Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

5 tips til at blive på sporet

10.440 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
24 September 2014

Jeg har netop afsluttet første fase af udviklingen af mit SaaS produkt. Det har taget mere end 9 måneder. Det har krævet en vis portion selvdiciplin at blive på sporet så længe, og hver morgen stå op og kode videre, selvom det ikke altid var lige synligt at jeg rykkede nærmere målet.

Jeg beskriver herunder de fem vigtigste ting der har holdt mig på sporet i det lange udviklingsforløb, hvad jeg har lært af det og hvad jeg har gjort for at sikre min produktivitet. 

1. Kortlæg arbejdet
Hvis man kender målet, men ikke rigtigt opgaverne eller forhindringerne (udfordringerne) på vejen hen til målet, kan selv småting være demotiverende og gøre, at det hele virker endeløst. Forestil dig at du løber et marathon, hvor du ikke aner hvor langt du har igen. Du ved at du skal løbe 42 km, så målet er klart, men under løbet har du ingen ide om, om du mangler 10 km eller du mangler 20 km, og det gør en stor forskel når det gør ondt, især mentalt betyder det meget. Hvis man ved hvor langt man er kommet, og hvor langt man har igen, kan man planlægge sit løb, disponere sine kræfter, og bide smerten i sig de sidste 10 km, for man ved at man er tæt på mål.

Det samme gælder udviklingsprojekter, hvis man bare koder og koder, og ikke rigtigt har en ide om hvor langt man er nået, og meget man mangler, kan det føles som om man ikke bevæger sig fremad. Og det kan være demotiverende at sidde og kode hver dag, uden at kunne måle hvor meget tættere man er kommet målet. Det kan også være vanskeligt at se om man er bagud, og se om man reelt vil nå sin deadline. Så derfor er det en rigtig god ide at specificere hvad der skal laves ret præcist, og dele arbejdet ind i milestones. 

2. Undgå fristelsen for at udvikle features som ikke var planlagt
Når man er i den kreative og skabende proces, er det nærmest uundgåelig at man får ideer til nye og smarte features. Når jeg får disse ideer, tilføjer jeg dem som en fremtidig feature med en kort beskrivelse i Wunderlist (et program jeg bruger til at oprette To Do-lister i). Så kan jeg altid vende tilbage og evt. arbejde på disse features og ideer senere. De gode ideer kan nemlig meget nemt køre projektet af sporet, og forsinke projektet betydeligt.

Det skal dog siges, at jeg har i udviklingsprocessen fået ideer der har været game-changers, og de ideer har fået lov til at slippe igennem og blive implementeret i første version. Nogle gange er det svært at forudse brugeroplevelsen alene ud fra skitser og mock-ups, så lidt fleksibilitet skal der være plads til.

3. Sid ikke fast i det samme problem for længe
Man kan meget nemt sidde fast i det samme problem for længe, uden at komme nærmere en løsning. Det er ikke produktivt, og man blive bare mere og mere frustreret, jo længere tid man bruger på det. Så spoler ikke den gode energi, og spørg enten andre om hjælp, eller arbejd udenom problemet og vend tilbage når tankerne har været fra problemet noget tid.

Det lyder som et meget banalt råd, men det har sparet mig for utallige timers arbejde. Det er så nemt at blive fanget i et lille problem som stjæler en hel dag eller mere. Kom videre, og vend tilbage og se på problemet med friske øjne senere.

Jeg bruger p.t. Wunderlist som et primitivt værktøj til at tracke bugs og notere løse ender, men det skal nok snart udskiftes med et mere professionelt system som eks. Jira.

4. Udskyd ikke vanskelige opgaver
Udskyd ikke de vanskeligste ting til sidst. De vanskelige ting har det med at gribe ind mange steder, og man kan ende med at skulle lave en del ændringer, eller lave en del om, ved at udskyde de vanskelige ting. Et eksempel fra mit eget projekt var en ændring i database strukturen. Jeg vidste at en ændring var nødvendig, og at det ville være en tung proces at skulle igennem, så jeg udskød det lidt og fokuserede mere på at implementere features i UI. Da jeg så endelig kom igang med database ændringerne, var det ikke 20 API funktioner der skulle ændres, men nærmere 100. Det var ren tidsspilde, jeg skulle have gennemført database ændringerne så snart jeg indså de var nødvendig.

5. Vær professionel
Når man arbejder som udvikler for en virksomhed, bruger man forskellige værktøjer. Både udviklingsværktøjer, men også værktøjer til versionsstyring af source code (SVN), automatiseret build og test, bug tracking, staging servere etc. Så naturligvis skal man også benytte disse værktøjer som iværksætter. Det er med til at sikre både kvaliteten af arbejdet og effektiviteten. Selv den bedste udvikler laver f..k ups, men når de rette systemer er implementeret, er sandsynligheden for at de bliver fanget og rettet meget større.

Og en positiv sideeffekt af at implementere værktøjer som nævnte er, at infrastrukturen i virksomheden er klar til at man kan ansætte udviklere. Når virksomheden vækster kraftigt, vil man sætte pris på at alle disse ting allerede er oppe at køre.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Carsten skriver Skriv dig op