Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

At Sælge Er At Hjælpe

1,194 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
10 January 2011

Når det kommer til salg, er der 3 slags mennesker.
Den første slags er dem, som jeg, der oplever sig selv som sælger og med stolthed siger ”jeg er sælger”. Det er den slags mennesker der altid har tænkt på sig selv som sælger, og af omverdenen er blevet fortalt at de er typiske sælgere. Lad os kalde ham for Søren Sælger.

Den anden slags, lad os kalde ham Karsten Konsulent, siger ”tjaa… jeg kan da godt sælge, men jeg er bedst til…” Karsten ser sig selv som konsulent, fagmand, assistent eller lignende. Han oplever at det  faglige er forskellen på ham og en sælger. Karsten kan godt sælge, men vil meget heller tale om fakta, informationer og give gode råd i stedet for.

 Så er der den sidste slags, ham kalder vi Ejvind Ejsælger og det er ham der siger ”jeg er ikke sælger…”. Ejvind kan være alt fra selvstændig tømmer til kassemedarbejder i Bilka. Det der udmærker al verdens

Ejvind´er er, at de oplever sig selv langt fra det billede de har af en sælger. De har absolut ikke et ønske om at være som en ”sælger”. Det er min oplevelse af flertallet af os, er enten Karsten Konsulent eller Ejvind Ejsælger.

Det er besynderligt da fakta er:
Vi sælger alle samme hele tiden til hinanden.

Du sælger ideen til din partner om at du skal købe en ny kjole eller en elektronisk næsehårs trimmer. Du sælger ideen til din chef om at du skal have lønforhøjelse. Du sælger ideen til din nabo om at han også klipper hækken på hans side, og du sælger ideen til dine kolleger om, at når de hjælper dig, hjælper du dem en anden gang osv. osv.

 Det der er forskellen på Søren Sælger, Karsten Konsulent og Ejvind Ejsælger er, hvordan de oplever sig selv i forhold til en situation hvor de er sælgere.

Er du en Karsten eller en Ejvind, er din modvilje mod at opfatte dig selv som sælger, sandsynligvis begrænset til en situation, hvor du har noget, som en anden skal betale for. Det mærkelige er, at hele grundlaget for vores samfund og livsstil, er at vi køber og sælger til hinanden. Det til trods, oplever mange at det er negativt at være ”sælger”.

 Den negative oplevelse af at være ”sælger”, har bund i at vi mennesker, hele tiden ubevidst tager summen af alle vores erfaringer og følelser og gør dem til vores mening.

Det kræver konstant opmærksomhed og energi hos dig for at undgå at være et produkt af dine erfaringer og følelser.
Det betyder at den negative oplevelse du måske har af at være ”sælger”, kommer fra summen af alle de erfaringer og følelser du har haft med sælgere.

Hvis summen for dig er at, at alle sælgere er: anmassende, påtrængende, ikke lyttende, påståelige, manipulerende og usaglige, er det forståeligt, at du nægter at opleve dig selv i rollen som sælger.

Aprospros rolle, er det desværre sådan, at mange tror de skal spille en rolle når de sælger. Det er et problem når Karsten Konsulent og Ejvind Ejsælger er TVUNGET til at sælge, at de bare spille rollen som sælger. De tager naturligvis afsæt i summen af alle de sælgere de nogensinde har mødt. Hvis summen er negativ, vil deres rolle afspejle det negative. De bliver en kliché på deres egen opfattelse af en sælger.

Det andet problem med at spille en rolle er at, det bliver en forstillelse og dermed uoprigtigt. Det er ikke længere dig, men dig der spiller skuespil. Det kan man mærke, om ikke andet så underbevidst. Det virker meget bedre at være sig selv, og sælge som sig selv.

 Lad os gå tilbage til salgssituationen, og stille os selv spørgsmålet: hvad er salg?

 Salg er en transaktion af overskud.

 Jeg har køer og mælk, men ingen honning. Du har bier og honning, men ingen mælk. Du får noget af mit overskydende mælk, og jeg får noget af dit overskydende honning.

 Vi bytter det vi har i overskud til det vi har i underskud.

 Altså er det at sælge, at hjælpe hinanden til det vi har i underskud

Du har et underskud af salg i din virksomhed, jeg har et overskud af viden om, hvordan du får mere salg. Du giver mig penge du har i overskud til at få dit salg til at lette, jeg giver dig indsigt og værktøjerne til at dit salg letter. Vi bytter med hinanden. Du hjælper mig til penge, jeg hjælper dig til mere salg.

At sælge er at hjælpe.

Når Karsten Konsulent og Ejvind Ejsælger, først opdager, at de naturligvis skal betragte salg som det det er, nemlig hjælp, så er ordret ”sælger” pludselig lig med ”hjælper”, og DET er sjovere end at være en der er påtrængende, manipulerende etc. etc.

Du har også mere lyst til at være DIG når du oplever, at du hjælper andre. Rollespillet er slut. Det er dig, der hjælper mig. Vi bytter overskud.

Når jeg holder foredrag om ovenstående,  er der altid nogen der siger ”ja, det er fint, men vi skal jo også tjene penge, vi kan ikke leve af at hjælpe”. Det er HELT rigtigt, vi skal hjælpe og tage penge for at gøre det, ellers kan vi jo ikke blive ved med at hjælpe.

Det er netop en transaktion, en byttehandel, hvor jeg hjælper dig til det du har i underskud, mod at du giver mig det du har i overskudSymbolet på overskud er penge. Jeg kan nemlig bytte de penge du giver mig, til det jeg har i underskud.

 Det at sælge, er at hjælpe. Når du tager denne præmis til dig, vil mange andre ting falde på plads; 

  1.   Du kan roligt være dig selv, for du hjælper.

  2.   Du lytter så du kan hjælpe så meget som muligt.

  3.   Du er sympatisk og imødekommende, og har intet ønske om at være påtrængende.

  4.   Du er saglig og fakta orienteret fordi det er den bedste måde du hjælper på.

  5.   Du er alt andet end manipulerende når dit oprigtige ønske er at hjælpe.

  6.   Du tilbyder hjælp og er der nogen der afviser din hjælp er det din hjælp de afviser. Du som person har intet med afvisningen at gøre.

Livet er for kort til at sælge ting du ikke oplever hjælper andre. Hvis dit job er at sælge noget du synes er uhjælpsomt, så stop med det og sælg noget der faktisk hjælper andre. Uanset om du sælger software, søm og skruer eller kaffemaskiner, så kan du kun gøre det (og blive ved med at gøre det) hvis nogen oplever, at det hjælper dem så meget at de vil betale for det.

Vi køber kun når vi oplever at vi får det samme eller mere, end vi giver for det.

Derfor er det mit løfte til dig, at når du oplever at du hjælper når du sælger, vil du blive mere tilfreds, få glade kunder og mere salg.

At sælge er at hjælpe, og tjene penge imens man gør det.

Rigtig god fornøjelse med hjælpen.
SalgsPilot Tony 

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Tony skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere