Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hvad er dit BHAG?

3.997 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
23 August 2012

Jeg lærer hele tiden nye udtryk her i Silicon Valley. For noget tid siden var der en der spurgte mig hvad mit BHAG var (udtales Bee-Hag). Jeg var ikke helt klar over hvad det betød, og spurgte derfor ind til det. Hvis du søger på Wikipedia finder du en lang forklaring, og en lidt andet ordvalg, men i daglig tale betyder det BIG HAIRY ASS GOAL. Altså, hvad er dit ultimative mål med det du foretager dig.

Grunden til at jeg kom til at tænke på det i forbindelse med Amino var, at jeg ser flere og flere brugere som umiddelbart ikke ser ud til at have et BHAG. Nogle vil gerne være iværksættere, men ved ikke med hvad. Nogle synes at en webshop kunne være en vej ind til en hverdag som iværksætter, eller måske noget affiliate marketing. Men det virker ofte lidt halvhjertet, og måske er valget på det ene eller andet måske bare den bedste ide vedkommende har p.t. - sådan lidt i mangel af bedre. Og ofte virker det som om at motivet er at tjene nogle få tusinde kroner hver måned, og ikke nødvendigvis at gøre det til en levevej. For gider man virkelig sidde og pakke pakker og køre dem på posthuset hver dag i længden, og kæmpe med at få varer leveret til tiden, behandle klager fra utilfredse kunder som bare bliver ved og ved med at emaile om bagateller, og starte forfra med SEO hver gang Google går til næste dyr i dyreriget?

Jeg har efterhånden mødt mange iværksættere her i Silicon Valley, og tro mig, spark til dem kl. 3 om natten midt i deres søvn, og spørg hvad deres BHAG er, og ordene kommer ligeså hurtigt ud af munden på dem, som patronerne forlader mundingen af en Kalashnikov automatriffel!

En af mine bekendte driver sammen med nogle venner et lille vinfirma, hvor de producerer deres egen vin. De driver det som en hobbyvirksomhed, men giver det hver en time de kan. De optimerer ethvert led i processen, udvider distributionen, øger kvaliteten, arbejder med labels, arrangerer vinsmagninger med partnere og alt andet de ellers kan komme i tanke om for at styrke deres brand. Ja, de arbejder for at styrke deres brand, og ikke nødvendigvis deres indtjening. Deres BHAG er nemlig meget klart. De vil skabe et brand som er så stærkt, at hele virksomheden kan sælges med en god gevinst. That's it. Det er deres BHAG.

Hvis du ved PRÆCIST hvad du vil opnå på den lange bane, er det nemmere at træffe beslutninger for din virksomhed, og lægge strategier som bringer dig fremad. Fremad mod dit mål - dit BHAG. At have et BHAG giver dig klarsyn, du ved hvad du arbejder hen imod, og kan sortere den unødvendige støj fra. Det skaber fokus for dig og din forretning.

Jeg husker ret tydeligt et foredrag jeg var til med Martin Thorborg, jeg mener at det var i efteråret 2003. På det tidspunkt var jeg selv lige startet som iværksætter, for anden gang, og han sagde noget som ramte mig. Han sagde noget i retningen af, at rigtig mange iværksættere sætter en masse både (projekter) i søen, i håbet om at i det mindste et af dem kommer hjem igen. Men det skete bare sjældent. De manglende fokus og skabte flere fiaskoer end succeser.

Jeg gik hjem fra foredraget med den sætning i baghovedet, og den har lagt der siden. Og når jeg ser på hvad jeg har lavet gennem de sidste 10 år, så er det meget tydeligt at jeg har haft størst succes, opnået mest og tjent mest, i de perioder hvor jeg har fokuseret skarpt.

I dag kunne jeg aldrig drømme om at gå i gang med noget nyt, uden at have 100% fokus på opgaven, og et krystalklart billede af hvor jeg ville hen med det. Takket være mine bekendtskaber her i Valley'en har jeg nu også en betegnelse for det. Jeg ved hvad mit BHAG - Big Hairy Ass Goal - er, og kan bruge det som navigation i alt hvad jeg foretager mig.   

Har du et BHAG?

 

 

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Carsten skriver Skriv dig op