Amino Ekspertblog

Ekspertblogger på Amino om coaching og ledelse

Tag nu en beslutning…!

Skrevet af:
27. april 2012 | 2.196 Visninger | 4 kommentarer
Hvor mange stjerner giver du? :

Amino Ekspertblog

Kim Kampp fra House of Visions

Ekspertblogger på Amino om coaching og ledelse

Vi bliver alle fanget af det og nogle mere end andre … ubeslutsomhed.

Det at være iværksætter er en uddannelse i sig selv, personligt som fagligt, og i min verden en af de bedste uddannelser man kan tage.

Nuvel, der er så mange egenskaber en iværksætter skal besidde, men en egenskab er dog værd at fremhæve, og ikke kun inden for iværksætteri, men også i så mange andre sammenhænge! Egenskaben er beslutsomhed, evnen til at kunne tage en beslutning. Noget, som er en enorm mangelvare ved rigtig, rigtig mange mennesker, men samtidig også noget vi alle bliver fanget af fra tid til anden. Men det fede ved en beslutning indtræffer ofte, når den endelig er taget, så falder der ofte ro over en, og en snigende glæde over ens egen beslutsomhed kommer snigende, eller hva'?

Men lad os nu for en god ordens skyld starte med ordet beslutning. I princippet består det af følgende: BeSlutning, ordet indikerer altså en handling og bevægelse, hvor man beder om en slutning på en given ting. Men hvori er så problemet? Og hvorfor bliver der ikke taget en beslutning? Selvom smerten ved at være i tvivl ofte er altomsluttende!

Mange vil nok sige, at det handler om sikkerhed og kontrol med det, man skal beslutte, og det har da også sin berettigelse. Sikkerhed og kontrol over hvad og hvorledes, men i ligeså høj grad over hvorfor man skal tage en beslutning, er de dominerende faktorer!

Men hvad er alternativet til ikke at beslutte? Hvad sker der, hvis man ikke beslutter sig for noget, og beholder status quo set i forhold til den handling, der sker ud fra at tage en given beslutning.

Der er mange eksempler på dette, og et eksempel er i forbindelse med udvikling eller innovation, som det jo så flot hedder. Folk beslutter sig ofte for at tænke ud af boksen så at sige, for dermed at kunne udvikle sig, innovere og finde nye veje og muligheder. Således, at det man arbejder med bliver bedre og mere fleksibelt. Dog sker der ofte det, at når folk har været i gennem denne proces med at tænke og bevæge sig ud af boksen, hopper de efterfølgende direkte tilbage i boksen – rent billedligt talt.

Måske nok fordi dette giver mere sikkerhed, da udvikling og innovation jo i sidste ende stammer fra eksisterende begreber, ting o.l. som så blot kombineres i en ny sammenhæng. Dette specielt udtrykt, hvis man ikke er klar til forandring og til at følge med tiden, så finder man ofte mere sikkerhed i det eksisterende

En adfærd, der stopper beslutningens kraft og mindsker handling på det samfund og den omverden man befinder sig i, som ligegyldigt hvad vi gør altid udvikler sig.

Så det med at bede om en slutning (be-slutning) betyder ikke enden på en given ting, men derimod udvikling af en given ting. Forskellen ligger jo i, at hvis man hele tiden mentalt forstiller sig, at ens beslutninger er en slutning af noget, der fængsler en i stedet for udvikler en, så har vi dilemmaet. Dette kan også være sandt og ikke sandt afhængigt af ens beslutning, men hvis man ikke beslutter sig for noget, er man helt sikkert fængslet i et status quo og den udvikling, der sker rundt om os. Beslutsomhed eller evnen til at beslutte og være beslutsom er noget man kan og skal træne; Gør man det ikke, bliver man dårlig og utrænet i det.

En god huskeregel til at tage en beslutning er, at det er gennem dine beslutninger du skaber dit liv, og hvis du ikke tager nogle beslutninger, skaber du intet.

