Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

I en hver trussel findes en gigantisk mulighed.

3,377 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
23 November 2017

Jeg har været ansat i IT industrien (herunder HP, Microsoft, Maersk Data) siden slutningen af 90erne helt frem til 2007. Siden da har jeg arbejdet nu som bestyrelsesmedlem og rådgiver for en lang række virksomheder, herunder global IT virksomheder om trends og tendenser, forbrugere, salg og service. Jeg er særligt optaget af hvem vi skal leve af i fremtiden, herunder hvilke kompetencer vi skal skabe for at være i forkant med fremtiden. Blandt andet har jeg siddet en lang årrække i Fonden for Entreprenørskab. Digitalisering betyder en hel masse muligheder og nye markeder, især for Danmark, som har en højtuddannet og it moden og erfaren befolkning.

Forskning viser at unge generationer forventes at have 10-14 jobs inden de fylder 38 år.  Unge kalder sig ovenikøbet stolt “ professionelle jobhoppere” og ser det som en FORDEL at skifte job ofte.

Fremtidens jobs findes måske slet ikke. Vi skal selv skabe dem. Og ingen af os ved hvilke talenter vi skal bruge fem -ti år fra nu. Så vi har brug for fleksible og mentalt stærke forandringsparate medarbejdere.  Og vi har brug for at aflæse tendenser lynhurtigt, så vi kan sadle om hurtigt.  Man mener at kun 15% af alle de titler der findes idag findes om 15 år.

At få et job er ikke længere tilstrækkeligt. Vi skal lære at skabe jobs. Og vi skal lære at finde vores passion, sætte mål, nå dem, sætte nye mål og kunne håndtere og vende modgang til medgang. Alt for mange (af os) lever et liv i faste rammer som ikke inspirerer, motiverer og tilfredsstiller os.

Teknologi gør det i dag fuldt ud muligt for mange af os at arbejde hvorfra vi vil. Vi chefer skal derfor gøre om med forestillingen om “jeg- kan-  se- dig- ergo- arbejder -du” mentaliteten. Teknologi vil, som du jo ved, skabe helt nye former for ansættelser og skabe nye jobs. Her i USA (hvor jeg bor) mangler vi eksempelvis pt. 200.000 hackere til at opretholde ro og orden på nettet, og til at angribe udenlandsk cyper crime. Og vi vil se måden vi uddanner os på ændre sig markant. Antallet af ”remote –workers” vil stige og stige i hele verden, og muliggøre mere fleksibilitet i folks livsdesign.

Fremtidens mest eftertragtede job bliver eksempelvis HACKERE.

Nuværende og kommende verdensomspændende cyper, hacker og cyber-spionage er kæmpe trusler, og vi har ingenlunde tilstrækkeligt med eksperter på området til at imødegå disse trusler. Danske it eksperter anslår at vi i over de næste 10-13 år vil mangle ca. 20.000 it-specialister. Og det er endog lavt sat. Tallet er nok snarer 30-40.000. Danmark har pt. 116.400 ledige (ledighedsprocenten er 4,3 pct).

Eksperter siger at kan man strikke, kan man også lære at  kode. Og kan man kode, kan man lære at hacke. Men man skal ville det – altså fra eksempelvis fagforeningernes side af. 

Den finske tænketank SITRA har netop haft Finlands mest magtfulde fagforeninger med til en dybdegående studietur til blandt andet Palo Alto for at undersøge og tage temperaturen på hvor teknologien og fremtidens arbejdsmarked bevæger sig hen. Det understøtter pointen i at teknologen bevæger sig hurtigt og at de der designer, og repræsenterer landets love og arbejdsmarked må have en finger med på pulsen.

Nye tider kræver nye måder at arbejde og tænke og leve på.

 

Januar 2016 var jeg i Davos til det årlige topmøde arrangeret af World Economic Forum (WEF) hvor begrebet  Fourth Industrial Revolution blev fremlagt. Du står midt i den, hvis du skulle være i tvivl.

The Fourth Industrial Revolution repræsenterer den forandring, og dèt skifte vi står midt i. Det er en sammensmeltning af den digitale, biologiske og den fysiske teknologi.  Siden er verden  gået i selvsving, og begrebet er næsten blevet allemandseje. Men hvad betyder det helt konkret for dig og mig?  En helt ny verden med nye jobs, nye muligheder og nye og hidtil usete trusler økonomisk, sikkerhedsmæssigt og personligt. The Fourth Industrial Revolution er bygget på Third Digital Revolution—som var den digitale kommunikation, online networking og global kommunikation og digital teknologi.

Vinderne bliver dem, der forstår, at de hele tiden skal tilegne sig ny viden, og at de selv skal forme deres job og endda beskrive, hvordan den ser ud ti år ud i fremtiden. Vi skal hele tiden være på forkant. Du er nødt til at tage ejerskab over din egen karriere. Du skal bruge mindst 30% af din tid og budget på at spotte fremtiden. Ellers bliver du en taber i fremtiden, der regner med, at samfundet og arbejdsgiveren eller kunden holder en hånd under dig. Det gør de ikke. Det kan de ikke.

Det lyder meget usikkert, tænker du måske? Hvordan sikrer medarbejdere – freelancere om du vil – de rettigheder, de har i funktionærstillinger i dag? 

Det korte svar er “det kan du ikke”. Du skal erkende følgende: Min fremtid er jeg ansvarlig for. Jeg kan ikke være sikker på, hvad jeg tjener, eller om jeg vil være ansat. Jeg har ikke nødvendigvis ret til barsel og tre måneders opsigelse med løn.

Den verdenskendte CEO for Spercell Llkka Paananen[1] som deltog i en konference med for nylig (de udvikler at nogen af verdens mest spillede games) fortæller at verdens bedst spiludviklere ikke nødvendigvis har eksamensbeviser.

De er bare vokset op med teknologi og flere af dem er i dag blandt klodens rigeste og mest magtfulde. Et eksamensbevis er derfor på ingen måde nogen garanti for at det vil gå dig godt eller bedre end for dem uden. Dét er vi nødt til at forholde os til, uanset hvor træls det end måtte føles. Det er kun i eksempelvis tennis at spillereglerne stor set har været de samme de sidste 80 år. I sport ved man at den der træner mest sandsynligvis er dygtigere end de, der ikke træner (10.000 timer). Men i erhvervslivet  kan en amatør sagens komme fra venstre og disrupte en hel industri. Du ved ikke hvor eller af hvem du bliver angrebet.

Rettigheder forsvinder i fremtiden, og det nytter ikke noget at klamre sig til dem.  Læren er, at vores jobs ændrer sig. Selvsagt er uddannelse vigtigt både for ens selvværd og for at skabe en solid platform at starte ud med, men vi må ikke bryste os af traditionel uddannelse (alene) og tro, at det sikrer os i al fremtid.  Din viden, når du afslutter en eksamen, er allerede forældet, så spørgsmålet er, hvordan du sørger for at opretholde din markedsværdi. Vær kreativ og nysgerrig og sørg for at have selvtillid, siger en af Colombia Universitys bedste professorer Anu Bradford. da jeg for et par dage spørger hende, hvad du skal kunne i fremtiden.” Din viden forældes men dine menneskelige egenskaber til at være kreativ, nysgerrig og have mod går aldrig af mode, og vil tage dig længere frem i livet end nogen faglige kompetencer alene”.

Lyt, læs, lær, efteruddan dig livet igennem, formelt eller uformelt, og vær ikke bange for at ryge ud af en tangent eller helt skifte spor, det vil være reglen – mere end undtagelsen at fejre 25 års jubilæum samme sted eller i samme stilling/industri. Du må indstille dig på, at du kommer til at skulle navigere i et ekstremt ændret arbejdsmiljø, som dine forældre og ældre kollegaer ikke har navigeret i. Om fem år er der ikke ret mange af os får en jobbeskrivelse, når vi bliver præsenteret for et nyt job. Du kommer selv til at skulle definere dine opgaver og du byder selv ind på dem, på samme måde som vi kender det fra online auktioner. Om FÅ år vil vi se ledere, der gør op med trangen til at ”eje” kompetencer ved at have os ansat. Ledere skal blot have adgang til dem. Vi vil se flere, som arbejder for flere forskellige virksomheder på én gang. Og vi vil se en stigende tendens til, at virksomheder benytter sig af løsgængere og projektarbejdere. Dette er en direkte konsekvens af, at vi bliver så få til at løse flere opgaver. Det gør din jobsituation mere alsidig, men også mere kompleks, og det er dit ansvar alene at se hvor vinden blæser. 

Fremtidens arbejdsmarked har jeg holdt talrige foredrag om i ind- og udland, og ofte været på tv og radio om. Mine foredraget er bygget på mine metoder, som jeg har undervist i bla. på Harvard Kennedy University & Stanford University,  samt forskning fra Yale, INCAE og ISB samt opgaver fra mine kendte workshops, foredrag, mine bøger, og selvsagt MINE praktiske “hands on” erfaringer  - og spændende bidrag fra nogen af verdens mest succesfulde og modige menneske, der viser og fortæller helt ekslusivt hvordan de har gjort. Glæder mig til at høre dine erfaringer.

 [1] http://www.ey.com/gl/en/about-us/entrepreneurship/entrepreneur-of-the-year/world-entrepreneur-of-the-year---judge---ilkka-paananen

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Soulaima blogindlæg Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere