Hov. Du er ikke logget ind.
DU SKAL VÆRE LOGGET IND, FOR AT INTERAGERE PÅ DENNE SIDE
Hvor mange stjerner giver du?
Amino.dk Blogs Ekspertblogs GR Consults Blog Sådan giver I et godt mundtligt afslag til jobansøgeren

Sådan giver I et godt mundtligt afslag til jobansøgeren

1,811 Visninger
Hvor mange stjerner giver du? :
16 March 2017

Det kan være svært at give et afslag til en ansøger efter jobsamtalen. For hvordan får I det gjort, uden det bliver opfattet forkert af modtageren? Som arbejdsgiver ønsker I ikke at træde kandidaterne over tæerne, men at få sagt pænt "nej tak" uden at lukke døren for fremtiden.

I en hverdag med mangel på tid kan det være fristende blot at sende en e-mail. Min anbefaling er, at personligt møde også kræver en telefonisk tilbagemelding. Det er god stil, og I viser respekt for ansøgeren!

Ofte har jeg oplevet, man sender en standardmail med afslag uden særlige oplysninger om, hvorfor kandidaten ikke bliver valgt til stillingen eller går videre til 2. runde. Der vil typisk stå, der er andre kandidater, hvis profil matcher det ledige job bedre. 

En anden version er, man godt nok ringer og giver afslaget, men at det kun går på de udslagsgivende kompetencer, den valgte kandidat har. Alternativt giver man en for direkte tilbagemelding, som kandidaten bliver stødt over.

Men hvordan gives et godt afslag, så både I og kandidaten får noget ud af det? Så I efterlader et positivt aftryk, og vedkommende kan arbejde videre med det indtryk, han eller hun giver til potentielle arbejdsgivere?

4 enkle trin til et respektfuldt afslag:

1) Start med at sige, vedkommende ikke er gået videre i processen og spørg, om han eller hun vil have en tilbagemelding (det er vigtigt, I siger som det første, det blev et afslag. Ellers vil kandidaten ikke høre jeres begrundelse for det)

2) Dernæst nævner I 1-3 gode ting, I bemærkede ved interviewet - så, hørte, oplevede.

3) Her giver I gode råd til, hvad kandidaten kan gøre bedre næste gang. I kan udtrykke det respektfuldt på denne måde: "Jeg ville rigtig gerne have hørt/set mere af..." eller "jeg ville ønske, du i højere grad havde givet udtryk for...". En anden måde er at sige: "Tilføj/skru op for ..."

4) Afslut med et konkret råd

Under punkt 3 er det som nævnt vigtigt, I siger det med respekt for kandidaten! Ud fra en samtale af en times varighed kan I ikke konkludere, at kandidaten for eksempel ikke er proaktiv. I kan kun konkludere, at i den korte periode, I mødtes, oplevede I ikke, at kandidaten var proaktiv. Derfor formuleres sætningerne, som de gør.

Husk på, der er en stor fordel i respektfulde afslag! Måske kunne kandidaten være interessant at ansætte på et senere tidspunkt. Og som arbejdsgiver kan I også kun ønske, jeres firma omtales positivt af dem, der har været igennem en ansættelsesproces hos jer!

Hvor mange stjerner giver du? :
Vær den første til af få Gitte blogindlæg Skriv dig op
Vi bruger cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på Amino
Læs mere