Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?

Viljen til nederlag

2,545 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
06 November 2010

Indledningsvis vil jeg beklage den stilhed, der har været fra min side den sidste måneds tid. Årsagen er, at min så meget bedre halvdel og jeg selv er blevet beriget med en lille datter, så mit fokus har hovedsageligt været i familiens skød. Men, som så mange andre nybagte forældre, er man vågen på en masse nye tider af døgnet, og får hermed tid til lidt eftertanke og læsning, hvilket har skabt grundlag for denne blog, da jeg i den seneste tid er stødt på mange artikler, blogs o.l. om viljens magt og metoder til ændring af en given tilstand til noget bedre. Således belært er her mit bud på dette område, dog vil jeg begynde med en lille anekdote, fra min egen hverdag,

Den gæve Gustav

Gustav er en viljestærk jysk ældre herre, der er opvokset nær det vejrbidte Vesterhav og som med kraftige skridt nærmer sig midten af de 50 år med voksne børn og børnebørn til følge. På foranledning af en begyndende morgen hoste og påvirkning fra sine børn har han  prøvet at stoppe med at ryge et par gange af egen kraft, sidste gang dog i kombination med noget akupunkturbehandling og nikotin tyggegummi, som han havde fået i gave af sin datter. Desværre var han faldet tilbage hver gang, hvilket irriterede ham grænseløst, da han normalt gennemførte det, han satte sig for.

Gustav der ellers sjældent søger hjælp til noget som helst, hvis overhovedet, havde i forlængelse af hans rygestop forsøg fået et gavekort til en coaching session af hans datter, da hun meget snedigt mente, at det kunne bringe det stædige æsel til truget, da det jo var en gave, han blev nød til at bruge.

Mit bekendtskab med Gustav startede en tidlig morgen, hvor han kom til mig på foranledning af dette gavekort. Nu forholdte det sig  således, at specielt tiden om  morgenen var svær for Gustav, da han her havde til vane at ryge en lille håndfuld cigaretter inden kl. 10.00. Han havde så mange rutiner bundet op med morgenstunden - morgen kaffen, køreturen og hele startskuddet på dagen.

Rutiner som for øvrigt ofte kan deles op i de 3 SSS, som jeg ynder at kalde det, forstået på den måde at ens adfærd i forbindelse med rygningen er at ligestille med det at Slappe af , være Social eller føle sig Speciel

Nå, men tilbage til historien, jeg skulle mødes med Gustav kl. 9.45 og mærkeligt nok, blev klokken 10.00, hvorefter jeg ringede til ham. Gustav svarede lidt forpustet og stresset, at han ville være der om 2 min., da han var udenfor for at ryge sine 2 sidste cigaretter. Faktisk havde han egentlig kun besluttet sig for 1 sidste cigaret, men da han ikke rigtig følte det sidste sug, som et godt afslutnings sug, havde han tændt en mere.

Nu kunne jeg så vælge forskellige indgangsvinkler til min coaching session med Gustav.

A:      Jeg kunne forklare ham, at han skulle være viljestærk og definere dette i en lettere opnåelig kontekst, så han fik nogle redskaber til at opretholde sin vilje.

B:      Jeg kunne eksempelvis bede han om at ryge 10 cigaretter mere, så han fik så meget ubehag ved at ryge, at han ville få endnu mere lyst til at stoppe

C:      Tredje mulighed var at få ham til at fokusere på, hvad det vil sige ikke at ryge, og hvilken livsstil det ville være.

Ligeledes kunne jeg også vælge at kombinere det hele!

Vi er alle styret af vores vaner og ritualer, eller det som jeg hellere vil kalde vores strategier. Dette i så høj en grad, at kvaliteten af disse er ligefrem proportional med kvaliteten i vores liv.

Nogle vil dog mene, at de kun er styret af deres vilje og ikke deres vaner og andre en sammenblanding. Uanset hvad man mener, ender det i princippet ud med, hvad vi fokuserer på, og lige nøjagtig her ligger nøglen til, hvor vi lader os dirigere hen.

Desværre er der mange, der forsøger at ændre deres vaner og bruge deres vilje med det forkerte fokus, da mit postulat er, at det ikke er muligt at leve på ren vilje eller ændre ting og vaner baseret på ren viljestyrke, måske kortvarigt man ikke langvarigt.

Årsagen til dette er, at det er en bydende nødvendighed at kunne identificere sig med det, man vil ændre, startende med det rigtige fokus!

Gustav eksempelvis ville gerne holde op med at ryge og fokuserede hele tiden på dette i kombination med nikotin tyggegummi og akupunktur. Et fokus der er svært at identificere sig med.

Mere billedligt talt kan man sige, at hvis man bliver ved med at stirre ned i grøften, falder man også ned i den til sidst

Betragt det ligesom en vægtskål ved at holde jeres hænder ud fra kroppen og forstil jer den optimale livsstil, forretning, salg, vane eller strategi som i ønsker jer i den ene hånd og den modsatte i den anden hånd.

Det som afgør hvornår, man skifter eller gør sin ”vilje” langsigtet, er når den ønskede tilstand, man fokuserer på vejer tungere end den anden.

Hvor er dit fokus! 


(fig 1. – Generelt fokus ved vægttab)

Man skal altså på godt dansk have et skub og en retning, så lad os vende tilbage til Gustav. Her vil først B og så C være den rigtige løsning for ham  – A vil så komme som en naturlig forlængelse af dette. Da han fik et skub ved at få en følelse af hvor dårlig rygning var for ham og dernæst den rigtige retning og fokus.

Men hvad har det så at gøre med iværksætteri? – ville den ivrige iværksætter og derfor også Amino bruger sige.

Målsætning: Hvad er dit mål med din forretning, salg eller lignende og har du givet dig selv det rigtige skub og retning eller forsøger du dagligt at holde dig selv op udelukkende baseret på viljens kraft og vigtigst af alt, er denne viljestyrke langvarig eller kortvarig.

Hvad er din erfaring ?

 

PS. Ovenstående anekdote er fiktiv, men skabt ud fra en række lignende coaching sessions. Dette af hensyn til mine klienters fortrolighed..

 

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Kim blogindlæg Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere