Verdens øjne har været rettet mod Silicon Valley mere end sædvanligt de sidste par uges tid. Det er nok gået op for de fleste at Facebook er gået på børsen, og dermed skrev historie. Aktierne endte i udbudsprisen, omkring de 38 dollars, hvilket bragte Facebook op på den 3. største børsnotering i USA's historie og den største tech-notering nogensinde.
Silicon Valley har haft en stribe af børsnoteringer den seneste tid hvor kendte virksomheder som LinkedIn, Groupon, Zynga og Facebook blot er nogle få af dem. I det hele taget går det godt i Silicon Valley. Mens man stadig har travlt med at tale om krise i store dele af verden, er der ikke meget krisestemning at spore her.
Jeg mærker væksten hver eneste dag. Et godt eksempel er min køretur til arbejdet. Det tog ca. 10-15 minutter da jeg flyttede til Valley'en i 2009. Nu tager det 25-30 minutter. Hvor der plejede at være god afstand mellem bilerne, er der nu tæt trafik. Den eneste forklaring jeg har, er at der er kommet væsentligt flere i arbejde.
Mange virksomheder ansætter også folk i store antal, og væksten er stor for mange virksomheder. Jeg ved naturligvis ikke hvordan det ser ud hos den enkelte virksomhed, men fornemmelsen er at der ansættes folk pga. fyldte ordrebøger.
Jeg får et e-mail-nyhedsbrev hver morgen med nyheder fra Valley'en. Og hver eneste dag er der nye virksomheder som har fået millioner af dollars i funding. Så det virker også som om at investorerne er i godt humør.
Et andet synligt bevis på at der er gang i vækstmotoren, er at der skyder nye bygninger op overalt. Både erhvervsbygninger og private boliger. En af mine venner arbejder med boligfinansiering, og han har virkelig travlt. Det samme ser ud til at være tilfældet for bilforhandlere. Der kører rigtig mange helt nye Porscher, store Mercedeser og BMW'er. Om aftenen, især i weekender, holder eksotiske biler som Ferrari, Lamborghini, Aston Martin og lignende nærmest i kø.
Jeg havde egentlig ikke tænkt over det før en (dansk) bekendt spurgte mig. Ligner det starten på et nyt dotcom-krak? Der er måske mange paralleller, men jeg tror at der er en stor forskel på hvad der skete sidst i 90'erne, og nu. Min umiddelbare fornemmelse er at væksten i dag er baseret mere på resultater og mindre på forventede resultater end for 12-14 år siden. Derfor tror jeg heller ikke at den nuværende vækst er lige så risikabel som den der førte til dotcom-krak.
Når man ser på de virksomheder der får tilført kapital, er det primært virksomheder der allerede er på markedet, og som har skabt resultater, hvilket ikke altid var tilfældet sidst i 90'erne. Nogle af de ting der kendetegnede dotcom-tiden, var enorm investeringslyst fra VC'ernes side, virksomheder tjente ingen penge - de byggede brandet i stedet for bundlinjen, og virksomheder gik på børsen før de havde tjent den første dollar - endda med succes.
Spoler vi frem til i dag, kan man se en forskel. Venture Capital-virksomhederne er i dag meget investeringslystne, men kun hvis man har et godt koncept. Jeg har ikke personlige erfaringer, men hører at der kigges meget kritisk på de investeringsemner de får ind. Der investeres ikke i hvad som helst. I dag bygges brand OG bundlinje parallelt, og det tager måske lidt længere tid. Når virksomhederne så vil hente mere kapital på børsen, kigger investorer nøje på forretningsmodel, indtjening, markedsandele, vækstpotentiale etc. Der er stadig hype omkring onlinevirksomheders børsnoteringer, hvilket Facebook's notering vidner om, men onlinevirksomheder vurderes i dag som traditionelle virksomheder og ikke som en lotteriseddel.
Jeg kan se nogle signaler som måske kunne ligne starten på et nyt dotcom. Men jeg synes også at meget er anderledes end for 12-13 år siden. Uanset hvad, er det spændende at befinde sig midt i væksten og være en del af den. Optimismen er ekstremt motiverende og opløftende.
Erhvervsbygninger skyder op
Privat boligbyggeri har også fart på
En mandag aften på min gade - en Mercedes SLS AMG og en Bentley. Bilforhandlerne har gode tider.