Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Soulaima Gourani Danmark er en funktionær nation!

Danmark er en funktionær nation!

2,868 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 September 2020

 

 Danmark skal ikke være »det nye Silicon Valley« udtagelser, der har floret aviser og de sociale medier igennem tiderne.  

 

Det undrer mig at vi tager så meget afstand fra Silicon Valley, USA. OK, jeg ved godt vi ikke helt har styr på Corona men udover det? Hvorfor tage afstand fra vel sagens verdens mest innovative sted? 

Jeg er her som iværksætter, hvor jeg er stifter af en software virksomhed.  

Jeg forstår godt man ikke vil være USA, men at man ikke vil blive ligesom Silicon Valley (SV), forstår jeg ikke. 

SV er en 80 km lang strækning, og er vel den mest produktive og mest innovative landsdel i hele verden.

 

Hver eneste måned fødes her 51 nye tech-virksomheder, og her er over 15.000 såkaldte “engle-investorer” (de der investerer i helt nye og unge virksomheder). Min første kapitalrunde var baseret på netop sådanne Engle. 

I Danmark har ca. 4.500 af såkaldte ”engle”.  

Den danske kapitalskat reducerer risikovilligheden, og dermed falder lysten for engle at tage dèn risiko, det trods alt indebærer at investere så tidligt i en virksomhed. 

Kun 45,7 procent af danske virksomheder overlever de første tre til fem år.Danmark er dermed på en Europæisk syvende plads, når man ser på overlevelsesraten efter fem år. Antallet af nye virksomheder udgør faktisk kun ca. en tredjedel af alle CVR-registreringer, og antallet af konkurser i 2016 og 2017 var rekordhøjt.

 

Danmark er så at sige en prænatal afdeling. Vi er gode til at tænke nye ideerog tage os af nogle af de (for) tidligt fødte virksomheder, men overlever de, bliver de her ikke. 

 

Private investorer har i de sidste tre til fem år samlet set bidraget med ca. 500 mio. kr. til små danske virksomheder.

Det er gode nyheder, og et flot niveau sammenlignet med andre lande i Europa, men 80 pct. af danske fondes investeringer puttes faktisk i udenlandske virksomheder, og altså ikke i danske. 

 

Selvom danske virksomheder skulle få start-kapital, og lidt kunstigtåndedræt, mens de er babyer, så er noget af det første de gør, når de spotter vækst, er at flytte til udlandet. Zendesk, Vivino, Unity og Tradeshift, som konkrete eksempler på danske virksomheder der er flyttet over Atlanten for at skaffe yderligere kapital, og for at vækste.  

Udover af Danmark mangler ”engle” (dem der investerer helt tidligt i en starts ups liv) så har vi en anden udfordring og det er et danske start-ups har alt for store udfordringer med at lokke internationalt talent til Danmark især it-profiler. 

Kun ca. 3 pct. af danskerne (18-64 år) har startet ny virksomhed de seneste 2-3 år, iværksætterlysten er dermed helt i bund. 

Hér i SV bliver der pt. investeret i nye teknologier.

For, som du jo nu ved, automatisering forventes at eliminere op til 20-25 procent af de nuværende job i USA (+ stigende arbejdsløshed), hvilket sætter scenen for en slags Ctrl+Alt+Delete, når det kommer til fremtidens arbejdsmarked. 

Så hvorfor tager vi afstand til dette omåde, når vi i virkeligheden burde omfavne det?

En anden årsag til, at Silicon Valley netop er så succesfuld, er den fri bevægelighed af viden. At en medarbejder faktisk kan afslutte sin ansættelse og starte sit eget rivaliserende firma op, er en vigtig årsag til Silicon Valleys succes i det sidste halve århundrede. 

 nej Danmark skal ikke frygte at blive som Silicon Valley, for Danmark er ikke en iværksætter nation, men derimod en funktionær-nation.  

 

 

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Soulaima skriver Skriv dig op