Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino fra Silicon Valley

Den nye økonomi

Skrevet af:
8. december 2014 | 4.707 Visninger | 0 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Carsten Jacobsen fra InspireAnalytics Inc.

Ekspertblogger på Amino fra Silicon Valley

De sidste par år har der været en del snak om en ny økonomi, som har fået navnet “The API Economy”, og det er en økonomi der rummer muligheder for iværksættere.

Hvis du ikke lige kender så meget til API, så (bare rolig, det dette indlæg bliver ikke alt for nørdet) er det kort fortalt et programmeringsinterface (Application Programming Interface), som gør det muligt for kunderne, eller 3. part, at integrere deres systemer med produktet, eller udvikle udviddelser baseret på dette interface. Et eksempel er økonomisystemer, der kan integreres med webshopsystemer gennem et API, så køb i webshoppen automatisk bliver bogført og fakturaen sendt.

Mange online virksomheder henter i stigende grad deres omsætning på API-baserede services, og har derfor fokus på udvikling af et omfattende, velfungerende og veldokumenteret API. Et godt eksempel er en stor kendt amerikansk cloud-baseret CRM-virksomhed, de henter i dag mere end halvdelen af deres omsætning på API-delen. Giganter som Google har også en forretningsmodel hvor du kan tilgå deres API gratis, op til et bestemt antal requests, og derefter koster det et lille beløb hver gang man laver et API request.

For mig at se, har The API Economy tre interessenter. Det ene er virksomheder som tilbyder et online produkt, hvor der er mulighed for at nogle/alle funktioner kan gøres tilgængelige gennem et API. Den anden er virksomheder som udbyder en service, hvor API’et er det centrale i servicen, altså en API-drevet service. Den tredje er virksomheder som kan udnytte andre virksomheders API til at skabe deres eget produkt.

Jeg fristes næsten til at sige, at API gør software socialt, for det åbner op for muligheden for at dele funktioner og data på kryds og tværs. Man er heller ikke længere tvunget til at bruge software som producenten mener det skal bruges. Man kan bruge 3. parts software, eller udvikle sit eget, baseret på API’et, og opnå præcis den funktionalitet man ønsker.

Muligheder for iværksættere
Som nævnt i indledningen, ser jeg muligheder i The API Economy for iværksættere. Det giver mulighed for at skabe nogle nye produkter, som bygger på andre virksomheders produkter, og/eller som giver mulighed for at tilbyde features til andre virksomheder, som letter deres arbejde.

Jeg kan bruge mit eget produkt cogniSocial som et eksempel. For det første bruger jeg andre virksomheders API (Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Google etc.) til at skabe mit eget produkt. Disse virksomheders API kan give mig de data jeg har brug for, på en nem måde.

Derudover giver jeg kunder adgang til mit system gennem et API. Jeg arbejder med nogle større kunder som ikke ønsker at bruge det webinterface jeg har udviklet, de vil bare have adgang til de samme data gennem et API, så de kan integrere mit system med deres eget, og automatisere data pulls etc.

Netop fordi API’er er så eftertragtede som de er i dag, har det ændret måden man udvikler webapplikationer på. Hvor man tidligere har udviklet en webapplikation som én samlet applikation, hvor front- og backend mere eller mindre var smeltet sammen, går man i dag en anden vej. Trenden går klart mod, at man udvikler en API-baseret backend, og frontend’en virker som en selvstændig applikation, som kommunikerer med backend’en gennem API’et. Der er altså en klar adskillelse. Fordelen er, at webapplikationen er mere eller mindre født til at understøtte eksterne/offentlige API kald.

Det er klart en fordel, man har som iværksætter, når man udvikler et nyt produkt. Man hænger ikke på et gammelt system, som ikke direkte understøtter et offentligt API. Man skal ikke først til at udvikle et API, som skal integreres med det eksisterende kode – man kan lave det rigtigt fra start. Så derfor er man allerede foran på point der som iværksætter.

Jeg ser iøvrigt API’er som muligheden for at lande større kunder, og komme ind på enterprise markedet. Det er en slags adgangsbillet og genvej for selv nystartede iværksættere. Så alt i alt ser jeg store muligheder i The API Economy.

saxis

Læs også


Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: elleve + fire =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Carsten skriver


Om Carsten Jacobsen

 
Jeg arbejder som Developer Evangelist i tech startup virksomheden CloudRail, og har min base i Silicon Valley, Californien. Jeg har founded/co-founded flere virksomheder, og interesserer mig for teknologi og software, specielt i relation til iværksætteri.


CloudRail 
www.cloudrail.com 

Twitter 
twitter.com/carstenjacobsen

Blog
www.apicowboy.com

Carsten på Twitter

Hvis du vil have besked når Carsten og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her: