Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino fra Silicon Valley

Sand Hill Rd - venture kapitalens Jomfru Ane Gade

Skrevet af:
7. februar 2012 | 1.589 Visninger | 6 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Carsten Jacobsen fra InspireAnalytics Inc.

Ekspertblogger på Amino fra Silicon Valley

Søndag i forrige uge kørte jeg en tur. Egentlig ikke fordi jeg skulle noget specielt, bare fordi jeg havde lyst. Og det var egentlig ikke bevidst, men der endte med at komme et iværksætter islæt over køreturen.

Jeg havde gennem noget tid tænkt på at køre en tur forbi Facebook og tjekke deres nye lokaler ud. De er jo flyttet ud af lokalerne på California Avenue i Palo Alto, til et stort campus i Menlo Park. Der er plads til over 9.000 medarbejdere.

Nå, men på vej tilbage kørte jeg indenom Palo Alto, som er en fed by, med University Avenue, Stanford University og Stanford Shopping Center. På vej mod Freeway 280, på vej hjem til San Jose, kørte jeg ud ad Sand Hill Road. Har du hørt det navn før? Hvis du er IT nørd, med minimum 30 år på fødselsattesten, er der en fair chance for at du har hørt om denne gade.

Sand Hill Road, ind mod Palo Alto 

Det er ikke bare en ganske almindelig gade, det er faktisk Silicon Valley's rygrad. Hvad Jomfru Ane Gade i Aalborg er for barer, er Sand Hill Road for Venture Capital. Det ene VC firm ligger ved siden af det andet, og det er her startups i Silicon Valley henter deres finansiering. Stort set alle IT giganter har fået kapital her da de startede op. Ikke mindre end 40% af verdenens Venture Capital administreres fra denne gade!!!

Det er ret interessant med iværksætter-briller. For her i Silicon Valley tænker man ret anderledes end man gør generelt i Danmark. Her tænker mange iværksættere stort fra start, og har ikke ambitioner om at sidde og hæve en god løn, og måske have 10-15 ansatte. Nej, her har man ambitioner om at blive store, rigtigt store, med international afsætning. Og det kræver kapital, og den finder man hos VC firms. Man går ikke ned i banken med hatten i hånden og beder om en kassekredit på 100.000 kr. Nej, man går til VC firms og spørger om nogle millioner dollars.

Til gengæld afgiver man ejerandele. Det er noget jeg har oplevet mange danske iværksættere have svært ved. Mig selv inklusiv. Vi vil helst selv, og ønsker ikke at andre skal blande sig i hvordan vi driver vores virksomhed. Og vi vil da meget nødigt afgive måske halvdelen af guldægget til en investor som kun er inde for at tjene penge, og som ikke ånder, lever og drømmer om ideen. Hvorfor skal vi svede og satse, når investor bare skal sidde og tælle penge?

Tja, måske har investorer erfaring der kan trækkes på, måske kan de overtale de rette til at indtræde i virksomheden og rykke på de punkter hvor stifter mangler kompetencer, og måske har de et interessant netværk der kan trækkes på. 

Netværk er virkelig noget der tæller her i Valley'en. Selv et ikon som Steve Jobs havde brug for et netværk. I sit netværk havde han bl.a. Robert Noyce, med-opfinder af microchips og med-stifter af Intel, og ligeledes en anden medstifter af Intel, Andrew Grove. Jobs trak på dem, og de fik afgørende indflydelse på hans success. 

Der er altså flere gode grunde til at iværksættere tager på Sand Hill Road med deres virksomhed, istedet for i banken. VCs er gearet til større investeringer end banken, hvilket giver iværksætteren mulighed for at skalere sin virksomhed hurtigere. Det giver iværksætteren adgang til erfaring, kompetencer og netværk. Ligeledes noget banken ikke tilbyder som en del af "pakken". Prisen er at man afgiver ejerandele, men helt ærlig. Selv 5% af Google, Facebook eller Apple ville da også være til at leve med.

Måske Danmark har brug for en Sand Hill Road…

Min gule racer parkeret udenfor en af pengetankene på Sand Hill Rd.


Læs også


Kommentarer

Morten Falk Nielsen  den 09-02-2012 kl. 17:32

Fedt indlæg. Jeg har selv gået i længere tid og sagt at jeg nok selv skal ordne mit projekt, men besluttede for lidt tid siden at det alligevel ville være bedst med et par partnere. Et par dage efter, er der nu virkeligt blevet udviklet på grund af et par andre hjerner..

Er kommentaren brugbar? 0 0
Optimer salget !  den 10-02-2012 kl. 23:19

super godt indlæg......Ja dk har brug for en Sand Hill Rd

Er kommentaren brugbar? 0 0
Carsten Jacobsen  den 15-02-2012 kl. 06:39

@Morten: Det lyder fedt. Jeg har også haft de bedste resultater med projekter hvor vi var flere om at drive dem frem.

@Flemming: Ja, jeg tror at det er nødvendigt at gøre op med den tanke, at penge skal hentes i banken. De er gode til at finansiere huse, biler og den slags, med ingen eller lav risiko. Business Angels og Venture Capital er mere egnede til at skaffe risikovillig kapital til dygtige potentielle vækst-iværksættere.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Jesper  den 13-03-2012 kl. 18:42

Wauu, Carsten. Man får lyst til at rejse med det samme :-)

Er kommentaren brugbar? 0 0
Carsten Jacobsen fra StrongPeople.dk  den 16-10-2012 kl. 11:38

For cirka en måned siden læste jeg en artikel på TechCrunch, og den fik mig til at

Er kommentaren brugbar? 0 0
Carsten Jacobsen fra StrongPeople.dk  den 16-10-2012 kl. 11:44

For cirka en måned siden læste jeg en artikel på TechCrunch, og den fik mig til at

Er kommentaren brugbar? 0 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: fire + tre =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Carsten skriver


Om Carsten Jacobsen

 
Jeg arbejder som Developer Evangelist i tech startup virksomheden CloudRail, og har min base i Silicon Valley, Californien. Jeg har founded/co-founded flere virksomheder, og interesserer mig for teknologi og software, specielt i relation til iværksætteri.


CloudRail 
www.cloudrail.com 

Twitter 
twitter.com/carstenjacobsen

Blog
www.apicowboy.com

Carsten på Twitter

Hvis du vil have besked når Carsten og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her: