, vækst og indflydelse for det er bl.a. det, som gør at vi bliver innovative og vi skal erkende at alle dem som stræber efter "mere og bedre" til enhver tid vil være fremtidens vindere.
Jeg rejser rigtig meget og jeg har stort set ikke været nogen steder i verden, hvor der ikke er innovative mennesker og hvor der er et ekstremt ønske om at blive vindere.. Langt de fleste steder i verden sker det bl.a. fordi de IKKE har en velfærdsstat, så de bare kan læne sig tilbage og lade flertallet betale regningerne - de er ganske enkelt nødt til at innovere!
Betyder det at vores samfundsmodel er dårlig - kort fortalt ja - I 2013 er modellen direkte kontraproduktiv - men den har haft sine fordele, for den trak hele befolkningen op fra et meget lavere niveau i 50'erne til et meget højere niveau - men alle tider har forskellige behov - og derfor mener jeg også at vores samfund har behov for KÆMPE forandring - for vi skal væk fra jantelov, vi skal forstå at en "normal" arbejdstid er mere end 40 timer om ugen, vi skal alle acceptere at vi skal arbejde det meste af livet, vi skal allesammen lære SELV at tage ansvar når vi kan og at samfundet fremover KUN skal tage sig af dem som overhovedet IKKE kan selv!
Det kræver meget visionære og fremadsynede politikere - og pt. har vi dem desværre ikke - men vi har de politikere som vi har fortjent, for så længe vi har et samfund, hvor 50% er på overførselsindkomst og hvor de fleste synes at vi har det åh så godt - så længe "sulten" ikke er der, så kan ingen forandringer blive fremtvunget..
2)
Jeg giver Morten Albæk 100% ret
Han har ret i at Danskere er dovne. Hvem kender ikke følgende scenarier: 1) en kollega kommer altid 5 minutter for sent på arbejde 2) en kollega går altid lige til tiden eller før, uanset om han er færdig med det han skulle 3) tager en sygedag, hvis han ikke har det 100% godt 4) skal have fri fordi han skal til læge eller tandlæge 5) kørende sælgere, som er hjemme en time før normal arbejdstid slutter, fordi det ikke kan betale sig lige at tage et kundemøde mere 6) Barn syg 7) chefer der spiller golf i arbejdstiden 8) og jeg kan fortsætte
Vores samfund er skruet sammen på en måde, hvor accepten af ikke at yde 110% er blevet acceptabel - så vi er dovne - næsten alle.
Og desværre så har samfundet indbygget en række incitamentsfaktorer til dette, for er du lønmodtager så bliver du hårdt beskattet af sidsttjente krone, så der er intet incitament til at overarbejde. Som selvstændig er det stort set umuligt at få finansiering (ekstern) og når du så endelig lykkes med din forretning, så bliver du 1) beskattet hårdt og 2) hvis du ikke lykkes, så er du udenfor alle sociale sikkerhedsnet, som a-kasser, feriepenge, bistandshjælp osv.. nej du skal HELT ud af din forretning før nogen vil hjælpe dig - og det kan så forresten ikke lade sig gøre, hvis du har en mindre formue - eller....
OG når dagen så er omme, så vil du endda få at vide at din succes ikke skyldes dig, men det er et samfundsskabt gode, fordi vi har et velfærdssamfund, som har givet dig uddannelse m.v. - MEN det er løgn. Du har selv betalt over skatten og du må gerne bidrage, men mangler du at betale SKAT eller MOMS, så bliver du bare lukket (lidt overdrevet) - så incitamenterne til at blive selvstændig, at forfølge mål om rigdom, indflydelse m.v. er forbehold de ganske få..
3)
Så købte jeg Morten Albæks bog
Øv - jeg er halvt igennem den nu og det er fandme venstrehåndsarbejde af værste skuffe. Havde glædet mig rigtig meget til at læse den - første trediedel handler om hans barndom - as who gives a fucking shit - når man forventer at "det gennemsnitlige menneske" først og fremmest er en erhvervsbog med fokus på det som driver, motiverer og så videre. "Kapitlet" om "de dovne danskere" - ja jeg vælger at skrive det i citationstegn (kapitel) fordi der er under én side. Det som vakte min interesse for bogen og gjorde at mine 279,- kr. skiftede ejer - er naturligvis essensen og meget interessant at læse - men at det ikke underbygges bedre (måske kommer det senere) og også udmønter sig i råd til hvordan man som leder selv kan motivere og drive processer/forretninger m.v. er mig ganske ubegribeligt.
Hvis "Det gennemsnitlige menneske" kommer som en pixebog på 24 sider i pixibogsformat til 19,- kr. så køb den - ellers så er essensen af bogen læst i Berlingeskes beskrivelse af bogen.
/Morten