Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Dit netværk virker ikke og du spilder din tid

3,633 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
11 October 2010

Klager du også over at dit netværk ikke virker?

Får du ikke, som forventet, kunder, anbefalinger, kontakter og kontrakter ud af din indsats?
Hvis ja, skal årsagen muligvis findes i din manglende lyst, eller evne til at pleje at dit netværk. Er du i minus på den såkaldte netværkskonto? Det nytter ikke at kontakte en person i dit netværk, som du ikke har talt med i flere år, og spørge om vedkomne kan hjælpe dig med at få en kunde, et job eller noget helt tredje. mange af os har prøvet det i disse tider. En fjern bekendt skriver pludselig " jeg er fyret, og hvis du hører om nogen der kan bruge sådan een som jeg, er jeg frisk". Skriver du tilbage? jeg gør ikke. Har jeg hørt noget fra personen de sidste 4 år? nej, nå så hjælper jeg altså heller ikke, medmindre det ligger ligefor og ikke kræver noget af mig. Fordi nogen kaster en "bold" op, behøver jeg ikke gribe den eller kaste den videre.  

Hvis folk skal ville bruge deres tid på at hjælpe dig, må du gøre dig fortjent til at de hjælper dig.

Du har ingen strategi!
En anden årsag kan være at du kun networker, når du har brug for det.  At networke handler om at networke før du får brug det. Dèn dag, du har mistet dit job, ikke har flere kunder, mister din største eller eneste kunde, mv. er det egentligt for sent at starte med at networke. Du skal networke, før du får brug for det.
Synes du ikke, du får noget positivt ud af dit netværk! eller synes du ikke du får nok ud af den investerede tid du anvender på at networke? Overvej følgende:


1. Er du i minus?
 Er du i minus på netværkskontoen? For at kunne tage noget og for at kunne bede om en tjeneste, må du starte med at give, så folk gider hjælpe dig. Har du planer om en vis person skal hjælpe dig må du bygge din sag op. Jeg bygger min sag op ved at:
Ringe til personen (hav noget begavet på hjerte, som du inviterer personen til)
Skriver til personen (forærer en bog, artikel eller kommenterer noget personen har udgivet, sagt eller gjort)
Beder andre i mit netværk sætte mig i forbindelse med personen, eller beder dem anbefale mig til personen
Kommer til de foredrag, konferencer eller andet som personen deltager i eller taler på
Networker du først, når du har brug for det? At networke handler om at networke før du får brug det. Den dag, du har mistet dit job, din største eller eneste kunde, mv. er det for sent at starte med at networke. Du skal networke før du får brug for folk. Du kan give folk mange forskellige ting: din tid og opmærksomhed, sparring og feedback, anbefalinger, artikler, anmeldelser eller bøger, du har læst, som måske vil interessere dem, du kan kommentere deres status på facebook, linkedin mv. eller du kan invitere dem til foredrag, på gåtur, en forelæsning eller andet. Byg din sag op. Giv, giv, giv og bed så først om hjælp – ikke omvendt! 

2. Er du stalker?
Forfølger du folk? Hvis du allerede har lagt 2-3 beskeder hos en person og han ikke kontakter dig, så kan du roligt antage at vedkomne heller ikke vil gøre det efter nr. 4, 5 eller 6! læs gerne min forrige blog / gider folk dig.../


3. Tager du gidsler?
Afpresser du folk? Husk at det at networke ikke er ”øje for øje, tand for tand” udveksling. Du kan ikke kræve gengæld. Folk skal hjælpe dig af lyst, ikke af pligt. Du spreder god karma i øst, og måske får du en dag god karma tilbage fra vest – vær derfor altid venlig og hjælpsom, for du kan ikke vide, hvem der pludselig står og mangler præcis sådan én som dig – og hvem der så står klar til at anbefale dig. Netværkets veje er uransagelige.
Hvis du beder folk om at anbefale dig til andre i deres netværk, så husk på, at du kan sætte dem i en kilden situation, hvis ikke de har lyst til at anbefale dig. Spørg folk skriftligt, så de kan tænke over det.

4. Har du (for) mange venner?
Har du flest nære venner i dit netværk? Bekendte anbefaler oftere hinanden end nære venner, tænk over det. Måske kan du med fordel networke med færre og så lære dem bedre at kende? Har du et alt for stort netværk, som du forsøger at pleje, er det sandsynligt at du kun kommer til at kende alle meget overfladisk og at I derfor ikke kan drage gensidig nytte af relationen. Du skal måske bare have 10 eller 20 mennesker i dit netværk – hvis bare det er de rigtige!

5. Mangler du PLI?
Har du glemt de gode manerer? Hvis folk hjælper dig, så husk at sige tak og gerne mere end én gang. Tænk i god gammeldags opdragelse: Send takkekort, lykønskningskort, højtidshilsner – ikke som Emma Gad ville have gjort det, men i en moderne, tidssvarende indpakning på rette tid og sted. Glemmer du at svare? Hvis du ikke ringer tilbage og ikke svarer på mails eller sms’er (om end det sker for os alle ind imellem!) så sender du et signal om, at du ikke finder relationen vigtig. Selvom det er tilfældet og/eller du ikke ønsker at hjælpe personen, så er det stadig dårlig stil at undlade at svare. Ros og anerkend folk i dit netværk, så de ved, at du synes, at de er dygtige og at du sætter pris på dem.

6. Beder du om hjælp – forkert?
For få os beder nok om hjælp! folk vil fanktisk gerne hjælpe, men du spørger ikke efter den.
Hvis du beder folk om hjælp, så gør det let for dem at overskue, hvad du gerne vil have hjælp til, hvordan og hvorfor du netop spørger vedkomne om hjælp. Forbered dig altid, så du ikke sløser med folks tid. Vær konkret og sørg for at vedkomne kender omfanget af den ønskede hjælp og hvad du forventer af vedkomne. Overvej at bede om en lille tjeneste, før du beder om den store hjælp, det er nemmere at svare ja til, du får mulighed for at stikke en finger i jorden og så kan I gensidigt vurdere, om I ønsker at gå videre. Bliver du fornærmet ved en afvisning? Hvis en person afviser at hjælpe dig – uanset begrundelsen – så skriv tilbage, at det er i orden og at du takker for, at de har svaret tilbage trods alt, vist overskud og forståelse.  

Jeg afviser folk, hvis ikke de gider gøre sig den umage, og ikke forbereder mig på hvorfor vi skal mødes, men kun forsøger at pirre mig med " hvis vi mødes fortæller jeg mere...." sådan een afviser jeg med 99% sikkerhed.  

HVER gang du vil mødes, eller vil tale med een fra dit netværk (også dem du kender), så gør dig umage med at være en:

  • Interessant samtalepartner
  • Vær forberedt
  • Vær konkret
  • Vær taknemmelig for folks tid 
Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Soulaima blogindlæg Skriv dig op