Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Er monopoler på vej tilbage?

3.561 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
12 November 2014

Ordet monopol har en klang af gamle dage. Virksomheder der sad solidt på markedet, og effektivt holdte konkurrenter ude. Det har en klang af low-tech, af gamle industrivirksomheder, direktioner og bestyrelser præget af gamle mænd, som alle var i de samme loger og brancheforeninger.

Men snakken går efterhånden oftere og oftere på, om ikke high tech giganterne er ved at skabe monopoler. Et godt eksempel er Google, hvornår har du sidst brugt en anden søgemaskine? Hvor mange SEO bøger med fokus på Bing eller Yahoo har du i reolen?

Jeg så tilfældigvis bilen herover fra Google den anden dag (ser dem dog jævnligt), og den fik mig til at tænke på, hvordan fremtiden for e-handel ser ud, og om ikke starten på monopoler på det område allerede er begyndt at forme sig.

For dem der ikke kender Google Express, kan jeg kort forklare konceptet. Google Express virker som en almindelig webshop, men den har varer fra en række fysiske butikker, og ikke noget lager. Man kan bestille dagligvarer (fødevarer), dyrefodder, sportsudstyr, kaffemaskiner, håndkøbsmedicin, tøj, møbler og meget, meget mere. Google’s biler kører så ud og afhenter varerne i de butikker du har valgt at få de forskellige varer fra, og leverer dem hos dig – samme dag, naturligvis.

Ebay har en lignende service (ebay Now), hvor du også samme dag kan få leveret ordre fra lokale butikker. Amazon arbejder på et system, hvor de forudser hvad deres kunder køber (jævnlige genbestillinger), og vil have disse varer på lager tæt på kunden, så de kan leveres samme dag.

Som jeg ser det her i San Francisco Bay Area (som ofte er et test område for nye services), vil de store IT giganter altså tilsyneladende gå langt, og investere mange penge, for at opnå en dominerende position indenfor e-handel. Jeg deltager i en del iværksætter meetups, jeg deltager i forskellige tech workshops og kender efterhånden en del iværksættere. Og jeg har stadig ikke mødt en her i Silicon Valley, som driver en webshop.

Måske er det fordi folk kommer hertil for at arbejde med teknologi, mere end execution, som jeg ser en webshop primært være. Måske fordi den enorme angel og venture kapital  der er i området ikke er specielt interesseret i webshops. Måske fordi webshops kan drives fra hvilken som helst krog af landet, og ikke nødvendigvis har fordel af at være i Silicon Valley (hvor omkostningsniveauet er ekstremt højt). Måske er det fordi webshops ikke er attraktive at starte op med de store spillere der er på markedet. Uanset hvad grunden er, så møder jeg ikke webshop ejere til iværksætter meetups.

Når jeg ser på min egen online handel, er det nok 20% services jeg abonnerer på eller varer jeg jævnligt køber direkte hos producenten, og 80% er køb efter behov eller impulskøb. De 80% bliver stort set lagt hos Amazon, for de giver mig alle grunde til at handle hos dem. De har stort set alt det jeg kan finde på at købe online, deres priser er super lave, jeg får gratis levering, det er nemt at returnere hvis der er problemer etc. De har en god mobil app hvor jeg kan scanne stregkoden på et produkt hvis jeg står i en butik, og straks se om jeg kan købe produktet billigere hos dem. Hvis jeg kan, er det nemt at bestille fra app’en.

Det nye ved disse nye monopoler er, at vi jo faktisk kan lide virksomhederne. Dengang det kun var TDC der udbød fastnet og mobiltelefoni var de færreste af os vel fan af dem. Det samme da DR var den eneste TV kanal. Jeg husker mest høje priser, dårlig kundeservice – du var til for dem, og bestemt ikke omvendt, det var jo nok også lidt småt med fornyelse og innovation.

Men virksomheder som Google og Amazon fascinerer os. Selvom de er ved at have monopoler, synes vi jo stadig de er cool.

Er monopoler kun skidt?
Monopol-prægede markeder er ofte kendetegnet ved lav innovation, og startups kan gennem nytænkning få en fod i døren og erobre markedsandele, ganske enkelt fordi de gør det bedre. Men med de nye high tech monopoler er det jo ikke tilfældet, tværtimod, de driver udviklingen.

Er der så ingen håb længere? Jo, naturligvis.

Det er måske ikke muligt at slå high tech monopolerne på teknologi eller service, men på et par punkter ser jeg stadig ”gamle monopol dyder” i de nye high tech monopoler. De har enten kun de produkter som sælger bedst, eller også har de ALT (fordi de ikke selv skal finansierer lageret på de produkter der bevæger sig langsomt).

Lokale services som Google Express og ebay now, der henter varer fra fysiske butikker, har kun de ting i deres webshops, som der er et stort marked for, og som sælges ofte. Hvis du eks. rigtig gerne vil have det lækre chokolade fra den lille lokale chokoladebutik, hvor de laver alt i hånden, ja, så kan du ikke få det med de to services. Så jeg ser absolut stadig muligheder for webshops i niche markeder, de produkt typer der falder under de stores radar.

Amazon anses jo for at være en one-stop-shop, hvor man kan få næsten alt mellem himmel og jord. Det har selvfølgelig visse fordele, men også en klar ulempe. De er mest af alt en logistikvirksomhed, som er dygtig til det tekniske, at drive et lager effektivt, indgå attraktive aftaler med leverandører etc. For dem er varer bare numre i et system.

Det giver en mulighed for webshops der har en særlig viden om de produkter de sælger. Hvis en webshop kan opnå at blive betragtet som ekspert på et område, og vejlede kunderne (enten direkte kundeservice, eller online content som hjælper kunderne), ser jeg stadig gode muligheder for at skabe en forretning. Det samme hvis man sælger produkter man selv producerer, altså sine egne mærker. Mange af os foretrækker vel egentlig at handle direkte med producenten. Jeg vil eks. hellere købe mine Apple produkter på Apple.com, end på Amazon.  

Disclaimer
Mine indlæg er ofte præget af de ting jeg ser i Silicon Valley, og kan ikke nødvendigvis overføres direkte til danske forhold og trends. Men det der sker i tech verdenen her, sker ofte lidt senere i Europa og Danmark. 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Carsten skriver Skriv dig op