Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

Jeg elsker at spørge, hvad folk tjener

Skrevet af:
18. maj 2015 | 15.526 Visninger | 14 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Soulaima Gourani

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

For et par uger siden afholdte jeg en ”master-class” i hvordan man forhandler sig til den løn man fortjener.

Det slående er, hvor dårlige vi mennesker er til at sætte en pris på os selv og de færreste kan svare på følgende tre spørgsmål:

  • Hvad er dit arbejde værd?
  • Hvilken konkret værdi skaber du med dit arbejde
  • hvilken ”løn” skal det så ende ud i

 

Alle kan forhandle deres løn – også de som arbejder på arbejdspladser hvor lønnen er forhandlet. Der er altid plads til forhandling af ens vilkår, fordele og løn, men det kræver selvsagt at man ved hvad man er værd og at man tør kræve det. Og når vi taler åbent om vores løn, vil den også automatisk blive mere ”fair” (om end 100% fairness ikke findes i lønforhandling). Hvis alle på en arbejdsplads udveksler lønsedler skal ledelsen pludseligt til at retfærdiggøre hvorfor Ib får mere end Lone etc. Det vil være sundt for ledelsen at skulle forholde sig objektivt til deres lønninger vs. Den værdi/ansvar medarbejderne har. 

Forholdende verden over går imod mere transparenthed og de nye unge, der stormer ud på arbejdspladserne, vil i stigende grad kræve gennemsigtighed i lønsystemet. Dèt skal fremtidens chefer forholde sig til.

Vi lever i et land hvor vi ikke altid forstå hvordan man i mange andre lande synes sex, aborter og homoseksualitet kan være et tabu, mens vi selv i høj grad synes penge og løn er et tabu.

Ens privatøkonomi er virkelig et ømtåleligt emne, som vi ikke føler vedkommer andre.  

Det er lidt ærgerligt fordi netop ved at dele erfaringer, kan vi undgå andre begår de samme fejltagelser og kun på denne måde kan vi lære af hinandens lån, huskøb, bilkøb, investeringer, kreditter mv. Jeg har netop tilbragt en dag med en mand, som har prøvet at gå fuldstændigt på røven og komme sig igen. Vi talte meget og længe om penge.  Det var befriende at kunne knuse det tabu.

 

Jeg husker stadig tilbage i 2007, da Martin Thorborg direkte spurgte mig, hvad jeg tjente om måneden som salgschef, og jeg sagde 75.000 kr. om måneden + bil og bonus etc. og han sagde ”jamen så gå da ud og tjen det der som selvstændig. Hvis du er den løn værd, kan du også tjene den selv, uden en chef. Og det gjorde jeg så” (tak Martin for det spark).  

Flere konsulenter og foredragsholdere kontakter mig for at lære, hvordan de skal prissætte deres foredrag og ydelser.

Hvis ikke jeg turde bruge mig selv, mine egne erfaringer, lærte de da ikke en skid.

Og hvorfor lærer vores unger ikke mere om penge i skolen?

Om så ikke andet så om hvor fucked op det traditionelle pengesystem er (…mere om det en anden gang)! 

Hvori er forskellen imellem det, og så at drøfte en funktionærløn?  Jeg mener, alle mine priser er offentlige tilgængelige. Det har jeg valgt at gøre for at reducere adm. arbejde og for ikke at få forespørgsler fra dem, som alligevel ikke har et budget så de kan betale mig for mit arbejde. 

Da jeg boede i Norge var alle lønninger offentlige, og ville jeg vide hvad en kollega tjente, klikkede jeg bare på nettet ,og fandt de data frem. Jeg kunne se, hvad hans kone tjente og hvad de ellers tjente penge på. Alt er fuldstændigt offentligt. Jeg vil påstå det ikke bliver brugt så meget alene fordi muligheden er der.

 

Jeg elsker at spørge, hvad folk tjener.

Og de fleste bliver lidt tavse og skifter emne. Jeg føler, jeg næsten lige så godt kunne have spurgt om hvorvidt de havde hård eller blød afføring i morges. Udtrykket i deres ansigter bliver i hvert fald helt akavet.

Hvorfor er penge et tabu?

Skal svaret mon findes i manglende interesse eller at penge associeres til dødssynderne som nærighed og grådighed?  

