Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Soulaima Gourani Kan du spotte et talent?

Kan du spotte et talent?

9,821 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 August 2016

Hvad er talent og hvordan spotter du en talentfuld person, og derved undgår at smække døren i hovedet på en du i virkeligheden burde ansætte?

I dag handler talent meget om, hvor meget du kan udholde (som talent), hvor meget du arbejder, og hvor dedikeret du er, og hvor meget fis du kan finde dig i fra ledelsen og alt det der.

Din udholdenhed bemærkes og belønnes. Hvor mange kedelige møder og konferencer du kan udholde. Og det er jo ikke holdbart. Nyeste forskning viser, at folk der keder sig eller ikke brænder for det, de laver, dør tidligere, end dem der har noget at lave, de kan lide. Vores kroppe er simpelthen programmeret til at udløse en intern bombe for derved at gøre en ende på dens lidelser. Tankevækkende ikke? 

10 sekunder testen

Et talent spotter du på under 10 sekunder, hvis du vel og mærke ved, hvad du skal kigge efter. Spørgsmålet er, om du ved, hvad du skal kigge efter! Og hvordan undgår du blot at ansætte nogen, der ligner dem, du har i forvejen eller bare mest af alt minder om dig selv? Jeg tror på energi. Kompetencer kan man næsten altid give til den rigtige. Men der er visse kvaliteter, som ikke fødes ud af en bog, men findes I vedkommendes DNA, historie og fremtidsplaner. Jeg vil have energien drivet og empatien,

Den hurtige test er at spotte om en person giver eller tager energi. Bum!

Energi, passion og evnen til at bygge tillidsfulde relationer til andre er afgørende for et talents evne til at arbejde sammen med og igennem andre - og dermed i langt de fleste positioner blive en succes i eget liv og i din organisation.

Vi ved ikke, hvad vi skal kigge efter i os selv eller i andre. Vi leder efter det, vi kan genkende. Og det er netop det farlige. Vi kan lide det, vi kan genkende. Du kan ikke genkende noget, du ikke kender. Det er det, som gør alt det her med udvikling så vanskeligt.

Så hvad er et talent?

Ja, det kommer jo så an på øjnene, der ser.

Ved du ikke, hvad du skal kigge efter, kan du bruge oceaner af tid og ressourcer på at lede, finde og pleje et formålsløst talent, som burde være i en anden organisation, hvor vedkommende vil være et lysende talent. Og det som kan være et talent i dag, kan været et udueligt skvat i morgen. Talent er et her-og-nu billede – ikke en garanti. Et talent har et potentiale. Og det er det potentiale, du som leder, skal kunne spotte. Talentbegrebet bruges i alle mulige sammenhænge i sportsverdenen, i showbusiness og i erhvervslivet. Man taler om “rising stars” og junior talenter mv. Talent er blevet et at de mest omtalte begreber i erhvervslivet, og måske netop derfor finder vi det så svært at beskrive, hvad det er. Uden tvivl spildes der i flere virksomheder millioner at kroner på talent-spotting og talentpleje. Vi spilder vores energi på talenter, der ikke er rising star talenter, men “bare” dygtige mennesker. For der er forskel. Og vi misser flere af dem, som i sandhed er et talent. Vi ser dem bare ikke, fordi vi ikke kan begribe, hvilken verden de ville være et talent i. Talenter kommer altså i mange former. Spørgsmålet er, om du ved, om du er et talent, eller om du kan spotte et talent hos andre, når du møder det.

Er talent sjældent?

Vi taler om, at talenter er sjældne og svære at finde! Uenig! For det første tror jeg på, at alle mennesker har et talent – alle har et unikum. Talenter er ikke sjældne. Der er talenter overalt, men vi kan bare ikke se dem. Og et talent er kun værdifuldt, hvis det er I det rigtige miljø (virksomhed). 

Det rå talent er det forudsigelige, beregnelige og målbare – eksempelvis det at være god til at regne noget ud. Traditionelle talenter med andre ord. Er det en fordel at tage en person ind i organisationen, som gang på gang har fejlet?

Eller en som har sprunget fra job til job med få års mellemrum, eller er et bedre at tage en ind i gruppen, som har haft det samme gode job i mere end 16 år?

Hvad er bedst. Er stabilitet bedre end risikovillighed? Måske en kombination af ovenstående?

For noget tid siden var jeg i Kina og talte blandt andet med en af de ansvarlige fra en af verdens største headhunterfirmaer. Og han siger, at i lande som eksempelvis Kina og Indien, er der virkelig knaphed på talenter. Mange arbejder meget og er villige til at arbejde hårdt, men de har ingen eller meget lave EQ kvaliteter, som vi jo netop skal bruge i fremtidens komplekse organisationer. Her har vi som skandinavere en klar fordel.

Fremtidens talent

Men hvad er det, vi har brug for? Med tiden vil vores IT og robotter overtage flere og flere standardopgaver, som kræver basis hjernearbejde.

Evnen til at tænke tværfagligt, komplekst via komplekse samarbejder og relationer er derimod dér, hvor vi skal findyrke vores talent. Det handler måske mere om at have en menneskelig bundklang og dybde, fremfor en høj score i en eller anden matematisk test. For det andet er talent noget naturligt. Noget der allerede findes i en person. Et talent kan være bredt eller spinkelt. Det kan være generelt, eller det kan være specifikt. Uanset, et talent er noget som denne person kan, som andre ikke kan i lige så høj grad.

Viden og kompetencer kan læres. Det handler om vilje og træning. Træner du meget, bliver du også bedre til det, du har besluttet dig for at øve. Men er du ikke talentfuld inden for området, vil det kræve utroligt mange kræfter og måske også mere end hvad godt.

Naturtalent

Man taler også om det at være et naturtalent – hvilket kan være ret så frustrerende at være.

Mange virksomheder er meget afhængige af deres naturtalenter. Et af udfordringerne ved at være et naturtalent er, at det kan være meget svært at fortælle og forklare andre, hvad det er, man er så god til, og det kan være svært at gentage en succes, simpelthen fordi man ikke ved, hvad det er, man gør rigtigt. Og et naturtalent har ofte svært ved at lære sit talent fra sig - det er svært at oplære andre til at kunne gøre en det efter. Igen fordi man ofte ikke kan sætte ord på sit (natur)talent.

Et talent er bare et talent – sådan set. Det vigtige er, om talentet forstår at bruge sine talenter og udvikle det - ellers er og bliver vedkommende bare et talent. Du kan møde masser af mennesker med helt utrolige talenter, men som aldrig giver det vinger og kommer ud over rampen.

Det som adskiller et talent fra alle andre er handling. Kan vedkommende bringe sit talent i spil de rigtige steder på det rigtige tidspunkt?

Får vedkommende næring og styrke og opbakning de rigtige steder fra? Kultur og kemi er de to vigtigste faktorer i at gro et talent. Du kan tage et guds talent og ødelægge det på mindre end tre måneder. Tænk lidt ligesom hvis du havde købt en meget dyr fodboldspiller til dit hold. Hvordan ville du behandle vedkommende? 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Soulaima skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere