Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs Jesper Norbøll fra MediaMouse Se at få flyttet hjemmefra! - Norbøll's Iværksætterråd nummer 6

Se at få flyttet hjemmefra! - Norbøll's Iværksætterråd nummer 6

2,177 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
17 October 2009

  En af mine gode bekendte spurgte mig her for nylig om jeg havde overvejet hvilket råd jeg ville give en iværksætter, som allerede havde stiftet virksomheden og fået den til at begynde at løbe rundt.

Jeg kunne komme på en hel del, men et af rådene må klart tage udgangspunkt i denne historie::

Da jeg stiftede min allerførste virksomhed, der var det sideløbende med at jeg havde et fast arbejde et andet sted. Men efterhånden som jeg fik mere og mere at lave i min egen virksomhed, valgte jeg at fokusere på min egen virksomhed, men samtidigt arbejde freelance der hvor jeg tidligere var fastansat. Dengang boede jeg og min daværende kæreste i en 3-værelses lejlighed og i bund og grund havde et værelse til overs i og med at vi ikke havde nogen børn. Så det værelse var allerede på det tidspunkt indraget til at være mit "arbejdsværelse" hvor mine computere stod. Så da jeg stadig havde mit faste arbejde, så var værelset der hvor jeg befandt mig de fleste aftener - og jeg hyggede mig. Min kæreste kaldte det mit hobbyrum, hvilket nok heller ikke var helt forkert. Det var jo både min hobby og også et arbejde i og med at jeg tjente nogle penge på det jeg lavede derinde.

Men da jeg så gik freelance, så skulle jeg pludselig ikke længere møde kl. 8 på arbejdspladsen. Mit arbejdsrum blev med ét mit ARBEJDSrum. Det var dér jeg sad og arbejdede og tjente mine penge - ikke blot som en bi-indtægt - men vitterligt alle mine penge. Det gik godt og jeg var glad. Men jeg faldt hurtigt i et lille hul som var det med at stå op og "tage på arbejde". Da jeg havde mit faste arbejdet skulle jeg møde kl. 8. Så jeg trissede normalt ud af døren omkring kl. 7:30 og satte mig ned i bilen og kørte på arbejde - ellers som kom jeg for sent. Men det behøvede jeg ikke længere. Der var heller ikke nogen chef som jeg skulle til at forklare hvorfor jeg kom for sent. Jeg kunne møde på arbejde når jeg ville - eller rettere; jeg kunne gå ind i mit arbejdsrum når jeg det passede mig. Problemet var blot at jeg langsomt fik noget svært ved at komme "ud af starthullerne" om morgenen. I starten da det var nyt og spændende, så var det ikke noget problem. Men langsomt sneg den der "jeg kan godt lige tage 20 minutter mere under dynen" sig ind. Og 20 minutter kunne hurtigt blive til mere.


Mit "arbejdsrum". Lige en kommentar til nørderne: Ja, du ser rigtigt - en SGI-computer.
Og også et bevis for at jeg har arbejdet på Mac - to styk PowerMacs i racket ved siden af SGI'eren.


Det næste problem jeg rendte ind i var det faktum, at min kæreste begyndte at knurre lidt over at jeg altid var hjemme - hvilket jeg jo i realiteten nærmest også var.
Hun havde et arbejde hvor hun mødte kl. møg om morgenen og kom så hjem omkring kl. 3 om eftermiddagen. Og hun havde været vant til at hun plejede at have nogle timer alene hjemme for sig selv. Men nu var jeg der jo nærmest altid. Samtidigt med dette oplevede jeg så også selv at det var svært at holde det at "være på arbejde" adskilt fra "være hjemme". Især fordi jeg nogen gange kunne have ligget og slumret op af eftermiddagen og måske kun have arbejdet i en 4 timer når hun så kom hjem. Og så skulle jeg lige snakke med hende eller noget andet (no comments...) og før jeg fik set mig om så fik jeg ikke lige lavet det jeg måske skulle have lavet. Men for at nå det, så sad jeg så inde i arbejdsrummet om aftenen og knoklede imens hun sad alene inde i stuen.

