Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Soulaima Gourani Derfor vil jeg ikke drikke kaffe med dig!

Derfor vil jeg ikke drikke kaffe med dig!

50,375 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
17 January 2014

Jeg vil tro, at jeg modtager 3-5 invitationer om dagen.

Invitationer fra folk der gerne vil mødes.

Det er let at blive smigret.

Men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis ikke du har styr på hvad og hvem du bruger din tid på.

Én time brugt kan som bekendt ikke genanvendes andre steder.

Det er vigtigt at huske for alle os, som lever af at sælge vores tid, viden og tilstedeværelse.

Hvordan starter det?

Det hele starter med at jeg åbner min mailboks, og så ligger der mails fra folk med følgende ordlyd og indhold:

Mail1) Modtaget 14 dec. 2013

Kære Soulaima, du kender mig ikke, men jeg er stødt ind i dit navn flere gange i forskellige sammenhænge, og har derfor besluttet at sende dig denne mail. Jeg arbejder indenfor samme felt som dig (okay!!) og jeg tror (du skal ikke tro, du skal vide) at vi kan have gensidig gavn af at mødes ( ja, okay – men hvorfor skal vi mødes?). Må jeg derfor foreslå at vi mødes til en kop kaffe og tager den derfra--?

På forhånd tak

Eller den kan lyde sådan her:

Mail 2) Modtaget 13 dec. 2013

”Hej Soulaima, jeg vil gerne have dig som mentor. Hvornår kan du mødes”

Eller

Mail 3) Modtaget 12 dec. 2013

”Soulaima, jeg har brug for at sparre med en om min virksomhed og tænkte om du har tid til at mødes med sådan én som mig. Det tager kun et par timer, og jeg vil blive rigtig glad. Håber det er ok at jeg spørger. Kan desværre ikke tilbyde dig nogen betaling, men jeg kommer med positiv energi og vil herefter være din positive ambassadør!

Fælles for alle disse mails er, at de provokerer mig helt vildt! At man ikke er mere specifik. Eksempelvis skriver man i mail 1) ” Jeg arbejder indenfor samme felt som dig” okay – er du foredragsholder? Forfatter? Bestyrelsesmedlem – hvad henviser du til?

Du skriver ”jeg tror vi kan have gavn af hinanden” – ja det er sådan set fint nok, men du skal ikke tro, du skal vide! Have en agenda, pir min nysgerrighed, lav dit hjemmearbejde, virk interesseret i hvem jeg er, og hvad jeg står for. Du kan da i det mindste lade som om, du har læst noget jeg har udgivet, sagt eller gjort. Hvad kan du tilbyde mig (og ikke kun omvendt).

Mail 2 – får jeg typisk et par stykker af om dagen. ”Hey dig vil jeg have som mentor!” - det går sgu ikke. Fint nok at du gerne vil have dig en mentor, men hvorfor mig? Hvilke overvejelser har du gjort dig? Hvad er dine udfordringer og dine ønsker til fremtiden. At være mentor for nogen er alvorligt og kræver meget forpligtelse (jeg har haft min mentor siden 2001 – og jeg bruger ham virkelig meget). Forleden måtte jeg afvise en ung fyr og bede ham vende tilbage når han havde været på biblioteket og låne min bog ”Tag magten over din karriere” og læst det kapitel jeg netop skriver om ”mentorskab”. Jeg bad ham derefter om at kontakte mig når han havde læst det. Hvis du henvender dig til en ”ekspert” bør du da i det mindste have gjort dig den ulejlighed (og af respekt for hans/hendes tid) at have læst det din forespørgsel handler om, så ”rådgivningen” kan bliver mere kvalificeret. Dette bør du gøre af respekt for dig selv og den du spørger til råds.

Tænk også over hvis du vælger at bede om ”pro bono” hjælp. Folk lever af deres arbejde, og har du ikke et budget, bør du da i det mindste tænke lidt over, hvordan du kan ”hjælpe eller betale tilbage”.

Jeg er sådan set fortaler for ”pay it forward”, hvor man hjælper andre uden at forvente noget igen. Det er hele tanken bag networking. Men dette kan også drive folk fra hus og hjem, gøre dem stresset, u-fokuseret på deres forretning mv.

Jeg mødes med virkelig mange, og jeg drikker virkelig meget kaffe – men kun med de som rent faktisk virker som om, de har noget på hjerte, har gjort deres forarbejde, tager min tid alvorligt.

Eftersom jeg (i grove træk) har kontakt med 80.000 mennesker på et år, er det komplet umuligt for mig at mødes med, ringe til eller og svare alle henvendelser personligt. Det er umuligt!

Jeg er nødt til at have flere filtre, herunder en PA som hjælper mig med at scanne og finde dem frem som jeg bør bruge min tid på. Jeg beder altid folk sende mig en kvalificeret agenda. Mine møder er max 45 min. – gerne kortere.

Mig, mig, mig generationen

Men når det så er sagt så er der ved at opstå en hel generation af (unge eller gamle krævende og bitre) iværksættere, som virkelig er overbeviste om at alle andre skal hjælpe dem (uden at de har sat ind på “netværkskontoen først”). Mig, mig, mig …men tænk lige over HVORFOR folk skal bruge deres tid på dig! Hvad har du som er attraktivt, enestående og som vi andre bare må se, have fat i eller mødes om?

Du kan ikke bare kræve - det går altså ikke.

Bare fordi du kan finde frem til folks e-mail, telefonnummer eller skriver via sociale medier, kan du da ikke bare forvente at man skal svare dig på din (til tider uartige og egoistiske) forespørgsel!

5 spørgsmål du bør stille dig selv inden du kontakter (fremmede) erhvervsfolk:

  1. Hvad er det officielle formål for mødet?

  2. Hvad skal jeg tilbyde vedkommende? Hvad får hun ud af at mødes med mig?

  3. Hvad er min (egen) agenda – hvorfor ønsker JEG dette møde?

  4. Hvad er min ”betaling” for vedkommendes tid, kontakter, og viden (der findes ingen såkaldte ”gratis frokoster –det er en skrøne)?

Ps: Møder du så op uden agenda (hvilket jeg indimellem giver lov til) så skal du søreme være sikker på jeg ikke sidder og føler jeg spilder min tid. Seriøst – det virker så uprofessionelt.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Soulaima skriver Skriv dig op