Men hvordan beslutter du dig for noget, - har du en bestemt metode eller måde at gøre det på?

De bedste hilsner

Kim Kampp

Læs også


Kommentarer

Kim Hjortholm  den 27-04-2012 kl. 11:01

Jeg har et godt spørgsmål jeg stiller mig selv som i nogle situationer er med til at drive en afklaring = beslutning frem.

Er jeg mere beslutningsdygtig senere ....?

Hvis svaret er "nej" er det et klart signal til at det "bare" er et spørgsmål om at bestemme sig for det ene eller det andet.

Hvis svaret er måske eller ja skal det ledsages af hvilke beslutningsparametre der er relevant at blive klogere på inden beslutning træffes.

Lyse hilsener

Kim Hjortholm

www.jivana.dk "økologisk kosmetik og makeup - det giver mening"

Er kommentaren brugbar? 1 0
Kim Kampp  den 27-04-2012 kl. 11:18

Hej Kim

Tak for kommentaren og dejligt input.

Super måde at indstille sig på i forhold til at nå til en beslutning.

Spændende er det når man filosoferer over sine forskellige muligheder:

1 mulighed   - Ingen valgmulighed

2 muligheder - Et dilemma

3 muligheder - Overvejelse af valgmuligheder

Dbh.

Kim

Er kommentaren brugbar? 1 0
Poul Madsen  den 28-04-2012 kl. 11:40

Godt indlæg!

Helt enig i, at det at kunne tage beslutninger er helt afgørende for en iværksætter, og det er et punkt, der ofte overses.

Verden er fuld af muligheder, men hvis man ikke kan beslutte sig for en retning, løber mulighederne ud i sandet.

Verden er også fuld af opgaver og problemstillinger, men hvis man ikke kan beslutte sig for, hvor man skal tage fat, kommer alting til at ligge og flyde.

Beslutninger kan også hindres af frygten for at træffe forkerte beslutninger. Men hvis man ikke kan tåle at tage fejl, tåle at snuble, fordi man ikke vil rejse sig igen, er det tvivlsomt, om vejen som selvstændig iværksætter er den rette...

Er kommentaren brugbar? 1 0
Kim Kampp  den 28-04-2012 kl. 12:18

Hej Poul

1000 Tak for kommentaren

- Helt enig, Frygt er noget vi alle har i større eller mindre grad, og det har indvirkning på vores beslutningskraft, men heldigvis kan det bruges negativt som positivt i forhold til ens udvikling og beslutningskraft

Dbh.

Kim

Er kommentaren brugbar? 1 0
 

Tilføj en kommentar

 

 
For at holde spammere ude, fortæl os hvad er: fem + fire =
Husk Mig

Få besked når der kommenteres (Log ind for at få tilsendt mail)
 

Om denne blog


Få besked når Kim skriver


Om Kim Kampp

Min passion er at finde nøglen til, hvorfor vi gør som vi gør - personligt som professionelt. En passion som danner grundlag for min virksomhed House of Visions samt en række tilhørende brands og metodikker såsom S.O.S. Sandheden om salg  Det Mentale Kompas og Erhvervskompasset.  Alt sammen værktøjer og metoder, jeg benytter til at hjælpe virksomheder og private med at danne bro over den kløft, der ofte eksisterer i mellem det, man gerne vil og reelt opnår.

Baseret på mit coachingvirke, 20 år erhvervserfaring og opstart af 15 forskellige virksomheder tilbyder jeg personlig coaching og erhvervscoaching.

Find mere information her og indløs samtidigt dit gavekort på 750 kr. for et 1/2 års coaching forløb for alle Amino-medlemmer ved at skrive dit brugernavn i beskedfeltet ved bestilling - klik her

        


Kim på Twitter

Hvis du vil have besked når Kim og ligesindede bloggere har lavet et nyt indlæg, så klik her:


Seneste kommentarer