Baggrund
Når vi Internet-teknikere i det daglige er i dialog med andre, glemmer vi ofte at de ikke har et særligt kendskab til Internet. Derfor vil det ofte være at "tale sort" til dem, når vi snakker og blogger om teknik herinde på Amino og andre steder.
På samme tid oplever vi teknikere gang på gang, at kunder har en opfattelse af at webløsninger ikke kan være forbundet med de store omkostninger - Helt fejlagtigt! Om vi som konsulenter fejler eller om kundens opfattelse er helt ubegrundet, vil jeg ikke berøre - blot kommentere at opfattelsen af lav pris findes, og at både konsulenter og kunder er medskyldige.
Jeg vil forsøge at forklare lidt grundliggende om teknikkerne og værktøjerne bag webløsninger for dem som netop ikke er Internet-teknikere, så de har en bedre mulighed for at forstå os teknikere, og hvad der debatteres herinde.
Husk på én ting, når du læser dette indlæg - Der er ingen grund til, at du som kunde eller bruger bør kende til Internet på en teknisk måde, det er ikke at forvente og ikke en forudsætning for at du kan bidrage med indhold og budskaber på Internet.
Internet for de ikke-tekniske
Internet er verdens største sted at mødes og komme i dialog - Det kan de fleste vist godt genkende. Informationen er på et af de øverste niveauer organiseret i temaer, noget vi ser på Internet via en browser (Internet Explorer, Firefox, Safari og andre) som enkelte websites. At kommunikere på Internet kan være så enkelt som at bruge kommentar-felter på eksisterende websites, eller blog-værktøjer såsom dette på Amino. Dette er nok for rigtigt mange, som blot gerne vil bidrage til allerede eksisterende temaer og websites.
For dem som gerne selv vil skabe deres eget tema/website på Internet, findes der er hav af muligheder - Men de er alle mere eller mindre svære at bruge. Et konkret eksempel er en Internet-bruger, som gerne vil lave sit eget website, for at skabe et tema om deres lille virksomhed. Brugeren har besluttet at have tre forskelligt udseende websider på sin website, en som forside, en som indholds-side og en som kontaktformular.
Nu står den utekniske bruger i et dilemma - brugeren ved hvad han/hun vil ha', men ikke hvordan det opnåes. De søger heldigtvis ofte information på Internet og mundtligt blandt vennekredsen. De vil blandt andet få råd om at de kan opsøge Internet-kundige (teknikerne) og få disse til at lave websitet til dem - De får af teknikeren at vide at "de nok skal bruge et CMS system"... CMS??? System??? "Hvad er alt dette", tænker brugeren?
Konsulenters forslag
Konsulenter vil ofte foreslå at løse din opgave ved brug af kendte systemer, af den ene eller anden art - Tredieparts eller selv-udviklede. Uanset kilden til disse systemer, skal du som bruger vide to ting; 1. Det foreslåes ofte som værende den mest bruger-venlige løsning, 2. Indførsel af ethvert system, betyder at du som bruger skal afse tid og interesse i at lære nogle nye arbejdsgange.
For at forstå hvorfor man som bruger så skal lære et website-system, vil jeg kort forklare med et mod-eksempel - alternativet til et system. Alternativet er, at du som bruger selv skal kunne teknikken bag Internet-sider, i bedste fald kun HTML, i værste fald HTML, JavaScript, CSS, et server-sprog og noget database. HTML, JavaScript mv. er alle værktøjer for Internet-teknikere, og ikke noget du som bruger og kunde bør skulle tage stilling til. Hvis du alligevel står i den situation at du skal tage stilling til disse, så kan det være at din konsulent ikke helt har forstået dit udgangspunkt og taget hensyn til det. Når du så evt. har lært disse ny værktøjer, skal du kunne omsætte denne ny og tekniske viden til dit ønskede resultat, noget diverse Internet browsere unødigt besværliggører. Website-systemet håndterer i samspil med din konsulent al denne teknik, og lader dig fokusere på det du egentligt ville - indholdet!
Vejen til dit website
CMS er således én anerkendt og meget anvendt metode til at tilbyde dig, som bruger, kontrol over din websites indhold (tekst, billeder, video), UDEN at skulle besvære dig yderligere. Udbyderen af dit CMS - konsulenten - Vil således typisk håndtere design, og alt det tekniske der skal til for at virkeliggøre dit design som en website. Udbyderen bør også gøre hvad de kan for at gøre systemet tilgængeligt for brugeren, og når dette ikke er muligt indenfor rammerne, så forklare hvordan det kan tilgåes. CMS startede livet som en lille gruppe systemer, men er i dag i bredt omfang brugt som udtryk for rigtigt mange systemer som muliggører administration af et website. Derfor skal man som almindelig bruger (potentiel kunde for CMS) ikke tro at alle CMS systemer har ensartede funktioner at byde på. For eksempel er det ikke alle CMS systemer, som muliggører håndtering af flere websites, eller alle som tillader redaktører på websitet at have individuelle indstillinger for deres redaktionelle-bruger. Derfor er det vigtigt at du som kunde for et CMS eller andet system, forsøger at gøre dig klart hvilke website-funktioner der er; 1. Kritiske, og skal med, 2. "Nice to have" ting, 3. Ting der kan udskydes til fremtiden.
Du kan ellers også typisk indgå en vedligeholdelses-aftale med din konsulent, hvor i aftaler en ugentlig, månedlig eller klippekorts-afregning for udført arbejde på dit website. Således vil din konsulent skulle varetage alt fra teknik til indhold, og du vil som kunde måske syntes at du betaler ganske meget for ydelserne. Det er set og sket før, og gør det vist stadigvæk.
Én ting som jeg gør rigtigt meget ud af, er at råde kunder til at få at vide hvad navnet er på det administrative system, som de vil blive tilbudt, og herefter selv udforske det på Internet. Kig aller-vigtigst på, om det er; Velkendt, Har et stort bruger-forum/brugerskare og om det er vel-etableret (har en relativt lang historik, om ikke andet så kig på systemets version-nummer - 0.0.x er oftest helt nye ligesom 1.0.x, men det varierer!).
Konklusion
At bidrage på eksisterende websites og i temaer, behøver ikke at være mere besværligt end at bruge kommentar-felter på websites eller Amino.dk's blog-værktøjer. For den bruger som ønsker egen kontrol over en website, et samlet tema, vil det ofte være at foretrække at indføre et CMS. Successen af dette CMS vil udover valget af det konkrete (Joomla, Drupal, Typo3) afhænge rigtigt meget af kemien mellem dig som bruger og din konsulent, og hvor godt dette CMS passer til din logiske sans, og ellers forklares af konsulenten. Hvis konsulenten unødigt inddrager dig i tekniske forhold bør du måske overveje at finde en ny, selvfølgeligt efter at have forklaret din frustration først.