Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

The Facebook Way

8.036 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
16 April 2014

En af de mange fordele jeg har, ved at bo i San Francisco/Silicon Valley området er, at jeg har nem adgang til en masse viden. Mange af de teknologier, programmeringssprog, frameworks etc. som man bruger indenfor eks. web programmering, er udviklet her i området, og der er derfor masser af early adaptors.

Da jeg startede på udviklingen af mit system, kiggede jeg dybt i krystalkuglen, og forsøgte at se hvilke teknologier der ville blive hotte. Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved at bruge det nyeste og hotteste. Standarderne kan ændre sig en del undervejs, og det har jeg også oplevet, hvilket har betydet, at noget velfungerende kode skulle skrives om. Og jeg forsøgte også på et tidspunkt at outsource noget af mit projekt til nogle af mine bekendte i DK, men de havde aldrig hørt om de teknologier jeg arbejdede på, og måtte melde pas. Det tager noget tid inden trends bevæger sig over Atlanten. I det hele taget er et vanskeligere at outsource når man arbejder på nye teknologier og frameworks.

For ikke at skyde helt ved siden af, kigger jeg meget på hvad nogle af de største virksomheder i området, såsom Google, eBay, Apple, Facebook og lignende arbejdede med (de offentliggør det sjældent, men der er veje til at få de informationer), og inddragede også det i mine teknologivalg.

Som nævnt er der nem adgang til viden her i Silicon Valley. Et godt eksempel er de mange meetups, seminarer og workshops som der arrangeres. Uanset hvad man gerne vil vide noget om, er der som regel mindst et arrangement hver dag, og mange af dem er gratis eller ret billige.

De store virksomheder inviterer også til arrangementer, og i sidste uge var jeg til et arrangement på Facebook, som havde inviteret en flok udviklere, heriblandt mig, til at komme og få en introduktion til deres nye programmeringssprog Hack. Det var en form for soft launch.

Arrangementet var delt op i to dele, den første del handlede om hvorfor de havde udviklet deres eget sprog, hvordan de havde grebet opgaven an, hvad deres mål var, gennemgang af kodeeksempler, indlæg fra partnere der understøtter det (i dette tilfælde Heroku), og indlæg fra deres core team. Den anden del var et Hackathon, hvor der var mulighed for at sidde og udvikle små apps sammen med Facebook ansatte, og komme godt igang med Hack.

Jeg lærte en hel del af at tilbringe en dag på Facebook, og er dybt imponeret over deres totalt kompromisløse jagt på den bedste løsning. Begrebet ‘godt nok’ eksisterer ganske enkelt ikke i deres verden. Da de startede med at udvikle Hack, afsatte de en masse ressourcer til at forstå helt i dybden, hvorfor PHP, som de ellers brugte, ikke var hurtig nok. Helt ned på det niveau, hvor de studerede en CPU’s brug af intern cache memory, hvordan compileren kunne omsætte koden til noget der ville udnytte CPU’ens karakteristik mest optimalt etc. Resultatet af deres anstrengelser er markante. Facebook.com baseret på Hack kører 9 gange hurtigere, end da siden var baseret på PHP.

Jeg har naturligvis ikke i nærheden af de ressourcer Facebook har, men jeg lægger faktisk ret betydelige ressourcer (p.t. mest timer) i at sikre at jeg vælger de rette løsninger, og at mit system er toptunet. Jeg har tidligere arbejdet på projekter, hvor det var vigtigere at få noget ud i en fart, end at udvikle et robust og skalerbart system. Det gav utilfredse kunder, masser af tid blev brugt på support og lappeløsninger, og der var aldrig tid til at gå tilbage og rette op på dårlige valg.

Den fejl har jeg ikke lyst til at gentage, så jeg bruger den tid der skal til at opnå den rigtige løsning. Og at deltage i forskellige events, workshops og konferencer, hvor jeg kan få viden, er en af vejene til at opnå det. En anden er at benchmarke forskellige løsninger, især nye teknologier og frameworks, som ser ud til at skabe noget tracktion.

Her og nu bruger jeg uden tvivl mere tid på at udvikle mit system, ved at have en ret perfektionistisk tilgang til opgaven, og jeg kommer senere på markedet. Det betyder også, at der kommer til at gå endnu længere tid, før jeg begynder at tjene penge. Det kræver is i maven at gå den vej, og som iværksætter har man ikke altid tiden eller pengene til at arbejde på den måde.

Jeg tror bare at det bliver mere og mere nødvendigt, ikke mindst som iværksætter, at gøre tingene ordentligt fra start. Hvis vi snakker online business, så er der allerede konkurrenter, inden for stort set alt man kan komme i tanke om at starte. Hvis ikke kunderne er tilfredse med dit produkt, eller synes at din webshop ser noget amatøragtig ud, og ikke har tillid til den, så finder de bare en konkurrent. Jeg tror ikke at brugerne eller kunderne har samme tålmodighed eller tiltro til halvfærdige løsninger, som de havde for bare 5 år siden.

Første gang jeg hørte Jesper Buch citeret for ’Launch crap, but launch’ udbrød jeg et stort YES! Jeg var helt enig. Det er bare med at komme ud over stepperne, og så ellers rette til som man kommer frem, og fintune hen ad vejen. Men jeg er bare kommet i tvivl om, om det nu også holder vand i dag, i 2014.

En potentiel kunde fortale mig for nylig, at jeg INTET kunne, som konkurrenterne ikke kunne. MEN, for der var et men, hvis jeg kunne levere en løsning der kunne levere de data de var interesserede i lynhurtigt, ville de være interesseret i at bruge mit system. De konkurrerende systemer var nemlig alt for langsomme, og de havde bare ikke tåmodighed til at vente på data.

Da jeg hørte den udmelding, vidste jeg at alle de timer jeg har brugt på at designe et højtydende og skalerbart system, i stedet for bare at launche noget der bare virker okay, ikke har været spildte. En stor virksomhed, et kendt brand, er villig til at tage chancen med en iværksætter, primært fordi systemet er designet korrekt fra start, og at de er trætte af større etablerede virksomheders langsomme systemer! Jeg tror at den holdning vil blive mere og mere udbredt, og dem der disrupt’er industrier vinder – uanset deres størrelse.

Efter at have brugt en dag sammen med Facebook medarbejdere, og kigget ind under hjelmen, vil den kompromisløse tilgang til udvikling som de har, for mig være The Facebook Way. Og det er den vej jeg har valgt at gå, så langt jeg kan, med de ressourcer jeg har til rådighed. Det er et stort sats for en iværksætter, istedet for bare at komme igang og generere omsætning hurtigt. Men hvis man har aggressive vækstambitioner, tror jeg at det er den eneste rigtige fremgangsmåde.

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Carsten skriver Skriv dig op