Næste problem i rækken opstod en halv års tid senere, da jeg nærmest fik en mindre depression. Jeg følte simpelthen at skellet imellem mit arbejde og mit privatliv gled over i ét. Jeg var hjemme når jeg var på arbejde. Jeg var på arbejde når jeg var hjemme. Jeg tog aldrig på arbejde om morgenen - men den værste følelse af alle var: Jeg kom aldrig hjem fra arbejde. Jeg følte at jeg en dag for mange måneder tilbage, da jeg gik freelance, var stået op en morgen og var taget på arbejde og jeg var så siden da aldrig kommet hjem. Mit hjem var blevet min arbejdsplads.

Det blev skridtet til at jeg flyttede virksomheden ud af hjemmet og ind i nogle lokaler i Roskilde, hvor jeg sammen med en gammel kollega omstrukturerede virksomheden og stiftede et ny fælles virksomhed. Som udgangspunkt ville man så nok tro at jeg var glad fra dag ét. Men det var jeg så ikke - der gik faktisk et par måneder før at jeg følte at jeg var hjemme når jeg kom hjem. Det var faktisk først den dag hvor min og min kæreste ryttede det gamle arbejdsværelse helt og lavede det om til soveværelse i stedet for, at jeg kunne slippe fornemmelsen helt.

Meget skete så siden da; Dot com-boblen braste, virksomheden blev lukket, jeg fik nyt arbejde, startede ny virksomhed, lukkede, fik nyt arbejde... osv osv...
Men da jeg stiftede MediaMouse gentog historien sig - dog med modifikationer på baggrund af tidligere erfaringer. Jeg vidste at det var vigtigt for mig, rent personligt, at få flyttet virksomheden ud af de private rammer så hurtigt som muligt. Og dengang MediaMouse forlod hjemmet og flyttede ind i sine første lokaler var en ubeskrivelig stor dag. Navnlig fordi jeg gjorde det før at jeg endte så langt ude som jeg tidligere var endt. Så nu kunne jeg sætte pris på det fra dag ét. En ting er det at jeg ikke skulle have kunderne på besøg hos mig selv privat og hele hjemmet ikke bag præg af at der blev drevet virksomhed derfra - noget helt andet og personligt set meget vigtigere var det at kunne tage afsted på arbejde - og jeg kunne komme hjem.


Indflytning af MediaMouse i virksomhedens første lokaler - "hjemmefra".


Virksomhedens logo bliver monteret af mig og Rikke på facaden. Det var en stor dag.
Nu var virksomheden officielt flyttet ind.


Min personlige holdning er, at de fleste iværksættere bør flytte deres virksomhed ud af hjemmet, så snart de begynder at arbejde fuldtids i virksomheden. Man kan arbejde noget mere koncentreret når man er taget på arbejde og ikke sidder hjemme hvor sengen, flimmerkassen, støvsugning, opvasken eller andet kæmper om ens opmærksomhed. Endvidere er det også betydeligt lettere at trække udgifter til sådan noget som elektricitet m.m. fra, da der ikke længere kan sættes spørgsmålstegn ved hvor meget der går til privat brug og hvor meget der er erhverv. Og så er der lige detaljen med at når man tager på arbejde, så er man altså på arbejde. Det kan ens kæreste/kone/mand også lettere finde ud af


Mig i MediaMouse en uge før virksomheden flyttede fra adressen til nye lokaler.
Totalt pladsmangel.


Billede taget samme dag om aftenen fra vores 300 kvm. nye kontor som var ved at være indflytningsklart.


Så mit råd vil derfor være: Se at få flyttet hjemmefra !

Det gælder ikke alle, men jeg vil mene at de fleste vil have glæde af at flytte deres virksomhed ud af deres private bopæl.
Jeg har selv både været glad for at arbejde hjemme, men jeg har navnlig også været glad for at have virksomheden liggende uden for hjemmet.

/Jesper

Hvor mange stjerner giver du? :
Få besked når Jesper skriver Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere