Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Soulaima Gourani Det har sin pris at være ”Mr. Nice Guy”

Det har sin pris at være ”Mr. Nice Guy”

4.320 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
28 February 2012

- Find ud af om det er en fordel at være et dumt svin  - er du en Gandhi eller Freddy Krueger?

Forleden dag skrev jeg på min FB-væg at jeg var i gang med at skrive denne blog. Ikke mange sekunder efter kom denne historie frem:

“Hvis du skriver blog om emnet "Mr Nice guy" så glem ikke denne detalje: ”kunderne altid vælger at betale "mr. Nice guy" til sidst, hvis de har problemer med pengestrømmen.  Jeg har en kunde, som glad skriver på Facebook, at han lige er kommet hjem fra dyr rejse eller lige har købe en hund osv., men betale mig sølle 10.000 kr. det kan han ikke finde ud af. I sådanne tilfælde kunne jeg godt tænke mig at være "mr. Absolutely not very nice guy"”

Et ”30 % dumt svin"

Kan du genkende dig selv i denne historie? Jeg kan sagens genkende mig selv. Ikke så få gange har jeg lavet aftaler med underleverandører (andre iværksættere) om samarbejde, eksempelvis køb af deres rådgivning, hjemmeside og andre lavpraktiske opgaver og kompetencer. Når vi sidder og aftaler opgavens art, omfang og beløb, er der ingen ende på deres begejstring for at få opgaven og dermed tjene gode penge. Men når så opgaven skal løses, er der ingen eller kun ringe respekt for deadlines eller sågar kvaliteten. Det har undret mig meget indtil jeg fandt ud af at jeg er simpelthen alt for sød og giver alt for vide rammer i visse typer opgaver.

Jeg oplever at mine opgaver/behov – over tid - bliver mindre og mindre prioriteret, og jeg skal hele tiden følge op og nærmest sige "bebe" for at få opgaven løst til rette tid i aftalt kvalitet. Og samtidigt skal jeg betale min faktura og bukke og sige TAK! Senest for et par dage siden oplevede jeg dette. NU har jeg derfor besluttet mig for at festen stopper. Fremover vil jeg være et ”30 % dumt svin.” 

Men det strider faktisk imod mine principper. Grundlæggende mener jeg jo at man godt kan være sød og stadig virke konsekvent og seriøs. At jeg godt kan sige fra på en ordentlig måde – og SAMTIDIGT være sød. Men belært af erfaringer er det virkelig nødvendigt nogle gange at hæve stemmen og banke hårdt i bordet – uden at smile, og det sig værende over for voksne mennesker (sygt ikke).

Det frustrerer mig virkelig, for jeg har slet ikke lyst til at hive den hårdhed frem i en samarbejdsrelation. Det er lettere med mine medarbejdere som arbejder dedikeret og målrettet mod et fælles mål. Der synes jeg ikke jeg har brug for at være hård. Derimod synes jeg at kvaliteten og dedikationen fra underleverandører er stærkt svingende. Det gode samarbejde med ivrige og dygtige samarbejdspartnere er simpelthen en reel mangelvare, hvis du spørger mig.

Jeg må indrømme noget: Jeg bærer selv en stor del af skylden i dette fordi:

  • Jeg åbenbart vælger de forkerte underleverandører (vi har for forskellige værdier)
  • Jeg bliver tilsyneladende for let begejstret over folk som taler godt for sig ;-(
  • Jeg er ikke striks nok med at sætte helt klare mål a-la-gul-stue-i-børnehaven
  • Jeg er ikke konsekvent nok når de begår fejl eller ikke leverer (fordi jeg har for travlt)
  • Jeg er ikke god nok til at sige til folk ”hvordan synes du selv du løste opgaven?”
  • Jeg er optaget af at de ikke synes jeg er en uretfærdig hård banan (og hvilket bull-shit!)

Kort sagt: Jeg overvurderer simpelthen folks kvaliteter, arbejdsiver og ambitioner på deres egne og deres forretnings vegne.

Nogle gange forstår jeg simpelthen ikke at folk kan have en forretning der løber rundt, for deres tilgang til kunder/service er bare helt hen i skoven. 


Gandhi eller Freddy Krueger?

Selvsagt skal vi være søde ved hinanden og gøre gode gerninger for hinanden. Det vil jeg ikke sætte spørgsmålstegn ved. Du lever oven i købet længere hvis du gør gode gerninger. Så ud over at det er dejligt at hjælpe andre, så er det også sundt for din sjæl. 

… Og så er det i øvrigt medfødt at du gerne vil hjælpe andre. Tidligere mente man faktisk at vi mennesker er født som gennemført egoistiske væsener, og at vi først gennem barndommen lærer at have omtanke for andre! Ny forskning viser at tendensen til altruisme (begrebet altruisme = at interessere sig mere for andres ve og vel) i høj grad ER medfødt, og det er en fordel, da det bidrager til ”flokkens” overlevelse. Så det er faktisk svært for dig at lade være med at hjælpe andre. Det er sådan set meget positivt.  

Men det er faktisk muligt at være for sød. Hvis du finder dig selv i gentagne situationer hvor du er sød ved andre på bekostning af dig selv, så lider du måske af at være en “people pleaser” – og det er faktisk et ret stort problem - især hvis du er virksomhedsejer, iværksætter og leder. I mange år har vi haft fokus på værdibaseret ledere, involverende ledelse osv. Det hele kan blive sovset lidt for meget ind i ”Mr. Nice Guy” – lidt stenaldermand-attitude kan faktisk være en fordel engang imellem.

Og så skader det faktisk din karriere at være for sød. Undersøgelser foretaget på 1.500 personer over en periode på 20 år viser desværre at er du alt for sød, hindrer det dig i at nå helt til tops i erhvervslivet (hvis det er det som du da drømmer om). Man har også fundet ud af at de som grundlæggende af natur er blide og søde, tjener mindre end hende som til tider tør være det modsatte. En leder må kunne veksle  imellem at være venlig og uvenlig.

Kom godt i gang med at balancere og dosere Mr. Nice Guy:

Er du sådan en sød person som hjælper andre hele tiden, og som hele tiden er tilgængelig for andre? Hjælper du ligefrem andre for meget?

Hvornår er for meget? Det er det når du føler dig helt udslidt. Føler du ofte at folk ikke gengælder dine gerninger?  Render du ligefrem rundt med en opfattelse af at folk er lidt utaknemmelige? Hvordan oplever du at din venlighed fordrer eller hindrer din karriere? Oplever du eksempelvis at leverandører eller medarbejdere eller kollegaer ”pisser” på dig og jeres aftaler? Føler du de løber om hjørner med dig, og er det svært at skære igennem (og dermed risikere at fremstå som et dumt svin)?

Vil du gerne ændre på dette?

Du behøver ikke være et dumt svin fordi du sætter grænser op og siger til folk at nu holder festen, og at nu skal de sørme se at få betalt deres faktura til dig, eller at det de har leveret, bare ikke er godt nok.

3 konkrete tips

Jeg har et par tips til dig som du kan overveje at implementere i din hverdag så du får en bedre balance imellem på den ene side at være for sød og så at være et dumt svin.

  1. Tag vare på dig selv.
    Vær sikker på at du tager vare på dig selv først og fremmest. Du er for sød hvis du hele tiden sætter andres behov i første række og udskyder dine egen behov og opgaver. Husk: Du kan ikke tage dig af andre hvis ikke du tager dig af dig selv. Vær sød og venlig mod andre, men du skal også turde at være det modsatte.
     
  2. Sig NEJ.
    Der er intet galt i at sige nej til folk. Det er faktisk helt okay at du ikke kan hjælpe alle, eller ikke kan være noget for alle. Tænk eksempelvis over hvordan du styrer din kalender. Hvor meget udretter du for dig selv kontra for andre. Er der en balance i dine prioriteter? Griber du alle de bolde der bliver kastet til dig, eller griber du kun de bolde som giver dig mening?
     
  3. Brug dine ressourcer optimalt. Du har begrænsede ressourcer såsom energi, tid, penge, vilje og disciplin. Det er derfor vigtigt at du implementerer positive ritualer i dit liv hvor du gør op hvad du vil bruge dine ressourcer på. Gør det hver uge eller sågar hver dag. Personligt starter jeg hver dag med at lave en liste over de 3 væsentligste ting jeg vil udrette. Jeg har en liste som jeg hver måned gennemgår som handler om opgaver, mennesker jeg vil se og mødes med, og jeg kender formålet. Det gør det lettere for mig at prioritere

Deltag i debatten, og lad mig vide hvad du synes. 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Soulaima skriver Skriv dig op