Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

Er du typen som man fyrer?

Skrevet af:
16. marts 2012 | 9.312 Visninger | 13 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Soulaima Gourani

Ekspertblogger på Amino om strategi, ledelse og netværk

Er du blevet fyret? Frygter du at blive fyret? Hvis ja – hvorfor egentlig …?

Læs med, og få opskriften på hvordan du undgår at blive fyret nu og i al evighed ;-)

Er du måske én af dem som aldrig er blevet fyret, og derfor mener at du er særlig god eller dygtigere end andre? Læs med her, og find ud af om det måske ikke mere handler om at du er taktisk (også endda på den der u-fede måde) – læs med, og find ud af hvorfor det på ingen måde er en fordel aldrig at være blevet fyret.

Er du typen som bliver fyret?

Tro det eller ej, der findes 3 typer af mennesker som oftere end andre står med en fyreseddel i hånden. De har et særlig talent for at blive fyret, kan man sige. De fleste virksomheder ønsker som udgangspunkt at vækste, og det kan de ikke hvis de består af for mange typer der konstant udfordrer den måde de arbejder og tænker på. Så kan man altid diskutere om vi fyrer dem som reelt skaber værdi eller vækst. 

Der er 3 typer som virksomheder fyrer:

 •  “Nej-sigeren” – ham der altid og konstant siger nej til fornyelser og forandring. Virksomheder ved det koster penge, mange penge, at medarbejdere ikke er forandringsparate. I disse år sker der en udskillelse. Man sorterer i højere grad dem fra som ikke er for forandringer, og som ikke er nogenlunde positive over for løbende justeringer i organisatioen og sammensætningen af kollegaer, opgaver mv. Denne type er også brokkerøven. De spreder generelt en dårlig stemning, og flere kollegaer undgår samvær med denne type.
 •  “Offeret”– Denne type ser hele tiden sig selv som et offer. Har en mentalitet som bedst beskrives som “offer”. Folk gider ikke ofre. Kom ind i kampen, og vis noget gejst og energi og kraft og mod.
 •   “Udfordreren” – personen som trives med at sætte spørgsmålstegn ved det eksisterende, og som gerne vil forandre og forbedre og forædle. Har typisk en lav eller ingen autoritetstro og er derfor kun mulig for de bedste ledere at lede. Typisk en meget værdifuld medarbejder -  men til tider umulig at lede, for de kan selv!

Sådan undgår du at blive fyret

Drømmer du om aldrig at blive fyret i frygt for at stå med skammen, den usikre fremtid, eller fordi du er for doven til at sætte dig ind i et nyt (og måske endda bedre) job?

Her er mine 6 basale råd:

1.    Skil dig ikke ud

Det er vigtigt ikke at skille dig ud. Hvis du skiller dig for meget ud, er der større chance for at man lægger mærke til dig på godt og ondt. Skiller du dig ud, får man øje på dig. Onde tunger påstår at de 20 % som dukker sig, i mindre grad bliver fyret end de som skiller sig ud.  Vær lidt ligesom en struds – gem dig når bølgerne går rigtig højt!

Undgå derfor også at komme mere i pressen end chefen. Chefer bryder sig ikke om udfarende medarbejdere der får ”limelight”. Så er du aktiv i din fritid som blogger, håndboldspiller, spejderleder eller noget helt 10. som gi'r dig omtale – så tænk dig om. Chefer bryder sig ikke om det. Især ikke hvis de selv slider med at få omtale til trods for en tung PR-indsats.  Du må heller ikke skinne – i hvert fald ikke mere end chefen. De færreste chefer bryder sig om at omgive sig med folk der skinner som sole, mens han mest af alt selv minder om en halvslukket arkitektlampe

2.    Sig nej tak til talentpriser

Er du et talent, så tænk dig ekstra godt om. De fleste chefer har det o.k. med at du får en intern anerkendelse, så længe chefen selv står bag den. De færreste chefer bryder sig om at du modtager en eller anden talentpris, kåring el.lign., f.eks. fra det lokale erhvervsråd, lokalavisen osv.

Ledere har det bedst med at være dem som udvælger talenterne. Det stiller ham i et dårligt lys at andre kårer dig. Hans bestyrelse/nærmeste leder vil pludselig stille spørgsmål om hvorfor han som leder ikke allerede FØR udnævnelsen har udråbt dig som talent. Vær især på vagt hvis chefen aldrig selv tidligere har modtaget et ridderslag. Det betyder at han ganske sandsynligvis er negativt indstillet over for talentkåringer osv. 

3.    Vær ven med chefen

Vær ven med alle de ”rigtige” i organisationen. Vær venlig og omgængelig med de mennesker som har magten og indflydelsen.  Folk de er vellidte, har tendens til i mindre grad at blive fyret frem for dem som kun få i organisationen kan lide. Vær derfor en som dine kollegaer sætter pris på, og som de kan lide. Vær Mr. Nice Guy. Kan du holde ud at sl.... andre bagi, er det en fordel (personligt er det UMULIGT for mig; jeg kan bare ikke holde ud at skulle agere enig med nogen jeg er helt uenig med, og kan slet ikke lade som om jeg kan lide en person, hvis ikke det er tilfældet – dét forklarer jo så min manglende evne til at være fastansat). 

4.    Stil ikke kritiske spørgsmål

De fleste chefer kan godt lide at være vellidt - til en vis grad altså. De fleste mennesker – også chefer - kan godt lide at være en del af en god stemning. Det betyder desværre at det kan du udnytte! Vil du være højt på listen over hans favoritter, så begynd at smile til chefen, grin af chefens jokes, og udstil aldrig chefen offentligt. Tal ordentligt til og om din chef – altid. Og find ud af om din chef er til small talk (og gør det), eller find ud af om han er mere til facts og korte, præcise beskeder (så gør det). Gør det som chefen forventer, og kun dèt. Hvis du vil overraske ham, så gør det kun positivt.

5.    Vælg det sikre kort

Gør dit arbejde godt, og skab tilstrækkelige resultater. Vær dygtig, men ikke nødvendigvis meget dygtigere end chefen. Anerkend ham for hans support, opbakning og supervision (også selvom du ikke får nogen af delene).

Vælg et job som har mangament-opbakning fra den øverste ledelse. Overtag ikke en afdeling som løber en usikker fremtid i møde. Vælg et sikkert job som er et positivt fokusområde i strategien og derfor får tilført ressourcer og opbakning. Arbejd hårdt. Vær flittig, imødekommende, fleksibel, og gør det lille ekstra – det overrasker chefen positivt og gør at han bliver afhængig af dig. 

6.    Vælg dine kampe

Ikke alle kampe er værd at kæmpe. Find ud af hvilke kampe din chef mener er vigtige, og kæmp dem. Lad de andre være. Bliv venner med din afdelings fjender så du har et godt overblik over hvorfra dine fjender kommer. Så kan du blive en positiv ressource for din chef, som har travlt med at køre sin egen karriere i stilling, og derfor ikke altid ser had der foregår i afdelingerne.

Skulle du alligevel blive fyret, er min besked: ”Tillykke - du er blevet fyret”, og hvad vil du bruge det til?  Det er sjældent sjovt at blive fyret - det ved jeg altså alt om.

Fordelene ved at være fyret:

 • Du har oplevet en krise i dit liv og har overlevet. Den viden er vigtig fordi du igennem dit liv løbende vil blive udsat for udfordringer, og det er godt for dig at vide at du ikke dør af det.
 • Du får mulighed for at tage dit liv op til revision. Du skal tage stilling til hvor du vil arbejde, med hvad, med hvem og hvorfor. Det er sundt at gøre status i al almindelighed.
 • Du lærer at (re)definere dig selv, for du skal ud at finde et nyt job. Du får plejet og udviklet dit netværk.
 • Du kan ende med et bedre job end det du forlod.

Se dig selv i øjnene. Kunne du have gjort noget anderledes? Hvis ja – hvad? Hvad var egentlig den RIGTIGE årsag til at du blev fyret?

 • Er du blevet fyret af politiske grunde?
 • Var du for ambitiøs
 • Var du for udfordrende?

Hvis du kan svare 2x JA, er din nye karrierevej muligvis at blive selvstændig/freelance-konsulent.

Konsulenter må nemlig gerne være energiske, brokkerøve, krævende, udfordrende og ambitiøse - det er faktisk en fordel.

