Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Soulaima Gourani Er du en sur og tvær brokkerøv? Bliv ved med det - det er en fordel!

Er du en sur og tvær brokkerøv? Bliv ved med det - det er en fordel!

7,505 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
28 May 2011

M&M kultur - Er du også træt af at skulle have JA hatten på?

..den gode nyhed er at det behøver du heller ikke have. Oplever du at folk beder dig om at være mere ”JA-agtig”?

Du har sikkert også arbejdet med JA processer hvor du skal være positiv, og ikke må kulegrave eller stemme en ide ned, når den bliver fremlagt.  Det er ofte forbudt at sige nej og men!

Du er med andre ord PÅLAGT at være positiv og imødekommende. Tanken er sympatisk men holder den i retten? Dem som i sin tid fandt på dette, mente sikkert, og i god tro, at des flere ideer, des flere muligheder. Og fordi ingen må sige nej, oplever dine medarbejdere ingen frygt, og de bliver mere kreative. Jeg har oplevet dette når vi brainstormer på nye initiativer og i forretningsudviklingsprojekter.  

I de senere har de fleste virksomheder taget ”Brainstorm” værktøjer til sig, og bruger det flittigt for at få (mange) ideer på kort tid eller som et værktøj i en innovationsproces. Det at være i så positiv er tit et krav i sådanne processer.

GLÆDES DIKTATUR

I sidste uge var jeg i Norge, og stødte på Eva Grinde (journalist på Dagens Næringsliv - som er a` la Børsen), som har skrevet om hvordan vi bør gøre op med "JA hysteriet". Hun nævner at vi er underlagt et ”GLÆDES -DIKTATUR”.

Jeg blev så inspireret af hende, at jeg gerne vil dele tankerne med dig. 

Eva fortæller blandt andet at dette ”glædes diktatur” hurtigt kan blive lige så undertrykkende som reel ”management by fear” hvor chefen ofte er en autoritær nærmest militant og psykopatisk person, som leder de ansatte igennem trusler og frygt.

Groft sagt har du tre muligheder og alternativer:

  • På den ene side har du mulighed for at beordre at alle er sådan ”Ja- Hurra- til –alle- ideer- agtig”
  • eller du kan forlange at holde fast i jeres ”vi-finder-altid-mindst 5 fejl-kultur”
  • eller du kan bede alle om at være engagerede og oprigtige

Nyskabelse kommer ikke igennem positive miljøer

For et par dage siden var jeg til en konference hos Nykredit. Vi skulle mødes og drøfte finanskrisen og tiden herefter. Jeg taler med én af branchens absolutte økonomer. Han fortæller mig, at når økonomer er sammen i eksempelvis kreative processer, er deres fordeling  og bidrag fordelt således: 5 % passion og 95 % fejlfinder attitude.

Det er ret interessant at lave innovationsprojekter i sådan en kultur.  Nogen vil påstå innovation i sådanne miljøer er umuligt. Jeg er uenig.

Man bør blot have fokus på at de fleste virksomheder har brug for kreativitet og at komme på ideer. De kan de stimuleres til at kunne. Deres innovations evne er deres samlede evne til at føre alle deres kreative ideer ud i livet. Det første er livsnødvendigt for de fleste industrier, også i din. Men langt fra nok til at sikrer det sidste.

Flere forskere har stået i kø for at sige at glæde, humor og selvledelse er limen, som sikrer at innovation sker (alias glædes diktatur). Jeg er, igen inspireret af Eva, uenig. Dette bekræftes af mine erfaringer igennem min karriere hos eksempelvis UM, HP og Maersk Data har jeg ikke oplevet at medarbejdere er mere kreative fordi de er overladt til dem selv i et i falsk positivt miljø.

Med andre ord behøver chefen ikke være coach, flotte farver på væggene, frugtkurv og massage for at dine medarbejdere er kreative og innovative.  

Forbudt at være positiv

Det er min erfaring at de, der er kreative og idèrige, er det fordi de brænder for sagen, og fordi de er oprigtige involverede. Deres evne til at være innovative skyldes derimod dig og din ledelse. Kan du skabe mening i jobbet for dine medarbejdere? Hvis ikke, så er konsekvensen at du bare får løst en opgave – effektivt ja – innovativt nej. Skab mening eller forsvind!

Eksempelvis har jeg forbudt min nye højre hånd at være positiv. Misforstå mig ret..hun er da ret glad og sådan!! Hun er faktisk et ret positivt menneske. Hun må bare ikke rose mit arbejde. Dèn aftale har vi indgået.

Hun må ikke sige, hvis noget af det jeg siger, skriver eller gør, er godt. Hvis hun vil rose, kan hun gøre det til sine venner eller hvem hun nu drøfter mig med.

Jeg har ikke brug for hendes ros. Det har jeg ikke brug for! Det bliver vi i virksomheden ikke dygtigere af. Jeg har behov for at hun som min nærmeste assistent og højre hånd er konstruktiv og kritisk. Hun er vildt dygtig, og jeg vil hellere høre hendes forbedringsforslag.

M&Ms fælden

Du har til gengæld et STORT medansvar for jeres samlede innovationsevne. Det kan være din evne og vilje til eksempelvis at finde finansiering eller at ændre en arbejdsmetode. Det som dræber innovation er det som jeg kalder for M&Ms. Det står for Møde og Manager.

Timelange møder, og de mange elendige underuddannede mellemledere ødelægger mere end de gavner. Er du i tvivl?

Nævn mig dine seneste 8 møder, og fortæl mig hvad du fik ud af at holde dem? Spørg dine medarbejdere om hvilken værdi deres nærmeste manager har for dem, og deres kreativitet og innovation ;-)  

Velkommen konflikter og uenigheder

Det er min erfaring, at hvis du tør lade folk blive uenige, give plads til misforståelser, fejl og temperament driver du mere innovation, end hvis du forlanger, og holder på at vi alle skal rende rundt og hælde sirup ud over hinanden.

Smid ”Feed back burgeren” ud og hils brokkehovederne velkommen

Danske lerede er også ret glade for den såkaldte ”feed-back burger” hvor du, når du skal give kritik, starter med at sige noget positivt, så kommer der kritik/feedback, og så pakker vi det igen ind i noget positivt! Glem denne metode. Sig det nu som det er! Du vil stimulere en kultur, hvor man siger tingene, som de reelt er.  

Gør alt hvad du kan for at få brokkehovederne til at forblive autentiske og engagerede. Dem som brokker sig, giver dig reel ærlig feedback er vigtige for dig. Nogen vil påstå de er vigtigere end alle dem som er ih åh så positive hele tiden – er de det fordi er bange for at miste deres job, eller fordi de reelt ER så positive?  

Mit bedste innovationsråd

Sørg for at dine kompetente medarbejdere er åbne, ærlige og som tør gå hele vejen, for at sikre at I også har en forretning om 1-3 eller 10 år.

Men befri for guds skyld jer selv for glædes diktaturet – det er OK ikke at være positiv hele tiden – bare det kan omdannes til reel innovation.  

 

     

  

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Soulaima blogindlæg Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere