Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Hurra for fejl

3.438 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
19 July 2012

Hvornår i livet lærer du mest? Jeg er ikke i tvivl om hvornår jeg lærer mest: Når jeg tager fejl og ikke lykkes med det jeg er i gang med. Jeg har begået mange fejl - så mange at de jo er blevet til en hel bog ;D 

Den her blog handler om at turde lave fejl og at turde dele dem med andre, og hvordan du lærer af dine vigtige fejl.  

Jeg påstår at dem der har lavet flest fejl, meget vel kan være dem der lærer mest, men KUN hvis du begår en fejl, erkender den, forstår årsagen til den og handler med udgangspunkt i denne viden næste gang du gør noget lignende. Når jeg har folk til ansættelsessamtale eller har analysearbejde for kunder og virksomheder, er jeg altid meget interesseret i at høre om deres fejl og altid det som ikke er lykkes for dem; det er HER jeg lærer noget om personen og virksomheden.

Fejl er fatale

Når jeg er sparringspartner for ledere, møder jeg løbende ledere som er dødsangste for at begå fejl – det er superærgerligt fordi det også hindrer dem i at prøve nyt, satse og udvide deres horisont.

Nogle af dem mener sågar at det er fatalt at begå fejl! Hvad tror du det gør ved deres risikovillighed, og hvordan påvirker det organisationen?

Personligt mener jeg at vi i disse år netop skal turde at gøre noget nyt og anderledes, og det sig værende lige fra måden vi driver en bank på, til hvordan man udvikler produkter (fx at turde lave mere open innovation).

Mine egne medarbejdere begår også fejl – til tider flere end andre gange. Personligt er jeg large – men hvis det er tankeløshed, sløseri eller sågar dumhed der står bag, bliver jeg, som alle andre, lidt træt i fjæset over det. Men skyldes fejlene at de har satset, ønsket at udvikle og forandre og skubbe til normerne, belønner jeg de fejl der måtte opstå. I min verden er der altså forskel på gode fejl og dumme fejl. Man kan dog ikke begå den samme fejl to gange, det er dælme dumhed.

At begå fejl er det der udvikler os

Lykken findes ikke i at have en lang karriere bag sig uden fejl og mangler. Lykken findes i at vide at man KAN tåle at begå en fejl. At du tør sige ”ja, det var en fejl, men nu retter vi den”.

Personligt tør jeg godt satse og gøre noget nyt og anderledes, fordi jeg jo ved at jeg kan tåle modstand, og jeg er ikke bange for at miste min ”status”. Når du holder op med at bekymre dig over hvad andre tænker om dig, mister du din angst for at mislykkes. Og det bliver ikke så vigtigt for dig om du er en succes eller fiasko i andres øjne. Personligt tør jeg derfor løbende øge mine forventninger til min egen karriere og dermed skrue op for sandsynligheden for at ”mislykkes” og derved for at blive ydmyget.

Når du har gjort dèn overvejelse, har du en god ballast så du lettere kan håndtere folks eventuelle hån, og det gør at du lettere kan tåle modgang, og du kan herefter med ro i sjælen kaste dig ud i eventuelle fejl.

Flere ledere – min erfaring er at det især er dem fra generation ”baby boomers” som har manglende respekt for læren igennem fejl, og det smitter af på deres omgivelser, som så heller ikke tør begå fejl (hvilket på sigt handlingslammer en afdeling/organisation). Vi ser eksempelvis hele genernationer af stolte professioner (fx læger) som ikke tør fortælle om deres fejl. Alle begår fejl - spørgsmålet er blot om vi lærer af dem, og det gør vi bedst ved at dele dem med andre.

Skønne fejl

En tilfældighed eller fejltagelse kan i sidste ende vise sig at indeholde masser af muligheder. For Kellogg-brødrene blev en fejl startskuddet til en produktion af de cornflakes, der i dag er kendt over hele verden.

Eller hvad med elektromagneten som H.C. Ørsted, ved en fejltagelse, opfandt.

Bliv fejl klar

Hvordan håndterer du fejl i dag – dækker du over dem, eller deler du ud af dem?

  • Hvordan ser man på det at fejle i jeres organisation?
  • Hvordan har DU det med at fejle?
  • Når du oplever at det ikke går som planlagt,  hvordan får du det så? Løber du fra det, eller tager du ”tyren ved hornene”?  
  • Kan du tilgive dig selv når du har begået en fejl?
  • Når du HAR begået en fejl, da undersøg nøje hvad du kan lære af det (tænk positivt om hændelsen)
  • Lov dig selv at blive endnu bedre på baggrund af det lærte, og missioner om det til andre i dit team så også de får dette syn på at begå fejl, og så de ikke begår dem samme fejl
  • Læring og forandring skabes igennem indsigt i andre måder at anskue verden på, så involver andre i dine fejl så I kan drøfte dem

Perspektiv:

Flere virksomheder rundt omkring ude i verden har fundet ud af at hovedårsagen til at de endnu ikke har reddet hele verden, er at man ikke er villig til at dele de fejl man har begået (på tværs af organisationer og lande), og derfor lykkes man ikke med de mange dyre og omstændelige projekter. 

Få meget mere konkret inspiration om fejl her – se denne korte tankevækkende film:

http://www.ted.com/talks/lang/en/david_damberger_what_happens_when_an_ngo_admits_failure.html

Held og lykke med alle dine fej – og husk at dele dem med os andre – det er DET vi lærer noget af.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Soulaima skriver Skriv dig op