Læs også


Kommentarer

Martin Thorborg   den 19-05-2015 kl. 11:07

Igen et super indlæg og tusind tak for rosen :-)))

De bedste hilsner

Martin

Er kommentaren brugbar? 1 0
Cookie - John Hannover   den 19-05-2015 kl. 11:52

Jeg forstår hvad du siger, men synes nu ikke det er så mystisk. Du mangler generthed i dine grunde.

Hvis man tjenere 75.000 er det nok ikke nødvendigt med stor hemmelighed for mange. Det er hverken vildt meget eller spor lidt.

Hvis man tjener 800.000 kr. vil man måske vælge at holde det i mindre kredse af hensyn til jantelov og punk for penge, og hvis man tjener 23.600 så er det måske heller ikke samme incitament til at fortælle det til folk man ikke kender. Herregud - stakkel ville kunne være tanken.

Mellem venner, er det anderledes, men jeg kan godt forstå, at ikke alle vil fortælle alle deres indtægt, og jeg synes bestemt ikke om norske systemer hvor man åbenbart kan slå alles indtægt op. Ikke at jeg er specielt big-brother forskrækket, men jeg synes nu nok ikke det skal være i offentlige registre

venligst John Hannover

Er kommentaren brugbar? 8 0
Cookie - John Hannover   den 19-05-2015 kl. 11:55

Hvad tjener du for resten samlet i dag Soulaima - hvad står der som samlet indtægt på din skat for 2014 - og Martin T - samme til dig, Hvad havde du som samlet skattepligtig indtægt som person for 2014?

Lad os lige se åbenheden i test :)

venligst John H

Er kommentaren brugbar? 10 0
Kasper Kammersgaard   den 19-05-2015 kl. 11:56

I min optik er det et levn fra gammel tid, at man ikke taler om sin løn. Jeg har oplevet at sidde til fødselsdage o.l. med de ældre generationer fra "klanen", og hvis emnet faldt på lønninger m.v., så kom der løftede øjenbryn fra bedsteforældre m.v. "Sådan noget taler man da ikke om!"

Jeg har intet problem med at tale åbent om det. I mange tilfælde kan man jo selv gå ind og finde lønstatistikker, og dermed få en idé om, hvad vedkommende får (i gennemsnit).

Mht. "Alle kan forhandle deres løn .. og at man tør kræve det" - ja, det kan de selvfølgelig. Men man er jo to til tango! Der er jo også en i den anden ende, som skal acceptere det udspil man kommer med. Det er jo en forhandlingsproces.

Forestil dig scenariet: Jeg sidder til en lønsamtale, og kan ikke acceptere udspillet fra min leder. Hvis jeg sætter foden i gulvet, og siger "Jeg VIL ha' xx % lønstigning!!" (meget forenklet - selvfølgelig skal man forklare HVORFOR en lønstigning på xx % er retfærdig, og hvad jeg er værd) - så skal han jo stadig acceptere det.

Men hvis man begynder at opstille krav til ens løn, så er det jo ikke sværere for lederen end at sige: "Fint, så finder jeg bare en anden til jobbet!"

Du kan jo ikke bare opstille et krav, og regne med at sådan bliver det. Men så må man bare finde et andet sted at være, hvis man ikke er tilfreds ;)

Kasper.

Er kommentaren brugbar? 1 0
Martin Thorborg   den 19-05-2015 kl. 11:58

John, jeg mener det er ca. 600.000 kr. jeg har taget ud som løn så vidt jeg husker og mere end halvdelen er betalt i Skat.

De bedste hilsner

Martin

Er kommentaren brugbar? 9 0
Søren K.   den 19-05-2015 kl. 13:54

Spændende indlæg, da jeg er enig i at løn er enormt vigtigt, men jeg ser ikke kun kroner/øre som løn. Ansvar, goder, social kollegial dagligdag, netværk og personlig udvikling som løn. Disse ting kan i mange tilfælde prissættes men ikke altid.

Jeg syntes heller ikke altid det er godt med åbenhed om løn.

Jeg har nu så mange års erfaring i min branche, at jeg ved hvad de forskellige typer af arbejde jeg kan udføre, købes af potentielle kunder ude på markedet til relativt faste f priser.

