Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

”Ja – dage” og ”busdage”

5,583 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
20 March 2014

”Ja – dage” og ”busdage”

Forleden var jeg i Ungarn for at holde foredrag og forelæsninger på et universitet i Budapest. Jeg rejste sammen med en person, som er kåret til at være blandt verdens dygtigste teknologi pionerer.

Det betyder, at han er ekstrem dygtig til at skabe og opfange de nyeste behov i verden, og til at omsætte dem til innovative IT- og teknologiløsninger.

Jeg tilbragte to dage sammen med ham.

Jeg fik anledning til at tale med ham om, hvordan han dog får adgang til al den viden og indflydelse og dermed succes.

Han betroede mig, at han har en lang række ”dogme-regler” i hans liv. Dette er helt grundlæggende regler, som gør at han har et ”frame-work” at leve efter.


1)     Brug offentlig transport - Han rejser meget i mange lande. Han tager altid de offentlig transportmidler. Han fortæller, at hvis man vil vide noget om mennesker i et givent land, om deres tanker, mønstre og frustrationer skal man bare tage med de lokale toge, busser etc. Et helt lands kultur kan læses i dets offentlige transport system.  Hér har man og mulighed for at læse nye kommende trends og læse uafdækkede behov i menneskers adfærd.

2)     Design dit eget held – Han tror ikke på held, men hårdt arbejde. Men mener at man kan træne sit held ved at være mere åben overfor nye muligheder. Han mener at de fleste af os vil have godt af at have faste dage, hvor vi er mere åbne overfor nye inputs end andre. Dette er fordi det slider på de fleste af os at være ” ih og åhhhh så åbne og forandringsparate hele tiden”.


Han fortæller, at travle mennesker bruger en stor del af deres tid på at sige nej til ting, fx invitationer.

Han har derfor planlagt ”JA-DAGE”, hvor han fra om morgenen beslutter sig for at sige ja til alt, som lander på hans tallerken denne dag (invitationer, møder, mad etc.).

Det træner hans sind til at være åben for nye ting, mennesker og nye situationer.

Alle andre dage, har han fokus på ”end-goals” – som er det ”formål” han forsøger at udleve og opnå i hans liv. Og så sørger han selvsagt for at dele ud af hans ambitioner og udfordringer med andre, så de kan hjælpe ham.

Hvad er dine dogme-regler?


Jeg indrømmer, at jeg har virkelig mange regler i mit liv. Så der er ikke så meget diskussion i de enkelte situationer. Det kræver simpelthen alt for meget energi og viljestyrke, at skulle tage en daglig indre dialog; ”skal jeg spise chokolade, eller smide mig på sofaen, eller knokle og klø på i dag”-situationer! Jeg har bare brug for leveregler, jeg selv har lyst til at følge.

Så har jeg ikke en indre dialog med for- og bagdele i en given situation. Jeg bliver hurtigere til at træffe ”rationelle” beslutninger.

 

Dogme 1) Sundhed 70/30:

70 % af tiden er jeg sund, dyrker sport, spiser kun grønt og drikker masser af vand. I 30% lever jeg lidt mere afslappet og ”usundt”.

Jeg tror på sund og stærk krop og mental skarphed hænger sammen.  Fx er løbetøjet lagt frem om aftenen (så er det ingen diskussion, når uret ringer kl. 5-6 næste morgen). Minimum sport 4 gange om ugen – helst oftere.

Mad, vi køber kun dét ind, vi vil og burde spise heraf 90% økologisk (ingen ting som ligger i skabet og kalder dit navn).

Alkohol; en klar regel om hvor mange genstande jeg vil drikke om ugen (lidt… men godt).

 

Dogme 2) Job og arbejdsliv 3 måneder om året – berigelse:

Jeg er afklaret, at det er arbejde jeg vil bruge mit liv på. Jeg ser på det ligesom at være sportsudøver. Der skal trænes, udvikles nye teknikker livet igennem. Jeg vil bruge 3 måneder om året på at læse, studere og lære nyt – helst i udlandet, og gerne på de bedste universiteter i verden/studieture.

Jeg har et klart formål med at arbejde – (jeg ved præcist hvor jeg gerne vil være om 1,3 og 10 år).

Jeg ved på hvem og hvordan jeg vil bruge tid, energi og kompetencer.  Skifter løbende tv-kanaler, aviser og nyhedskanaler, for ikke at gro fast i en holdning/mening. Prøver på ikke at gentage en succes – jeg prøver at undgå at bestille den samme pizza, høre det samme musik hele tiden, købe den samme vin, dyrke den samme sport, holde nytår og jul med de samme hvert år, tage det samme sted hen på ferie osv. Så jeg også prøver nyt på helt lavpraktiske planer.

 

Dogme 3) Privat, Venner og familie – ”cirkel 47”:

Min kloge veninde fortalte mig for flere år siden om konceptet ”cirkel 47”. Dette begreb dækker over at nogle mennesker bare ikke er værd at tage alvorligt eller forsøge at leve op til eller tilfredsstille. Og medmindre dit selvværd er helt unikt, bruger også du tid og energi på at gå op i hvad andre mener om dig!

Det er i de fleste situationer spild af tid og gode ressourcer.

Jeg har derfor besluttet mig for, at jeg primært vil leve op til de forventninger min mand og børn har til mig. Ikke andre. Med andre ord, hvilke kampe jeg gider at tage.

Jeg har klare retningsliner for hvornår nogen er gode/ikke gode venner, og ”fyrer” gerne, hvis ikke folk lever op til grundlæggende værdier for et loyalt venskab/familieskab.

Dog ikke i ægteskabet. Jeg tror på man er gift for livet, så skilsmisse er ikke en option (kun i aparte situationer).

Vi må bare arbejde os igennem op og nedture. Men jeg foreslår en årlig grundig evaluering og kalibrering af parforholdet.

 

Dogme 4)

Det næste dogme er min revisor ikke enig i ;-)

70 % af alt det jeg tjener og omsætter for skal reinvesteres i medarbejdere, projekter, virksomheder, NGO arbejde og udvikling og ikke på dyre tasker og ”jordisk shit”. Den sidste ”skjorte har alligevel ingen lommer”.

Uanset om du har, eller ikke har regler for dig liv, skal du blot huske på, at hvis ikke du aktivt forholder dig til dine valg, så bruger du sandsynligvis mere energi end nødvendigt.

Forskere påstår, at over 40 % af det du foretager dig hver dag, er baseret på vaner – dårlige vaner vel og mærke.

Og vanens magt kan ende med at gøre dig både dum og doven.  Så hvis du vil fortætte med at være innovativ iværksætter, bør du også have et parregler for hvordan du (for)bliver sprød og skarp.

 

Held og lykke.

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Soulaima blogindlæg Skriv dig op