Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE

Er du typen som man fyrer?

10.101 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
17 March 2012

Er du blevet fyret? Frygter du at blive fyret? Hvis ja – hvorfor egentlig …?

Læs med, og få opskriften på hvordan du undgår at blive fyret nu og i al evighed ;-)

Er du måske én af dem som aldrig er blevet fyret, og derfor mener at du er særlig god eller dygtigere end andre? Læs med her, og find ud af om det måske ikke mere handler om at du er taktisk (også endda på den der u-fede måde) – læs med, og find ud af hvorfor det på ingen måde er en fordel aldrig at være blevet fyret.

Er du typen som bliver fyret?

Tro det eller ej, der findes 3 typer af mennesker som oftere end andre står med en fyreseddel i hånden. De har et særlig talent for at blive fyret, kan man sige. De fleste virksomheder ønsker som udgangspunkt at vækste, og det kan de ikke hvis de består af for mange typer der konstant udfordrer den måde de arbejder og tænker på. Så kan man altid diskutere om vi fyrer dem som reelt skaber værdi eller vækst. 

Der er 3 typer som virksomheder fyrer:

 •  “Nej-sigeren” – ham der altid og konstant siger nej til fornyelser og forandring. Virksomheder ved det koster penge, mange penge, at medarbejdere ikke er forandringsparate. I disse år sker der en udskillelse. Man sorterer i højere grad dem fra som ikke er for forandringer, og som ikke er nogenlunde positive over for løbende justeringer i organisatioen og sammensætningen af kollegaer, opgaver mv. Denne type er også brokkerøven. De spreder generelt en dårlig stemning, og flere kollegaer undgår samvær med denne type.
 •  “Offeret”– Denne type ser hele tiden sig selv som et offer. Har en mentalitet som bedst beskrives som “offer”. Folk gider ikke ofre. Kom ind i kampen, og vis noget gejst og energi og kraft og mod.
 •   “Udfordreren” – personen som trives med at sætte spørgsmålstegn ved det eksisterende, og som gerne vil forandre og forbedre og forædle. Har typisk en lav eller ingen autoritetstro og er derfor kun mulig for de bedste ledere at lede. Typisk en meget værdifuld medarbejder -  men til tider umulig at lede, for de kan selv!

Sådan undgår du at blive fyret

Drømmer du om aldrig at blive fyret i frygt for at stå med skammen, den usikre fremtid, eller fordi du er for doven til at sætte dig ind i et nyt (og måske endda bedre) job?

Her er mine 6 basale råd:

1.    Skil dig ikke ud

Det er vigtigt ikke at skille dig ud. Hvis du skiller dig for meget ud, er der større chance for at man lægger mærke til dig på godt og ondt. Skiller du dig ud, får man øje på dig. Onde tunger påstår at de 20 % som dukker sig, i mindre grad bliver fyret end de som skiller sig ud.  Vær lidt ligesom en struds – gem dig når bølgerne går rigtig højt!

Undgå derfor også at komme mere i pressen end chefen. Chefer bryder sig ikke om udfarende medarbejdere der får ”limelight”. Så er du aktiv i din fritid som blogger, håndboldspiller, spejderleder eller noget helt 10. som gi'r dig omtale – så tænk dig om. Chefer bryder sig ikke om det. Især ikke hvis de selv slider med at få omtale til trods for en tung PR-indsats.  Du må heller ikke skinne – i hvert fald ikke mere end chefen. De færreste chefer bryder sig om at omgive sig med folk der skinner som sole, mens han mest af alt selv minder om en halvslukket arkitektlampe

2.    Sig nej tak til talentpriser

Er du et talent, så tænk dig ekstra godt om. De fleste chefer har det o.k. med at du får en intern anerkendelse, så længe chefen selv står bag den. De færreste chefer bryder sig om at du modtager en eller anden talentpris, kåring el.lign., f.eks. fra det lokale erhvervsråd, lokalavisen osv.

Ledere har det bedst med at være dem som udvælger talenterne. Det stiller ham i et dårligt lys at andre kårer dig. Hans bestyrelse/nærmeste leder vil pludselig stille spørgsmål om hvorfor han som leder ikke allerede FØR udnævnelsen har udråbt dig som talent. Vær især på vagt hvis chefen aldrig selv tidligere har modtaget et ridderslag. Det betyder at han ganske sandsynligvis er negativt indstillet over for talentkåringer osv. 

3.    Vær ven med chefen

Vær ven med alle de ”rigtige” i organisationen. Vær venlig og omgængelig med de mennesker som har magten og indflydelsen.  Folk de er vellidte, har tendens til i mindre grad at blive fyret frem for dem som kun få i organisationen kan lide. Vær derfor en som dine kollegaer sætter pris på, og som de kan lide. Vær Mr. Nice Guy. Kan du holde ud at sl.... andre bagi, er det en fordel (personligt er det UMULIGT for mig; jeg kan bare ikke holde ud at skulle agere enig med nogen jeg er helt uenig med, og kan slet ikke lade som om jeg kan lide en person, hvis ikke det er tilfældet – dét forklarer jo så min manglende evne til at være fastansat). 

4.    Stil ikke kritiske spørgsmål

De fleste chefer kan godt lide at være vellidt - til en vis grad altså. De fleste mennesker – også chefer - kan godt lide at være en del af en god stemning. Det betyder desværre at det kan du udnytte! Vil du være højt på listen over hans favoritter, så begynd at smile til chefen, grin af chefens jokes, og udstil aldrig chefen offentligt. Tal ordentligt til og om din chef – altid. Og find ud af om din chef er til small talk (og gør det), eller find ud af om han er mere til facts og korte, præcise beskeder (så gør det). Gør det som chefen forventer, og kun dèt. Hvis du vil overraske ham, så gør det kun positivt.

5.    Vælg det sikre kort

Gør dit arbejde godt, og skab tilstrækkelige resultater. Vær dygtig, men ikke nødvendigvis meget dygtigere end chefen. Anerkend ham for hans support, opbakning og supervision (også selvom du ikke får nogen af delene).

Vælg et job som har mangament-opbakning fra den øverste ledelse. Overtag ikke en afdeling som løber en usikker fremtid i møde. Vælg et sikkert job som er et positivt fokusområde i strategien og derfor får tilført ressourcer og opbakning. Arbejd hårdt. Vær flittig, imødekommende, fleksibel, og gør det lille ekstra – det overrasker chefen positivt og gør at han bliver afhængig af dig. 

6.    Vælg dine kampe

Ikke alle kampe er værd at kæmpe. Find ud af hvilke kampe din chef mener er vigtige, og kæmp dem. Lad de andre være. Bliv venner med din afdelings fjender så du har et godt overblik over hvorfra dine fjender kommer. Så kan du blive en positiv ressource for din chef, som har travlt med at køre sin egen karriere i stilling, og derfor ikke altid ser had der foregår i afdelingerne.

Skulle du alligevel blive fyret, er min besked: ”Tillykke - du er blevet fyret”, og hvad vil du bruge det til?  Det er sjældent sjovt at blive fyret - det ved jeg altså alt om.

Fordelene ved at være fyret:

 • Du har oplevet en krise i dit liv og har overlevet. Den viden er vigtig fordi du igennem dit liv løbende vil blive udsat for udfordringer, og det er godt for dig at vide at du ikke dør af det.
 • Du får mulighed for at tage dit liv op til revision. Du skal tage stilling til hvor du vil arbejde, med hvad, med hvem og hvorfor. Det er sundt at gøre status i al almindelighed.
 • Du lærer at (re)definere dig selv, for du skal ud at finde et nyt job. Du får plejet og udviklet dit netværk.
 • Du kan ende med et bedre job end det du forlod.

Se dig selv i øjnene. Kunne du have gjort noget anderledes? Hvis ja – hvad? Hvad var egentlig den RIGTIGE årsag til at du blev fyret?

 • Er du blevet fyret af politiske grunde?
 • Var du for ambitiøs
 • Var du for udfordrende?

Hvis du kan svare 2x JA, er din nye karrierevej muligvis at blive selvstændig/freelance-konsulent.

Konsulenter må nemlig gerne være energiske, brokkerøve, krævende, udfordrende og ambitiøse - det er faktisk en fordel.

Jer som kender mig godt, har ikke kunnet undgå at mærke min ironi i dette blogindlæg. Hvorfor skulle du være bange for at blive fyret? Den dag du bliver bange for at blive fyret, mister du den benzin som jeg i bund og grund mener er vigtig i fremtidens vigtigste medarbejdere. Fremtidens stærke profiler tør:

 • Udfordre
 • Forandre
 • Forenkle

Fremtidens medarbejder kan:

 • Brande sig selv, skille sig ud så kunderne husker dig
 • På visse områder være meget dygtigere end chefen
 • Samarbejde med mennesker der er forskellige fra dig selv

Hvis du absolut gerne vil ansættes i en virksomhed (frem for at være iværksætter og selvstændig), så lov mig at du tør caste din næste arbejdsplads så du sikrer dig at den passer til dig. Gå efter et match på kultur og kemi.

Og husk også at se din frygt i øjnene - og hvis det er at blive fyret, så prøv at gå ind i frygten, og lær mere om den. Hvis du lærer din frygt at kende, kan du bryde dens magt.
 Som mennesker bruger vi ofte en del tid og ressourcer på at tænke på eller at leve efter vores angst og frygt – og det hæmmer vores potentiale.

Frygt blokerer for eventyr og udvikling - og adskiller os fra den sande version af os selv.

GOD fornøjelse, og husk så at det ikke behøver at være verdens undergang at blive fyret.

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Soulaima blogindlæg Skriv dig op