Jer som kender mig godt, har ikke kunnet undgå at mærke min ironi i dette blogindlæg. Hvorfor skulle du være bange for at blive fyret? Den dag du bliver bange for at blive fyret, mister du den benzin som jeg i bund og grund mener er vigtig i fremtidens vigtigste medarbejdere. Fremtidens stærke profiler tør:

 • Udfordre
 • Forandre
 • Forenkle

Fremtidens medarbejder kan:

 • Brande sig selv, skille sig ud så kunderne husker dig
 • På visse områder være meget dygtigere end chefen
 • Samarbejde med mennesker der er forskellige fra dig selv

Hvis du absolut gerne vil ansættes i en virksomhed (frem for at være iværksætter og selvstændig), så lov mig at du tør caste din næste arbejdsplads så du sikrer dig at den passer til dig. Gå efter et match på kultur og kemi.

Og husk også at se din frygt i øjnene - og hvis det er at blive fyret, så prøv at gå ind i frygten, og lær mere om den. Hvis du lærer din frygt at kende, kan du bryde dens magt.
 Som mennesker bruger vi ofte en del tid og ressourcer på at tænke på eller at leve efter vores angst og frygt – og det hæmmer vores potentiale.

Frygt blokerer for eventyr og udvikling - og adskiller os fra den sande version af os selv.

GOD fornøjelse, og husk så at det ikke behøver at være verdens undergang at blive fyret.

Læs også


Kommentarer

Potentialeudvikling   den 17-03-2012 kl. 09:47

Du er skøn, Soulaima. Og noget af det bedste ved at være sin egen er, at selv når sandheden er ilde hørt, kan man udtrykke den frit;-)

Er kommentaren brugbar? 2 0
Jimi Hove   den 17-03-2012 kl. 11:18

Dette her indlæg er ren George Bernhard Shaw, fra hvem dette citat er taget :

"The reasonable man adapts himself to the world. The unreasonable man adapts the world to himself. All progress depends upon the unreasonable man."

Er kommentaren brugbar? 2 0
Lise Halskov   den 17-03-2012 kl. 11:47

Skønt indlæg, og hvor har du ret! Meget af tabuet ved at blive fyret er jo heldigvis væk efterhånden, fordi snart sagt alle mennesker har prøvet det - da der var mest opgang i økonomien, var det en lidt hårdere omgang at klare, fordi det lå lidt i luften, at man nok enten ikke var dygtig eller måske var brok-røv. Mange hilsener Lise

Er kommentaren brugbar? 2 0
Ole   den 17-03-2012 kl. 23:24

Det må jeg sige, det er det klogeste jeg har læst idag. Bravo.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Jesper Norbøll   den 18-03-2012 kl. 19:40

Genialt indlæg Soulaima!

Jeg må indrømme at jeg efter at have læst de første par afsnit tænkte noget i stil med "Det må være en joke... eller også så er hun kommet til at bytte om på to indlæg og har lagt et rettet imod kommunale ansatte på Amino ved en fejl".

Men efter at have læst lidt videre fangede jeg ironien.

Du har så evigt ret i at man virkelig skal gøre op med sig selv om man vitterligt var på den rette hylde hvis man har modtaget en fyreseddel. Jeg skrev selv i går et indlæg på min ekspertblog her på Amino (det er så bare ikke i skrivende stund lagt online men bliver det forhåbentligt snart), hvor i jeg bl.a. skriver om det at blive fyret og finde ud af at det var den gale hylde man har ligget på i sit arbejdsliv.

Men vi skal så ikke glemme at der også er mange ansatte i disse tider som bliver afskediget - også selvom de er værdsatte, dygtige og kvalificerede medarbejdere. Men der er simpelthen bare ikke økonomisk mulighed for virksomhederne for at have dem ansat. Endvidere er der jo så også den type mennesker som hviler bedst i sig selv ved at have et normalt 8-16 job og hvor arbejdsdagen bare er noget man skal igennem, lønnen indkasseres i slutningen af måneden og det er uden for arbejdslivet at livet leves, hvor Vild med Dans, X-Faktor og håbet om den store lottogevinst udgør milepælene. Den type mennesker er der altså også rigtig mange af. Det er ikke uden grund at vores nuværende regering ser ud som den gør.