Med viden om hvad det vil koste en arbejdsgiver at have mig gående og holde mig vidensopdateret mm. Ved jeg også nogenlunde hvad jeg er værd i diverse job funktioner. Dertil kommer alt det andet daglige der også kan værdisættes i større eller mindre omfang. Eksempelvis har jeg altid fået at vide om min person at jeg tilsætter enorm positiv produktions energi omkring mig, og dette nemt er eks. 5k værd ekstra pr. mdr. da jeg skaber positiv og effektiv vækst omkring mig.

Problemet opstår når branche kendskabet ikke er til stede og konkurrenten er en "frivillig" med den korrekte viden til den konkrete opgave. Her skæv vrides alting pludselig og giver unfair konkurrence.

Det næste problem er så, når man kommer ind under en forud forhandlet løn der ikke kan røres ved(ellers finder arbejdsgiveren 1 der gider lave arbejdet til lønnen som er let nok dd.).

Dertil kommer der nogle flere sider af denne sag pludselig ind fra siden. Grundet jeg kun er ½ dansker oplevede jeg for få år siden en arbejdsgivers personale ansvarlige oplyse mig at jeg grundet min anden ½ nationalitet havde fået en flot løn forhandlet(ps den var meget lav og jeg havde ikke råd til at takke nej). De oplyste også at grundet jeg min fremmede fremtoning(jeg er 100% dansker i retmæssig forstand, født og opvokset i dk hos en dk familie jeg anser som min familie 100%), måtte være autodidakt og derfor min "lave" løn.

For nogle år tilbage kunne jeg på mit CV oplyse mine minimums lønkrav(inkl. goder osv osv), men arbejdsgiverne griner hvis jeg gør det dd. Dengang blev det anset som en gode ved mine kompetencer, men idag er dette ikke vel anset er mit undtryk.

Jeg har erfaring fra arbejds-grupper/afdelinger & arbejdsgivere hvor det er hemmeligt og hvor de anser det som positivt at man taler åbent om det. Men også set de jobs hvor alle for samme løn(og dd har jeg sådan et job).

Jeg selv har haft en værdi omkring de 60-75.000/mdr.(600.000/900.000 årsløn) Og var i mange år ikke noget problem for mig at forhandle som løn alt efter ansvar osv. Jeg har ikke mødt nogen arbejdsgivere der er villige til at betale disse summer i laaaang tid. Så hellere en billig arbejdskraft de kan kaste rundt med som de ønsker.

Personligt har jeg aldrig haft problemer med at tale om min løn(den har i mange år overstiget de fleste i mit netværk), men jeg har også lært at det skaber splid i netværket, familien(de er for det meste bare stolte) og netværket på en uheldig måde.

Sammenlignet med offentlige stillinger hvor du kan se lønningerne(som er til grin) online. Så giver det ikke mening når man kender til offentlige budgetter som går til private firmaer, grundet det offentlige ikke kan hive kompetencerne hjem, så ender de med at budgettere og bruge over 4gange så mange penge på at få udført deres arbejde(ja kære sælgere, hvis i vil tjene flere penge på jeres kompetencesalg så sælg til det offentlige for de ved ikke hvad tingene er værd). Eks. Jeg leverede til mærsk koncernen med en forhandling på omkring hvad der svarer til 200.000, dette ville det offentlige have lavet for ca. 90.000,-, og da jeg nægtede at udføre opgaven til den pris ved lønforhandlingerne, måtte de ty til lommerne(budgetterne) og hive lidt over 400.000 ud af dem for opgaven udført og efterfølgende konsulent timer for can 200.000,- Helt til grin at vores skattekroner går til den slags uvidenhed.

Fra mit synspunkt findes der ikke noget med at nutidens unge er så meget anderledes end da jeg var ung. Vi gjorde også oprør imod de lukkede løn oplysninger; jeg har dog erfaret at det er udemærket at det ikke er som i norge, eks. sad jeg og lavede det fuldstændig samme arbejde som resten af mine kollegaer i en årrække, men grundet deres erfaring og grundet deres viden ved siden af ansvaret fik de naturligvis en hel del(som mange tusinde kroner pr. måned) mere i løn end jeg gjorde og nogle gange blev jeg lidt jalou uanset om jeg ville det eller ej, men når ens nærmeste kollega over et par måneder lige køber gagdets som om det er æg og jeg selv skal spare lidt op, så kommer den slags snigende på et tidspunkt, nå nu at vi sælger det samme æg alle sammen. Dertil skal så siges at ligepræcis det at gå til lønforhandligerne gav mig ny viden om hvorfor der var så enorm forskel, og endte da ud med at jeg fik en klækkelig forhøjelse.

Derimod er mange af dem så snåtforkælede at de ikke ved hvordan man prissætter arbejde og sætter værdi på sin viden(iøvrigt har set tråde her på amino om den slags), og går ud og sælger rolls royce til citroen priser. Der er så mange faktorer her, så det alene er et debat emne. S¨¨ ja, enormt relevant emne at debatere, men meget stort, og kunne nemt deles op i mange debatter.

Det jeg ikke kan lide ved dit indlæg er at du skriver som om det bare lige er en mulighed for alle. Det er det ikke... langt fra. Så ville alle jo gøre det. Eksempel. En socialrådgiver udfører sit arbejde til +++, og har gjort det i ca. 10 år, og for sin løn med tillæg efter bogen. Men hendes chef er imellem tiden blevet gode kollegaer/veninde med en anden socialpædagog ansat der kun har været der i få år og ikke rigtig ligger engagement i sit job i det offentlige. Men hun for et stort tillæg og er 1 eller 3 løntrin højere end kollegaer der har stort engangement og mange års erfaring. Men grundet chefen er en skiderik er der ikke noget at gøre for denne person.. absolut intet, specielt hvis hjemmefronten allerede er presset økonomisk og der ikke lige er råd til en ledighedperiode som dd hurtigt kan blive meget lang. Specielt hvis man fortæller chefen sandheden, så sker der nemlig det at chefen twitter og netværket er smadret for fremtiden.

Så ja og nej. Vi mennesker er ufattelig gode til at værdi sætte os selv, men vælger vores kampe. Specielt når det kommer til lønforhandlingerne, da der ofte sker det at du ender i take or leave it situation, og hvem kan så leve godt på sin arbejdsplads efterflg. Der vil jo ikke gå længe før sladderen går om at du har været efter chefen for en lønforhøjelse og nu er du i bad standing hos chefen for at spilde hans/hendes tid?. Så det er ikke altid godt at have åbne kort med den slags.. lang fra.

Er kommentaren brugbar? 4 0
Cookie - John Hannover   den 19-05-2015 kl. 18:55

vi hæver sådan ca det samme ud og ja- hænger på ca samme skat Martin for 2014 :)

vi er bare lidt heldige at kunne gøre det lidt "behovsafhængigt" hvilket ikke gælder alle med fast lønmodtager arbejde som måske ikke vil fortælle alle venner, at deres strålende indsats belønnes med 24.899 per måned - Det er så sikkert bare en fordom, for det er da muligt vennerne har det samme eller gir pokker i det - men jeg tror stadigt, at ligger man meget lavt eller meget højt, så er det ikke så lige til at skrige det ud til alle

Er kommentaren brugbar? 2 0
Thomas Frost   den 26-05-2015 kl. 08:12

@John og Martin

Hvordan dælen kommer i op på den skat?

Med 600.000 i indtægt burde I så ikke betale ca. 235-245.000 i skat om året alt efter kommune, altså nærmere 40 % samlet set, og ikke over halvdelen som Martin skriver (og som John tilslutter sig).

Jeg har lige lavet denne inde på skat.dk (600.000 i indkomst, ingen ekstra fradrag, ingen børn, Gentofte kommune)

Indkomst og fradrag

Lønindkomst mv.: 600.000

AM-bidrag A-indkomst: -48.000

Personlig indkomst i alt: 552.000

Beskæftigelsesfradrag: -26.800

Ligningsm. fradrag i alt: -26.800

Skattepligtig indkomst: 525.200

Beregnede skatter:

AM-bidrag 8,00%: 48.000,00

Bundskat 8,08%: 44.601,60

Topskat: 13.920,00

Sundhedsbidrag 4,00%: 21.008,00

Kommuneskat: 125.522,80

Kirkeskat: 3.939,00

Skatteværdi bund. pers.fr. : -3.506,72

Skatteværdi sundh. pers.fr.: -1.736,00

Skatteværdi komm. pers.fr.: -10.698,10

Samlet skat, inkl. AM-bidrag: 241.050,58

Altså ca. 40% i skat. Hvordan kommer I op på at aflevere over halvdelen? Hvad misser jeg?

Er kommentaren brugbar? 3 0
Martin Thorborg   den 26-05-2015 kl. 09:29

Jeg har helt ærligt ikke sat mig ind i det, men vil tro at alle mine fradrag går til noget skat jeg skulle betale året før eller noget i den dur.

De bedste hilsner

Martin

Er kommentaren brugbar? 1 0
Thomas Frost   den 26-05-2015 kl. 09:41

@Martin

Ahhh okay, hvis der restskat fra året før giver det mere mening :-)

I Danmark skal man op og tjene ca. 2 mill. om året før man betaler 50 % procent i skat samlet set.

De fleste alm. mennesker betaler 34-40% effektivt vil jeg gætte på.

Er kommentaren brugbar? 2 0
Sue Bergmark   den 26-05-2015 kl. 10:26

John har ret i at det nok er sjovest for dem der kan sige at de tjener 800.000 kr mdl. end dem der tjener 23.600 kr mdl.

Sådan som jeg ser det er det slet ikke så sort/hvidt. Det handler ikke kun om hvor meget man er værd som medarbejder/virksomhedsejer eller lign. eller hvor meget man værdisætter sig selv i eks. lønforhandlinger og det at tale frit om sin løn, til eks. venner og bekendte, skaber i langt højere grad en kløft som mange ikke ønsker. Både i privaten og på arbejdet.

Jeg er personligt ligeglad med hvad andre tjener, da penge kommer til mennesker på mange forskellige måder. Nogen arver, nogen vinder i lotto, nogen knokler røven ud af bukserne og nogen har eller får aldrig nogen penge da de begrænser sig selv i at tjene dem, på baggrund af det de er blevet indoktrineret med fra barns ben. Hvem har brudt ud af den "fattiges cirkel" og hvem sidder fast. Hvem er den "stærke" der forhandler på livet løs og hvem følger strømmen... og sidder duknakket og venter på at chefen selv giver en femmer mere i løn pr. md.

Jeg glæder mig på andres vegne når de siger at de tjener rigeligt... og bliver frustreret når de beklager sig over aldrig at have nogen penge. Sådan er vi så forskellige.

At fortælle andre hvor meget man tjener, er næsten det samme som at fortælle hvor meget eller lidt man er værd som person... sådan har jeg i hvert fald oplevet mange sige, og det er sku lidt ærgeligt at vi bygger en verden op hvor vi måler hinandens succes i pengesedler fremfor i personlig styrke og karakter.

Lad dem der har lyst til at snakke om deres løn gøre det, men ligefrem at opmundre til det er i min verden ikke nødvændigt. Skal det blive en konkurrence om hvem der tjener mest, hvilket jeg tror det bliver hvis alle talte åbent om deres høje lønninger, så tror jeg bare man mister fokus på at det også skal være sjovt at arbejde og der også skal være tid til familien.

Jeg synes ikke vi skal vide ALT om hinanden... og selvom jeg selv ikke har noget imod at sige hvad jeg tjener, så respekterer jeg fuldt ud dem der holder det for sig selv.

Det er forståeligt at vi med mere åbenhed omkring privat økonomi kan hjælpe hinanden, men det burde man alligevel kunne uden at vide præcis hvad vi hver især tjener.

Ved ikke om det bare er mig - men det er langt mere underholdende at kende folks løn, end det er brugbart, i hvert fald for mig.

:)

God dag :)

Er kommentaren brugbar? 3 0
dervarengang   den 27-05-2015 kl. 22:13

Hej Soulaima,

Hvad tjener du?

Er kommentaren brugbar? 2 0
Fru Hartmann   den 27-05-2015 kl. 22:49

Og så er der dem/os, som ville være glade bare for at tjene sine penge, bare 20.000, ved arbejde, i stedet for at være ledig.

Er kommentaren brugbar? 5 0
dervarengang   den 04-06-2015 kl. 16:18

Det er selvfølgelig også nemmere at spørge end at svare :)

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: elleve + fire =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Soulaima skriver


Lær af de bedste!

Bliv en formidabel foredragsholder. Brug dine talegaver til at sælge dine produkter. Gør din nysgerrighed til en forretning.

Overkom nervøsitet og få mere magi i dit liv. Kom med i Anne & Soulaimas Fitness Center for Foredragsholdere. 

Læs mere - Nerdy Speakers


   


Soulaima på Twitter

Hvis du vil have besked når Soulaima og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer