Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Sprog i farten: Skriv i nutid

19.495 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
11 March 2011

Jeg har gennem tiden fået mange gode råd om at skrive. Et af de bedste fik jeg af min specialemakker under vores specialeskrivning. Hun mente, sproget er mere levende og nærværende for læseren, når man (læs: du, jeg) skriver i nutid frem for i datid.

Den holdning betød til min forbitrelse, at vi skulle gennemskrive mine tekster en hel del - men set i bakspejlet blev de bare bedre. Og jeg lærte noget.

Jeg tænker stadig på det, hver gang jeg skriver. Nogen gange - som fx nu, hvor jeg taler om fortiden og lægger distance til den - skal jeg jo skrive i datid, men andre gange kan fortiden sagtens blive formuleret i nutid.

Forestil dig fx en hjemmeside, hvor du skal opremse en række begivenheder, der skete i 1910'erne.

Eksempel:

Det skete i 1910'erne:

  • Natten mellem den 14. og 15. april 1912 forliste skibet Titanic
  • Den 1. august 1914 udbrød 1. Verdenskrig
  • I 1915 fik danske kvinder stemmeret
  • Skuespiller Ove Sprogøe blev født i 1919 i Odense

Det sker i 1910'erne:

  • Natten mellem den 14. og 15. april 1912 forliser skibet Titanic
  • Den 1. august 1914 udbryder 1. Verdenskrig
  • I 1915 får danske kvinder stemmeret
  • Skuespiller Ove Sprogøe bliver født i 1919 i Odense'

Begge versioner er korrekte. Og det er selvfølgelig et spørgsmål om smag, behag og korrekthed, om det skal hedde det ene eller det andet.

Jeg synes selv, der er mest energi og tempo over den sidste version. Som læser får nutidsformen mig til at ville læse videre. Det giver mig følelsen af, at det er noget, der sker her og nu. Jeg synes, nutidsformen holder teksten i gang, men en del historikere vil sikkert være uenige med mig med den begrundelse, at det jo ikke er korrekt at omtale hændelser, der er sket, i nutidsform. Det er i hvert fald en diskussion, jeg har deltaget i flere gange. 

Det kan være svært at skrive i nutid. Synes jeg. Nogen gange giver det sig selv, om du skal formulere dig i nutid eller i datid, men andre gange har du valgmuligheden.

Når du har valgmuligheden, så tænk over, hvad du vil opnå med din tekst. Vil du skabe en stemning af "det skete i de gode gamle dage" og samtidig lægge distance til teksten, så vælg datid. Vil du skabe en stemning af "her og nu", af tempo og af nærvær, så vælg nutid. 

Men lige meget hvad du gør, så tænk over det, inden du gør det.

 

Tænker du over, om du skriver i nutid eller datid? Hvis ja, hvorfor? Hvis nej, hvorfor ikke? Har du en holdning til brug af nutids- eller datidsform, som du gerne vil dele med os andre? Kommentarfeltet til 'Sprog i farten' er som altid åbent.

 

PS: Hvis du vil høre mig tale om, hvordan du kan lancere din virksomhed eller et nyt produkt i medierne, så kom til Iværksættermesse i Køge lørdag den 26. marts. Jeg er på kl. 12.00. Læs mere på dette link til iværksættermessen.

 

Sprog i farten er skrevet til dig, der har travlt, men gerne vil have her-og-nu brugbare tricks og råd, som kan optimere dine tekster - omkostningsfrit. Blogindlæggene kommer som tommelfingerregel én gang om ugen. Og holdningen til sprog og tekstarbejde er, at der ikke findes regler, men kun principper - og at disse når som helst kan brydes, hvis det gavner formidlingen.

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Nina skriver Skriv dig op