Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Soulaima Gourani Sådan får du folk til at hjælpe dig igen og igen...

Sådan får du folk til at hjælpe dig igen og igen...

7.929 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
30 April 2011

3xTak Strategien

Igennem de seneste 10 år med intens arbejde med netværk og relationer, begynder jeg at se et tydeligt mønster. Vil du hjælpes igen og igen? Har du brug for at folk anbefaler dig og er din ambassadør?  hvis ja, må du udvikle en såkaldt "TAK Strategi".

Udover at du får folk til at hjælpe dig igen og igen, får du faktisk også en større livsglæde. University of California har lavet diverse undersøgelser som viser at, en daglig taknemmelighed med en dertilhørende aktiv takkestrategi resulterede i højere rapporterede niveauer af entusiasme, vilje, opmærksomhed og energi. Forskning viser også at folk som er taknemmelige, synes at være langt mere tilbøjelige til at hjælpe andre med et faglig, professionelt eller personligt problem, og tilbyder følelsesmæssig støtte til andre. Det handler om taknemmelighed og den handler om at give noget tilbage, og indirekte styrker vi hinandens relation, og fører til tilfredsstillende, meningsfuld og lykkelige liv for begge parter.

Der skal 3 til...

Nøglen er at du skal takke en person 3 gange, hvis du ønsker vedkommende skal hjælpe dig igen og igen. Takker du kun én gang, hjælper folk dig oftest kun den ene gang. Hvis du ønsker folk skal hjælpe dig mere end én gang, skal du derfor skrive dig følgende bag øret: en god måde at pleje en relation på, og få en person til at hjælpe dig igen og igen, er at sige tak, og ved at vise din taknemmelighed – tydeligt og oftere.

Det dårlige nyt er at det ikke er nok at sige tak, at sende en blomst eller overrække en flaske vin. Over tid, har folk, som har hjulpet dig en tendens til at synes, at du er utaknemmelig, hvis du ikke takker for deres hjælp, eller kun takker én gang. De fleste af os takker blot én gang. De fleste af os synes det virker besynderligt at takke igen og igen.

Det er derfor min erfaring at det er en rigtig god ide at udvikle en ”tak strategi”.

TAK Strategi

 En ”TAK Strategi” går i al sin enkelhed går ud på at takke folk 3 gange. Hver gang de har hjulpet dig, eller brugt deres tid på dig, skal du takke dem umiddelbart i forlængelse af deres hjælp. Det er dog ikke tilstrækkeligt med den ene tak.

Lad mig komme med et konkret eksempel; får du eksempelvis et job på baggrund af en rigtig god anbefaling fra én fra dit netværk, bør du takke med det samme! Det gør de fleste, hvis de blot er nogenlunde velopdragne.

Herefter tænker de færreste af os på at gentage vores tak. Min anbefaling er at du, efter endt prøvetid, vender tilbage til ham der hjalp dig med at få jobbet i første omgang, og siger ”tak fordi du anbefalede mig, det betød meget for mig, og nu har vi faktisk valgt, jeg fortsætter i firmaet. Tak”.

Vedkommende vil føle at du er taknemmelig, og stadig husker, og sætter pris på den hjælp du fik.

Efter eksempelvis et år, kan du med fordel takke igen. Du kan eksempelvis vende tilbage, og fortælle hvilke resultater du har skabt, samt at du er stolt og lykkelig for jobbet, og at du gerne vil takke for hjælpen, du fik.

Nu er du simpelthen så taknemmelig, at vedkommende ikke har andre valg end at synes du værdsætter og husker hans bidrag. Hans respons vil umiddelbart være, at hjælpe dig igen, hvis du får behov for det. Skal folk hjælpe dig mere end én gang, må du altså takke mere end den traditionelle ene gang!

Sig og vis din taknemmelighed, når de gør noget for dig, også selvom det de kommer med ikke er gode nyheder.  Du bør eksempelvis også takke folk, som giver dig et afslag. Alene det faktum at en person tager sig tid til at skrive dig en mail, sms eller ringe dig op, bør udløse en tak fra dig. Lad mig beskrive en lille anekdote. 

For et stykke tid siden henvendte en ung mand sig til mig efter jeg havde holdt et foredrag. Han ønskede mig som mentor. Jeg sagde til ham, det kunne jeg desværre ikke være. Årsagen er jeg har alt for travlt, og ikke synes tidspunktet for at have en mentee er passende. Han takker mig fordi jeg trods alt havde valgt at bruge 5 minutter på at tale med ham om det. Han skriver en uge efter vores samtale en mail, hvor han spørger om jeg har ændret mening. Det har jeg ikke, svarer jeg ham tilbage. Jeg beklager overfor ham min afvisning, og beder ham være forstående!  

Han takker mig på en ny mail. Han takker mig, fordi jeg gad svare tilbage!

Hvor mange tror du, jeg hører fra, når det jeg svarer dem tilbage ikke er deres ønskede svar? Ingen.

Han er den første nogensinde som takker mig for et afslag! Det får han min respekt for. Jeg bruger trods alt mange timer om måneden på sirligt at besvare de mange henvendelser jeg får. Et par uger efter denne oplevelse sender han mig en bog. På en lille seddel skriver han:  

”Kære Soulaima, du er optaget af strategi, og eftersom det også er en af mine store lidenskaber sender jeg dig den bog, jeg mener, er den bedste på området.”

Jeg må indrømme at det synes jeg var lidt godt gået, og jeg kan mærke, jeg fatter interesse for ham og hans ihærdighed. Jeg ved, at han har tilmeldt sig et foredrag, jeg snart skal holde. Jeg tror sørme, jeg lige vil gå hen og få mig en snak med ham!

Din takkestrategi bør gælde alle:  

  • ·         folk som hjælper dig.
  • ·         Folk som bruger tid på at besvare en mail, sms eller brev du har sendt dem.
  • ·         Folk som giver bidrage, involvere sig, eller kommer med kritik til dig.
Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Soulaima skriver Skriv dig op