Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Værdiansættelse ved evt. salg - indgåelse af I/S

Side 1 ud af 1 (3 indlæg)
  • 1
Tilmeldt 23. Jan 13
Indlæg ialt: 2
Skrevet kl. 20:36
Hvor mange stjerner giver du? :

Vi er tre kammerater, der i nogen tid har arbejdet på at starte et I/S op. Til at starte med var tanken, at vi hver især kunne fortsætte vores almindelige arbejde og arbejde i vores nye virksomhed ved siden af. Vi havde snakket løst om at lave en interessentskabskontrakt, men har ikke fået det på helt på plads, da vi virkede ret enige om, at man skulle dele evt. overskud efter timeindsats og at vi hver især ejede en lige andel af virksomheden og havde lige bestemmelsesret, ansvar osv. 1/3 del til hver.

Dog havde vi talt om hvordan vi kunne sikre den ene af os, der reelt ejer noget af værdi (hus), hvis og såfremt virksomheden skulle gå bankeråt og vi hæftede for gæld. Selvom vi hæfter solidarisk i et I/S ville der under ingen omstændigheder være andre steder at hente private penge end hos husejeren. Vi er ikke nået frem til en god løsning på dette problem endnu.

Efterhånden som vi har udviklet på vores ide, er vi blevet meget positive omkring den. Derfor fik en af os lyst til at satse og arbejde fuld tid i vores virksomhed. En anden vil gerne arbejde deltid på den og den sidste ønsker fortsat at arbejde ved siden af sit andet fuldtidsjob. Vi var fortsat meget begejstrede for vores ide og etablerede et I/S uden at overveje, at vores situation nu havde ændret sig, og at dette kunne have indflydelse på, hvordan den enkelte så på fordeling af evt. overskud, ejerandel osv.

Nu, stadig i vores virksomheds spæde start, er vi pludselig blevet opmærksomme på, at vi ikke er helt enige om fordeling af overskud, ejerandel (og dermed hvor stor en del af en evt. værdiansættelse, der bør tilfalde den enkelte i tilfælde af salg, udtræden af virksomheden, nedlukning af virksomheden eller lignende).

Vedkommende, der vil fortsætte sit fuldtidsarbejde og dermed kun arbejde 10-20 timer månedligt i vores fælles virksomhed mener fortsat at denne ejer 1/3 af virksomheden til alle tider (dvs. beslutningsmæssigt, ansvarsmæssigt, risikomæssigt og ift. værdiansættelse ved salg, udtræden af virksomheden eller lignende, at vedkommende burde have 1/3 af virksomhedens værdi.

De to, der nu har valgt at bruge mere tid i vores fælles virksomhed, er enige i, at de tre personer deler ansvar og bestemmelsesret i 3 lige store dele. Derimod mener de, at de bør eje en større andel af virksomheden og også have en større andel ifm. værdiansættelse ved evt. salg af virksomheden, udtræden af virksomheden eller lignende. Man bør få en andel, der svarer til det proportionelle antal timer, man bruger på virksomheden, idet det antal timer man bruger, er med til at gøre virksomheden mere værd samlet set.

Vi er til gengæld, efter en del snak frem og tilbage, blevet nogenlunde enige om, at et evt. overskud bør fordeles proportionelt efter det antal timer, man lægger i virksomheden.

Vi har lidt svært ved at nå til enighed om, hvordan vi skal fordele ejerskab, andele af evt. salgspris osv. Derfor vil vi blive meget taknemmelige for inputs til hvordan man normalt løser den slags.

Vi er nogenlunde enige om overskudsfordeling, men vil også gerne høre, om vores model er normal eller om der er andre standarder, folk benytter.

Ingen af os har etableret virksomhed før, vi har derfor ingen erfaring som iværksættere, vi kan trække på.

På forhånd mange tak for hjælpen.

Med venlig hilsen

3 spritnye iværksættere, der lige skal have det sidste på plads J

Tilmeldt 23. Jan 13
Indlæg ialt: 2
Skrevet kl. 14:02
Hvor mange stjerner giver du? :

Slet ingen, det kan hjælpe 3 nybegyndere med værdiansættelse? Det er ikke sikkert, der er én endegyldig måde, at gøre det på. Men hvordan gør I andre i jeres virksomheder?

Tilmeldt 17. May 08
Indlæg ialt: 4
Skrevet kl. 19:15
Hvor mange stjerner giver du? :

Hej Med jer

Du spørger om værdiansættelse, men det er vanskeligt at gøre på et spritnyt selskab. Men det vigtigste er som I også er godt igang med, nemlig at få lavet en god aftale omkring ejerandele og aflønning. Det er super vigtigt at I er 100% skarpe her, fordi det kan blive et stort stridspunkt på et senere tidspunkt, uanset hvor gode venner I er nu. Har selv prøvet at være den der klart lagde mest tid i firmaet, og med samme andel som andre, og det bliver et problem før eller siden. Også selvom der gives en løn. Det er nemlig ikke sikkert at I altid kan opretholde en løn i firmaet, når I nu er så nye på markedet som I er. Så det er min holdning at I skal lave en ejerfordeling baseret på den forventede indsats I kommer til at lægge i firmaet. I kan evt. lave en option på på at man kan købe sig til en ligelig fordelt post senere mod et på forhånd aftalt beløb. F.eks. at I har 40%, 40% og 20%, men at ham med 20% kan købe yderligere 13% (Så han får 1/3) inden for 1/2 år mod en fast rimelig pris.

To vigtige ting:

Skynd jer at få lavet et Aps. Det er rigtig skidt at hæfte solidarisk i et interessentselskab.  Tal evt. med advokat Jacob Tøjner om dette :  jt@sanktpetri-advokater.dk  Aps kræver ikke så meget kapital, og I kan helt sikkert finde en løsning. 

Hvis der er et stort potentiale i ideen så overvej også at lave hvert jeres holding selskab. Men det kan Jacob Tøjner sikkert rådgive mere om. 

Få lavet en aktionæroverenskomst nu, hvor I aftale spilleregler og evt. afregning i forbindelse med en af ejernes udtrædning. I kan finde aktionæroverenskomster online eller hvis I sender mig en PB så kan jeg sende jer en. Lidt bøvlet, men hele besværet værd.

Held og lykke

Daddy Q

Side 1 ud af 1 (3 indlæg)