Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

Når man har retten til et job

Skrevet af:
25. februar 2018 | 5.959 Visninger | 16 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Soulaima Gourani

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

Da jeg i sin tid læste til eksporttekniker på Odense Tekniske Skole, skulle jeg i praktik. Hele fire gange måtte jeg igennem det nervepirrende virvar af ansøgninger, ofte flytninger etc. for at få en plads.

Jeg måtte tilpasse mig, gøre mig umage, gå til samtaler, blive afvist, og alt det som i dag har styrket mig og mit cv.

Jeg kunne faktisk ikke rigtig få en plads i DK. Jeg blev afvist, men var heldig to gange. Jeg kom henholdsvis på ABB Motors i Odense og ambassaden i Olso. Men de to øvrige gange måtte jeg til udlandet. Jeg måtte pakke min kuffert, søge legater og spare sammen. Alt sammen for at gøre min uddannelse færdig. Jeg fik så og sige ”hår på brystet” 

Af og til var der nogen, der ikke fik en plads. De måtte være kreative og finde på noget andet, eller simpelthen gøre sig mere umage i skolen, i deres ansøgninger og samtaler. 

Skolen hjalp os med at blive dygtigere til at søge, netværke og bygge broer ud til erhvervslivet.

Kompetencer alle gode virksomheder sætter pris på i deres medarbejdere; at de kan sælge sig selv og virksomheden. At der er noget på spil. At det betyder noget. 


I Danmark har man besluttet at virksomheder, som har sådan én som mig ansat – én med en erhvervsuddannelse (ex fra teknisk skole), de skal fremover ansætte flere med samme baggrund.

Man har i Danmark nemlig besluttet at, baseret på ens omsætning, får man nu ansvist et antal elever og praktikanter.

Om du vil det eller ej, skal du gå ud og finde det antal du får anvist, du skal ansætte - og dette sig værende selvom du ingen vil have eller ingen har brug for.

Nægter du, får du en kontant bøde på op til 30.000 kr pr elev du nægter at ansætte.

 

Grunden til, at det med mit eget cv er interessant, skyldes at årsagen til om du skal eller ikke skal følge ordningen og tvangsansættelserne skyldes, om du i forvejen har én eller flere ansatte med en erhvervsuddannelse.  

På min LinkedIn væg, kommenterer Kristian Jensen (V) med udgangspunkt i ” solidaritetskortet": “Enten ansætter du elever, eller også er du solidarisk ved at betale det ekstra bidrag til ordningen”. Efter min mening, må det må da være nok, at vi virksomheder - små som store - betaler moms, afgifter og selskabsskatter.

Hvis politikerne ønsker at afsætte flere midler til at støtte de virksomheder, der vil/kan tage flere elever, så fint, men så find pengene via de normale skatter frem for at lave en tåbelig ordning.

For mig er det det meget udansk – nærmest kommunistisk - at træde ind i private virksomheder, og tvinge os til at ansætte medarbejdere, vi ikke skal bruge eller ikke vil have.

Kritiske røster siger, at 30.000 dkr. er småpenge. Det kan kun være funktionærer, der siger sådan. Folk der aldrig har været ude på det frie marked og skulle sende en faktura.

Det er ikke småpenge for en lille virksomhed. Min virksomhed har høj omsætning, men meget få medarbejdere.

Sådan er vidensvirksomheder eller internet- og online virksomheder ofte.

Høj omsætning og få hænder. Sådan er den ”nye økonomi” jo. 

 

Idet jeg selv har en tekniks udd/baggrund, kan jeg tvinges til at ansætte elever.

Lad os sige, jeg bliver tvunget til at ansætte 11 elever. De skal så sidde på mit kontor i København, mens jeg farer rundt i verden, og selv bor i USA. 