/Jesper

Er kommentaren brugbar? 0 0
Kenneth   den 18-03-2012 kl. 19:47

Hej Soulaima

Det er ikke ret tit at jeg er enige i dine blog indlæg, tværtom, så virker de tit meget virkeligheds fjern.

Men når du rammer rigtigt, så skal du også have det at vide.

Jeg har oplevet dette ekstrem meget. Ikke at jeg selv er blevet fyret, tværtom, jeg har altid sørget for at sætte mig på noget som kun jeg kan, og det gerne på noget der er dyrt at spilde.

/Kenneth

Er kommentaren brugbar? 0 0
Soulaimagourani   den 18-03-2012 kl. 20:33

@kenneth - skønt jeg kan overraske selv dig:)

Tak for rosen..

Er kommentaren brugbar? 0 0
Sophie Løhr   den 19-03-2012 kl. 17:00

Soulama! Spot on og hvor er det dog tankevækkende og lidt skræmmende.. Tingen er jo at man som ansat blot skal vide, at man er en vare. Den dag du acceptere at det er sådan det forholder sig, er den dag du bliver en god arbejdskraft eller en rigtig god iværksætter ;-)...  

Er kommentaren brugbar? 0 0
Sophie Løhr   den 19-03-2012 kl. 17:00

Soulaima :-) Sorry

Er kommentaren brugbar? 0 0
Jesper Gotthelf Jensen   den 27-03-2012 kl. 05:22

Tak Soulaima.Jeg vil grundigt genoverveje min fyring for 12 år siden. Det gør mig hel stolt over at være blevet fyret. Når jeg tænker tilbage, husker jeg lige præcis de 6 beskrevne (fornuftige?) karaktertræk hos mine kollegere, som blev hængende i firmaet, mens jeg blev fyret. En af de andre sad endda og overvågede min arbejstids længde for , at give min chef en grund til at fyre mig. Din blot får mig endvidere til at tænke på en lille bog skrevet af en vaks lille fransk dame, som netop blev fyret, fordi hun ikke passede ind i det pleaser- cirkus, som mange firmaer jo er. Hun beskriver nemlig med god humor alle de groteske typer, som findes på de fleste arbedspladser. En Af hendes konklusioner er, at hvis man vil have et stykke arbejde udført, skal man gå til praktikanten eller en anden løstansat, da det er de eneste, der udfører et reelt stykke arbejde.

Er kommentaren brugbar? 0 0
Mahmoud   den 16-05-2013 kl. 21:56

for mig var der et stor letelse at jeg blev fyret. ikke økonomisk. det er det hårste. efter jeg blev ledig, så var det tid til øge min kompetancer. bland andet tog jeg Princ 2 cetificerigen. Og jeg var heldig og uheldig at fik nyt job, dog har ikke fået ansatelses kontrakt og har ikke fået den løn jeg blev lovet. Nu siger jeg selv op. Nej det er ikke domt. hvad gør du når du få 7600 mindre end det du blev lovet!!!!!

Er kommentaren brugbar? 1 0
Mette Øllegaard   den 19-02-2014 kl. 20:39

Jeg kan kun konkludere, at jeg må være på vej til at blive fyret:-)

Er kommentaren brugbar? 1 0
Trine Winkel   den 31-10-2014 kl. 07:59

Virkelig alletiders blog👍

Guldkorn på guldkorn

Og måske skulle jeg blive konsulent en dag 😜

Fra hende der er blevet fyret 3 gange - fordi jeg kan

manglede autoritetstro, landede i en skæv kultur og fordi jeg bare ikke kunne sl*** chefen bagi. Første gang lærte mig fyring faktisk er en ven.

Tak for en god morgenvækning

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: to + ti =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Soulaima skriver


Lær af de bedste!

Bliv en formidabel foredragsholder. Brug dine talegaver til at sælge dine produkter. Gør din nysgerrighed til en forretning.

Overkom nervøsitet og få mere magi i dit liv. Kom med i Anne & Soulaimas Fitness Center for Foredragsholdere. 

Læs mere - Nerdy Speakers


   


Soulaima på Twitter

Hvis du vil have besked når Soulaima og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer