God aften Aminoer :) Hvorfor findes http://news.google.com/ sadig ikke på dansk? Der er ingen hjemmesider hvor man kan søge på samtlige nyhedssider samtidig :( |
Svensk utålmodighed
I Sverige har modtagelsen af Google News været anderledes positiv og nærmest utålmodig hos medierne. Over 100 svenske medier er med fra starten. De svenske bladudgiveres blad Medievärlden 16. november citerer Googles svenske chef Johan Kinnander for, at "alla de samtal vi fått hittills har handlat om att vi inte fått med allt innehåll från vissa nyhetssajter."
I artiklen udtrykker Nathan Stoll, global produktchef för Google News, også sin overbevisning om, at medierne tjener på at være med -- en fortjeneste i form af højere trafik, der igen kan begrunde højere annonceindtægter.
"Vi är ingen ersättning för folks favoritnyhetssajt. Däremot kan vi leda in folk till djupt liggande länkar och undersektioner de inte hittat annars," siger Nathan Stoll.
Hvis de modstræbende danske medier satser på at kunne score indtægter på deres holdning, lukker Google luften ud af den strategi. Til Medievärldens spørgsmål om, hvorvidt Google har overvejet at betale nyhedsmedierne, svarer Nathan Stoll:
"Nej, men vi försöker ge dem flexibilitet. De kan välja om de vill vara med eller inte och vi har ganska bra bevis för att vi tillför ett värde. Många nyhetssajter betalar ju oss för att vi ska driva trafik till deras sajter."
Mens de svenske medier ser frem til mere trafik på grund af Google News, har svenskernes Ritzau, Tidningarnas Telegrambureau, en anden holdning. I Medievärlden 24. november er TTs Ulf Karlsson citeret for, at TT som underleverandør til aviserne ikke har nogen interesse i mere trafik. Det har man derimod i en erstatning.
Norge: linking OK
Hos Norges bladudgivere er der ingen betænkeligheder ved de dybe links hos Google News. I Dagsavisen 17. november er juridisk fagsjef Pernille Arneberg Børset i Mediebedriftenes Landsforening citeret for, at organisationen er imod "såkalt caching, altså at Google lagrer hele siden hos seg. Men i det vi har sett av Google News så langt, lenker de bare videre til originalmediet. Det er greit i forhold til våre retningslinjer for lenking."
MBL er dog skeptisk over for brug af norske netmediers billeder hos Google News, som ifølge MBL bør indhente samtykke hos rettighedshaverne. Google gengiver fotos i det såkaldte thumbnail-format. Det kan aviserne nemt blokere for med den såkaldte robots.txt-kode, så den diskuteres nu livligt blandt norske mediefolk ifølge norske Journalisten 23. og 28. november.
Netbrugere kan læse mere om sagens udvikling i Norge og Sverige (men altså ikke i Danmark) hos -- Google News.