Hvem skal lede og uddanne dem?  Iværksætter Camilla Ley ValentinCo-founder & CCO at Queue-it siger eksempelvis på min Linkedin ”  Hej Kristian (V) jeg har også modtaget det brev. Jeg tror ikke, vi har nogen ansatte med erhvervsuddannelse, og jeg læser brevet som, at vi så ikke er omfattet af pligten. Men det er faktisk noget uklart, og vi stresser rundt med at finde ud af om/hvordan det evt. påvirker os. Umiddelbart tror jeg, at vi er nødt til at gennemgå alle medarbejdernes CV (eller spørge dem) for at sikre os, at der ikke er enkelte som på et tidspunkt har en sådan uddannelse. Fremover vil en erhvervsuddannelse på CV'et derfor nok desværre tælle lidt negativt, når vi skal ansætte. Det er sikkert ikke den effekt, I havde håbet på, men det kan blive virkeligheden for virksomheder som os. Med andre ord er den kommunikation, som er sendt ud, efter min mening ikke egnet til alle de virksomheder som ikke jævnligt ansætter medarbejdere med erhvervsuddannelse som primær baggrund.”

 

Tvang ikke er løsningen.

SMBer lever vi af. Beløn dem der ansætter de unge. Løsningen er bestemt ikke at tvinge os til at ansætte nogen, vi ikke kan eller ikke skal bruge. Og straffen på næsten 30.000 pr ung vi ikke ansætter er uhørt. Og politikere bestemmer hvor mange hver enkel virk. skal ansætte.

Det er så langt fra det jeg forbinder med god iværksætterpolitik. Hvad er næste skridt? At vi skal hyre en kvote dit eller dat – en jyde, en sort, en kvinde, en i rullestol?

Nej, tak. Der er jo en årsag til, at vi er private virksomheder. Fordi vi gerne selv vil bestemme, hvem vi arbejder sammen med. Jeg er helt med på, at virksomheder skal bære et socialt ansvar. Jeg tror ikke, jeg kender én eneste dansk virksomhed, som ikke tager deres sociale ansvar alvorligt. Jeg tror ikke på tvang, og jeg tror endnu mindre på at lovgive os ud ind i ansættelser. Privatejede virksomheder skal have lov at være – ja private. Så længe vi betaler moms og skat og afgifter og i øvrigt hyrer og fyrer i overensstemmelse med funktionærloven, bør politikere holde sig langt fra at blande sig. Det er mig en gåde, hvordan der kan være et bredt forlig bag sådan en aftale. Var de liberale på sommerferie? 7.000 unge mangler en praktikplads. Det skal løses igennem motivation, ikke tvang. Du kan i en vis grad beskytte mennesker, men i fremtiden kan du ikke beskytte jobs.

Hvilket samfund får vi, når du har retten til en praktikplads, og ikke skal ud og søge den på markedsvilkår? Og hvordan er det at møde på arbejde hver dag og vide, at du kun har fået pladsen fordi din arbejdsgiver er blevet tvunget til at tage dig?

 

Kommentarer

David Svarrer   den 06-03-2018 kl. 08:51

Ja, vanvidsdanmark har ikke ændret sig til det bedre under mit efterhånden 15 års ufrivillige eksil i Afrika. Lad det være helt klart - det er en gave at bo i Afrika. Ja, du har bestemt livet inde på huden, men du har (i Kenya i hvert fald) ikke en regering der hele tiden sidder på nakken af dig, og overrumpler dig med den ene skat efter den anden. Her betaler man 30% i skat (topskat), og så har du i øvrigt - for selv en beskeden indtægt - råd til en ordentlig bolig (DKK 1,000 per måned for en 2-værelsers lejlighed), råd til en ordentlig sygeforsikring (DKK 2,200 per år for fuld forsikring), råd til mad (DKK 1,500 så klarer du den). Det kræver naturligvis at du ikke har luksuriøse drømme om en penthouse lejlighed inde i centrum af Nairobi eller en luksus-øse eller 5 i garagen. Men - ret beset - er DKK 4,700 for meget for de mest basale fornødenheder? Luksuslejligheden i City koster omkring DKK 20,000 per måned. Og hvis du vil spise ude hver dag, i din familie på 4, så koster det nok på den forkerte side af DKK 800 per dag. Så sådan kan man vælge.

Og - Soulaima Gourani - du sætter fokus på nogle af de ting, som er en - efter min mening - større bagside af medaljen af Danmark. Der er opstået så meget kontrol og overgreb, at det er næsten umuligt at forestille sig at køre en forretning i Danmark.

Dog har du glemt at gå i dybden med det. Hvad er betingelserne (inklusiv de økonomiske betingelser) for at skulle (partout) ansætte en praktikant?

Kom i dybden med materialet, sådan at du ikke fremstår som populist.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Mikkel Buhelt   den 06-03-2018 kl. 08:54

Er det en aprilsnar???

Er kommentaren brugbar? 1 0
Lars Tornvig Christensen   den 06-03-2018 kl. 09:03

Hej

Det er fuldstændig tosset, hvordan kan borgerlige partier være med til og vedtage sådan noget, små og mindre virksomheder har det ikke nemt, bliver pålagt mange ting og udgifter, politikerne gør det ikke nemt for os..

Hvis ikke vi har brug for nogen, hvad skal de så lave, vi kan ikke opfinde arbejde og der er kun os selv til og betale omkostningerne, hvordan skal vi give dem en uddannelse de kan bruge til noget?

Er kommentaren brugbar? 1 0
Kristoffer Rath Hansen   den 06-03-2018 kl. 09:17

Jeg kan ikke påstå jeg er enig med dig. For det første er omfanget ikke så slemt som du gør det.

Du skal have en særdeles stor virksomhed før det påvirker dig - baseret på en løs beregning taler vi om ca. 100 medarbejdere (afhængig af branche) før man skal ansætte en.

Faktum er at der er mangel på lærepladser, og ja hvis du bruger en afvisning til at blive bedre er det da fantastisk, men det at vi får nogle store virksomheder til at lære nogen op betyder jo ikke at der er et ubegrænset antal lærepladser.

Det er jo de selvsamme virksomheder, som søger folk der er meget unge, og meget erfarne.

Så ja, hvis det er en stor virksomhed med mange medarbejdere betyder det at du skal betale noget hvis du ikke ansætter en lærling når du skal, men ellers betyder det slet ikke noget for dig.

Er kommentaren brugbar? 3 1
Anders Juul   den 06-03-2018 kl. 09:39

Hvis Kristoffer Rath Hansen har ret, så er jeg rolig igen: Hvis du har 100 ansatte, gør det nok ikke det store.

Vi er to ansatte, men jeg har da fået samme brev fra det offentlige som alle andre sikkert har.

Frit citeret står der:

"Du skal måske ansætte nogen.

Find selv ud af om du skal.

Du får en bøde, hvis du ikke gør".

Ingen vejledning. Ingen hjælp. Ikke et eneste tal eller en tommelfingerregel på nogen offentlige sider.

Er kommentaren brugbar? 1 0
M. S.   den 06-03-2018 kl. 10:03

1) Hvis Kenya er bedre så flyt tilbage til Kenya.

2) Der er en forventet solidaritet forbundet med at drive virksomhed i DK. Den solidaritet manifesteres bla. ved, at virksomheden forventes at tage sin del af ansvaret for uddannelse af nye arbejdstagere indenfor samme branche. Til gengæld er er mulighed for at drive virksomhed i et samfund, med god tilgang til veluddannet og kvalificeret arbejdskraft (og lav korruption og trusselsbillede generelt).

Er kommentaren brugbar? 1 1
OMA   den 06-03-2018 kl. 10:06
Er kommentaren brugbar? 2 0
Nicolai Lundgaard   den 06-03-2018 kl. 10:07

Der er da vejledning. Her er en beregner som kan sige hvor meget man skal bidrage med. Er der kun en enkelt erhvervsuddannet er det ikke meget man skal punge ud med. https://indberet.virk.dk/arbejdsgivernes-uddannelsesbidrag/praktikplads-aub/beregn-jeres-elevpoint

Generelt vil man som virksomhed have en interesse i at give noget tilbage til uddannelse. Højteknologiske virksomheder bidrager jo også til universiteter osv.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Ronny Banerjee   den 06-03-2018 kl. 11:03

Well said Soulaima.

Vi driver en social bevidst virksomhed,og med det udspil må vi overveje vores ansvarspåtagelse og muligvis dømme fleksjobbere og personer i arbejdsprøvning ude, hvis vi bliver pålagt at tage en praktikant, som vi ikke kan tilbyde fornuftige arbejdsforhold og uddannelse.

Omvendt efterspørger vi kompetencer, som vi ikke har kunnet finde kombinationer af i uddannelsessystemet, så jeg kan se det fornuftige i at noget må gøres, men ikke med den her initiativdræber, som er typisk dansk symptombehandling.

Jeg ser frem til, at der kommer et sted, hvor vi kan henvende os og sammenstykke en uddannelse, der giver mening for den unge og virksomheden - findes det allerede?

Er kommentaren brugbar? 1 0
Ib Andersson   den 06-03-2018 kl. 11:46

Hej David Svarrer, possitivt ang. Kenya, jeg kender en dernede (indfødt) og kunne godt tænke mig at arbejde der i Nairobi. Jeg er udd. IT ass, og er aotudidact ang. programmering af hjemmesider, opsætning af netværk, PC og serverer (windows)

Jeg er en dygtig sælger og underviser og supporter. er der brug for det i kenya ?? jeg arbejder også en del med cryptocoin. se evt. cointrading.se som har med mining at gøre. Eller hvis du vil fortælle lidt mere om hvordan man får lejlighed, evt. en bil og hvordan det er med arbejds-tilladelser og andre tilladelser og arbejdsmulighederne for virksomheder generelt evt. links. Så ville jeg sætte meget pris på din respons, venlig hilsen Ib Andersson sweden. Ib-andersson@live.dk

Er kommentaren brugbar? 1 0
BroncofanDK   den 06-03-2018 kl. 14:03

Fantastisk blog om endnu et absurd tiltag som øger vores administrationsomkostninger, indfører endnu flere regler og indirekte skatter. Kristoffer Rath Hansen påstår at dette kun er for store virksomheder, men det er desværre ikke sandt. Det er en regning på ca 1000kr/år for hver fagligt uddannet person.

Desværre så er vores arbejdsmarked generelt aftalt mellem større virksomheder og fagforeninger. Lønningerne til lærlinge er aftalt på et niveau hvor mange lærlingen er en byrde og ikke et aktiv, og i særdeleshed er EGU lærlinge kastebolde mellem gratis praktikker fordi de ikke leverer produktionsværdi for deres løn.

Det er ikke virksomhedernes opgave at løse problemer skabt i uddannelsessystemet, men uddannelsessystemets opgave at støtte op om virksomhederne.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Cookie - John Hannover   den 06-03-2018 kl. 14:08

hvis du er lille omfattes du slet ikke - det er firmaer med omkring 30 faglærte og op der skal betale solidarisk til en fornuftig løsning der skal få de mange elever der ikke kan komme i praktik  ud i praktik og dermed skaffe de faglærte der skriges på. Af samme årsag er det regeringen og opositionen OG arbejdsgiverforeningen OG fagbevægelse der i enighed står bag

https://johnhannover.blogspot.dk/2018/01/aub-skal-du-af-med-penge-hvis-du-ikke.html

Det er efter min mening en dybt solidatisk og vigtig lov - lidt som barsel er det så ikke kun DEN der rammes af en på barsel skal bære det men så det deles solidarisk  helt som praktikpladser skal deles - men først med betaling hvis man har mellem 30 0g 50 heltids faglærte og det er altså ikke "små firmaer"

vh John H https://johnhannover.blogspot.dk/2018/01/aub-skal-du-af-med-penge-hvis-du-ikke.html

Er kommentaren brugbar? 3 0
John Rene   den 06-03-2018 kl. 15:40

hvis det lun er virksomheder med omkring 30 medarbejdere kunne man så ikke have været lidt selektiv- ingen grund til alle med et cvr-nummer så skal generes

Er kommentaren brugbar? 1 0
Christian Sørensen   den 06-03-2018 kl. 16:19

I princippet er jeg enig i at det er problematisk at pålægge private virksomheder at ansætte folk, som de ikke har brug for.  Det værende sagt, så kan jeg godt følge tankerne, som ligger bag ved.  For vi har reelt et problem med at at der idag er for få pladser af den type der er tale om, og samtidig kan vi forudsige at vi meget snart kommer til at mangle folk med omtalte uddannelser.  Så der er behov for at vi som land forsøger at gøre et eller andet ved problemet.  

Jeg sad også her forleden og kiggede på det brev, de fleste af os nok har fået.  De lyder dog værre end det nok reelt er for de fleste små virksomheder med kun et par enkelte ansatte.  Jeg prøvede at kigge på en beregner jeg fandt, og hvis den har ret, så taler vi om en noget mere begrænset udgift end de 30.000 du nævner.  Mener den indikerede noget i stil med ca. 750kr., men min hukommelse kan svigte.  Under alle omstændigheder, så skulle der komme nogle konkrete beregninger for de enkelte firmaer, engang i løbet af april, hvorefter det her halløj nok bliver noget lettere at forholde sig til.  

Er kommentaren brugbar? 1 0
Jan Kristensen   den 06-03-2018 kl. 17:24

Der skulle være mindre bureaukrati og ikke mere..det blev vi lovet i valgkampen, i stedet bliver man ved med at lave små-love og fluekneppe småting der kun gør det mere besværligt at lave noget fornuftigt og ikke kommer til at flytte noget særligt.

at lave en lov der alene påbyder noget ud fra antallet af ansatte, helt uden skelen til andet er småfacistisk indblanding i den "private ejendomsret", men desværre er det ved at blive mere og mere udbredt at Danmark overadministreres og reguleres helt ud i den yderste krog af virksomheden

friheden er væk og lysten går samme vej

ligenu går udviklingen med turbofart kun en vej og det er mod kunstig intelligens, robotter og østeuropæere og hvorfor mon??

svaret er enkelt, det er for dyrt at bruge mennesker i DK, overregulering, skatter mm er skyld i alt dette.

Den nye form for virksomheder med deleøkonomi der krydser landegrænser og udnytter skattehuller gør det meget svært at konkurrere for mindre danske virksomheder,

svaret på dette er simplicitet, al administration skal skæres væk, det kommer til at gå ud over det døde kød, så alt fra lønadministration, revisorer, advokater, konsulenter mm skal væk i forhold til det omfang de fylder i dag ude i virksomhederne.

samtidig vil vi se meget mere kunstig intelligens, automatition billig arbejdskraft

hvis ellers man holder lidt øje med teknologiske fremskridt og forholder sig til hvad de kommer til at betyde for en selv personligt så er der noget der tyder på at stort set alle kan undværes.

som eksempel nævner det Amerikanske transport ministerium at selvkørende lastbiler kommer til at koste 2 millioner jobs, vel at mærke i USAs stærkeste fagforening, som i mange år var styret af Mafiaen til stor skade for virksomhederne, det samme er på vej inden for buskørsel osv, så er der nogen fremtid i at udlære nogen til noget er vel det næste spørgsmål, er svaret nej er der ingen grund til at tvinge nogen til noget.

Er kommentaren brugbar? 1 0
BroncofanDK   den 07-03-2018 kl. 00:44

Virks beregner siger at en fremstillingsvirksomhed med 2 faglærte og 0 elever skal betale 1297kr/år, så jeg har svært ved at se hvordan det kun gælder virksomheder med mere end 30 ansatte, for det er bestemt ikke hvad Virk skriver. Det er en absurditet at den offentlige sektor er inde og kræve arbejde og uddele afgifter i alle en vorksomheds områder. Det er ikke ligefrem sådan ar de fleste selvstændige arbejder mindre end den typiske offentligt ansatte. Hæv da for pokker selskabsskatten til 25-28% og fjern alle disse tåbelige flueknepperregler hvor moms og fradrag har dusinvis af forskellige undtagelser, administrative krav fordi der engang er en der er kommet til at forarge Ekstrabladets læsere.

Er kommentaren brugbar? 2 1
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: elleve + fire =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Soulaima skriver


Lær af de bedste!

Bliv en formidabel foredragsholder. Brug dine talegaver til at sælge dine produkter. Gør din nysgerrighed til en forretning.

Overkom nervøsitet og få mere magi i dit liv. Kom med i Anne & Soulaimas Fitness Center for Foredragsholdere. 

Læs mere - Nerdy Speakers


   


Soulaima på Twitter

Hvis du vil have besked når Soulaima og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer