Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

Letpåklædte festlige piger søger job

Skrevet af:
20. januar 2015 | 6.995 Visninger | 8 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Soulaima Gourani

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

I disse år vælter det ud med friske håbefulde unge på arbejdsmarkedet, og integrationen af dem går ikke så godt! De når kun lige at sende en ansøgning, så sidder chefen bag skrivebordet og Googler dem.

Og det hun finder er ikke småting.

En undersøgelse viser at over 77% af alle chefer/HR chefer søger på nettet efter yderligere information om en kandidat, inden de tager dem til interview. Så der sker da helt klart en scanning af de unge. Og mange unge frasorteres også ud fra deres “privatliv,” og ikke kun grundet deres faglige bedrifter.

Personligt har jeg ikke søgt på Facebook eller andre sociale platforme på nogen af mine medarbejdere. Det jeg ved om dem, er via dem der har anbefalet dem til mig. At vi så senere i processen linker op til hinanden og bliver “venner” ser jeg kun som noget hyggeligt. Men jeg snerrer på ingen måde i deres private liv.

Du hører allerede begreber som generation Z, Alpha og årgang 2000. Det er de færreste som ved hvad der ligger bag begreberne og hvad drivkraften for disse unge egentlig er.

De unge som vokser op i disse år, og som snart skal ud på arbejdsmarkedet, er dem vi kalder for generation Z (de unge mellem 15-25 år). 

Nettet bugner af billeder af, især generation Z, letpåklædte festlige piger med trutmund, drinks og selfies med unge håbefulde fulde fyre. 

De gør egentlig ikke noget som du nok ikke gjorde, men forskellen er at du ikke i samme grad fik dit ”vilde” dokumenteret.

Du får meget mere information på en kandidats privatliv, end hvad der var muligt for blot 10 år siden.

Personligt er jeg da vildt glad for at Facebook ikke eksisterede, da jeg var ung. Med alle de billeder fra vilde fester, der kunne være lagt op, og det der var værre. Betyder det at jeg ikke står ved al det jeg har gjort. Nej, men der er forskel på, at alt er fremme på nettet i form af billeder, Youtube og den slags, og så til blot at konstatere at jeg havde en festlig ungdom.

 

Skader det karrieren?

I mange jobs, er det godt at vise at man er festlig og er god til at være sammen med andre. Det er en del af de mere basale karriere-skills (EQ). Men det er da klart, at dukker der drukbilleder op af en ung person weekend efter weekend, kan en kommende chef da godt sidde og spekulere på om vedkommende kan passe et job.

 

Bare rolig!

Er du nervøs for om dine 16 åriges festbilleder kommer til at skade hans fremtidige karriere? Ja, det kommer da helt an på HVILKE billeder der er derude. Druk, Sex og Rock N Roll er en del af den danske ungdoms lod – ganske som da du var ung.

Men man kan da roligt tage en snak med sin unge om hvordan voksne kommende arbejdsgivere vil se på disse billeder om 5 år. På den anden side er jeg ikke SÅ nervøs. Snart kan du slette alle dine billeder og digitale fodspor. Det er kun et spørgsmål om du vil betale for det.

Vil du undgå nogen som helst skandaler, så bliv hjemme, gør aldrig noget og lad for guds skyld vær med at blive fotograferet.

 

Du KAN sige fra

Jeg har en ven, som aldrig vil have taget nogen fotos, det ved vi, når vi er sammen med ham. Han har en større politiske karriere i sigtekornet, og har fra dag 1 af sagt fra overfor at blive tagget eller fotograferet under festlige omstændigheder. Han er vældig festlig, men han gider bare ikke have fotos liggende på nettet. Det respekterer folk omkring ham.

For det er et faktum, at dit virtuelle fodaftryk åbner eller lukker dører for dig. 

Men det samme gælder nu også for min gamle norske veninde, som altid havde for vane at flashe hendes kæmpe bryster til firmafesten.

Hun kom egentlig heller aldrig så langt i hendes karriere.

Så, som i det ”rigtige” liv som i det virtuelle liv – tænk dig om og vis mådehold ;-)

 

Everyone Will have an Online Past...;-)

Den gode nyhed er, at om 10 år er alle forskellige udvisket, fordi din kommende chefs billeder allerede er derude, så I står lige! 

Læs også


Kommentarer

Bent A.   den 24-01-2015 kl. 14:22

Hov, jeg kom ved en fejl til at klikke "like" ved kommentaren herover, Det er bestemt ikke min mening!

Tværtimod!

Jeg beklager forvirringen.

Jeg synes derimod godt om DIT indlæg Soulaima :-)

Er kommentaren brugbar? 1 0
Flemming   den 24-01-2015 kl. 15:53

Jeg ved ikke, hvorfor at en kommende chef skulle bruge tid på at søge informationer om kandidater på internet/Facebook?

Det er velkendt, at stort set alle kvinder flasher deres bryster på Facebook, så hvorfor skulle en bekræftelse på denne formodning gøre en kvinde mere eller mindre uegnet til jobbet?

Bare det, at cheferne søger på Facebook vidner egentligt mest om, at de er super nysgerrige og netop vil snage (ikke snerre) i folks privatliv.

Hvis man ikke kan tage en kandidats personlige og motiverede ansøgning for gode varer, hvorfor søger man så i det hele taget? Så kan man lige så godt ringe til nogen, man kender - da man ikke udviser den fornødne tillid til ansøgeren.

Man skal selvføligelig prøve at gebærde sig ordentligt overalt og tagger andre folk én på billeder, som man ikke synes om, så kan man jo fjerne tagget igen.

Det er dog værre, at andre mennesker har travlt med at snage i ens profil - specielt hvis det drejer sig om arbejdsgivere eller disses repræsentanter.

Er kommentaren brugbar? 3 3
Eric   den 24-01-2015 kl. 17:40

Babygab, ved godt du bare troller.

Hvordan kan du læse den artikel og få det budskab ud af det?

Er kommentaren brugbar? 2 0
Line Sandra   den 24-01-2015 kl. 18:36

Super godt indlæg og .....

Jeg tror ikke mange folk tænker så langt at deres opførelse og billeder kan skade deres omdømme og evt. kommende karriere men det burde de, for de bliver DØMT ud fra billeder, for som vi alle ved siger et billede ALT om en men sådan er vi mennesker gode til at dømme og ikke tænke så langt at bare fordi man er til fest og farver, nyder sin ungdom og kan til tider være letpåklædt kunne der altså godt gemme sig en kommende højeretsdommer, politiker eller succesfuld iværksætter, for man bliver ældre og kan ændre sig så giver man dem ikke en chance pga. af nogle billeder, er det næste det samme som har de en plettet straffeattest. Det er da sørgeligt og tab for at få en dygtig ansat.

Så ja jeg er også glad for Facebook ikke var opfundet da jeg var teenager for så kunne de ikke se hvilken "kedelige" person jeg er, da altid tænker over næste skridt og hvilken omdømme mine billeder kan have for fremtiden så har de unge det nok sjovere ;)

Nogle af de mest festglade personer jeg har mødt igennem mit liv er henholdsvis højesteretsadvokat, direktør i et international firma og succesfuld iværksætter - alle mødt i nattelivet. ( Og de har billeder af dem selv fra nattelivet på Facebook )

Er kommentaren brugbar? 2 0
Marianne Steen   den 27-01-2015 kl. 14:13

Man kan stampe i jorden, sige at chefen er dum og skælde ud over HR-konsulenterne. Det ændrer ikke på det faktum, at alle der søger nogen til at løse opgaver vil have svar på tre ting:

Hvad kan du?

Hvad motiverer dig?

Passer du ind (i min organisation)?

Især de sidste to spørgsmål er vanskelige af få besvaret alene ved en Linkedin-profil, et CV eller en ansøgning.

Det er det man forsøger at få svar på - men problemet med ansøgninger er, at de er en subjektiv selv-evaluering.

Jeg kunne skrive op og ned ad stolper om dette (hov! det har jeg jo gjort, bl.a. i et par bøger :-) - men bundlinien er: Traditionelle ansøgninger har meget lidt værdi, når det gælder om at forudsige, hvordan en person vil agere, efter at vedkommende er startet i virksomheden - altså i fremtiden.

Derfor søger man på sociale medier og googler for at få et mere fuldstændigt billede.

Når chefer søger på medarbejdere på sociale medier, kan det selvfølgelig skyldes almen nysgerrighed. Mennesker er nysgerrige og har altid været det (tænk gadespejle og HC Andersens Svinedrengen osv.)

Men - det er altså også, fordi man varetager virksomhedens brand. Har du på din social-media-profil fortalt, hvor du er ansat, så smitter din adfærd af på virksomhedens brand. Det er nyt, det er gået hurtigt og det får stadig større betydning.

Noget af det, rekruttører fortæller mig, der er begyndt at lægge vægt på, er medarbejdernes evne til at begå sig på sociale medier. De tager mediet med i betragtning - men som een sagde til mig "Jeg kan jo ikke have en medarbejder, der har mit "tag" (læs: er ansat i virksomhed YY") på skulderen og samtidig bander som en havnearbejder, flasher sin "popo" som en stripper eller brokker sig over chefen....

Kan godt være det lyder besværligt - men mit bedste råd er: Adskil det private fra det professionelle. Kald dig noget andet, når du er på Facebook (er sammen med vennerne) end du kalder dig på Linkedin. Osv.

Læs meget mere om hvorfor og hvordan på license2share.dk (non-profit projekt).

Er kommentaren brugbar? 1 0
Anders Juul   den 29-01-2015 kl. 18:39

Jeg er ikke decideret uenig med Marianne Steen, men omvendt, så tror jeg, at det snart vil være moderne at blæse på, hvad folk skriver på deres egne, personlige (men ikke særligt private) facebookprofiler: For helt ærligt, så er det kun chefer med alt, alt for god tid, der snager rundt i de ansattes facebook.

Dette synspunkt er ikke moderne endnu; men tro mig: Det kommer (heldigvis).

Er kommentaren brugbar? 1 0
EC   den 02-02-2015 kl. 06:52

Én ting er rygter, noget andet er løgne/misforståelser, man ikke engang selv kender til. Internettet kan så sandelig blive til noget af en jungle somme tider ....

Er kommentaren brugbar? 1 0
Gitte   den 02-03-2015 kl. 12:59

Morsom titel! :) Ja, men hvis man er i en virksomhed, der kræver dress-code, så kan det jo skrives ind. Jeg var i en virksomhed, hvor man ikke måtte have læderbukser på, f.eks. Hvilket egentligt bare medførte, at en del kvinder kom i læderkjoler... Pointen er korrekt, især hvis en ung på facebook har et billede af en stor hashpibe eller lign.

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: elleve + fire =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Soulaima skriver


Lær af de bedste!

Bliv en formidabel foredragsholder. Brug dine talegaver til at sælge dine produkter. Gør din nysgerrighed til en forretning.

Overkom nervøsitet og få mere magi i dit liv. Kom med i Anne & Soulaimas Fitness Center for Foredragsholdere. 

Læs mere - Nerdy Speakers


   


Soulaima på Twitter

Hvis du vil have besked når Soulaima og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer